…cu mai mulți sau mai puțini ani de când li s-a emis certificatul de naștere. Iar printre noi, sefiștii, sunt mulți (sau poate chiar toți) în care copilul dinăuntru este încă foarte prezent, așa că poate Uniunea Scriitorilor are și ea dreptate când încadrează science fiction-ul la literatură pentru copii și tineret, chiar dacă unii dintre cititorii lui au trecut cam de multișor de vârsta majoratului, iar unele cărți nu prea sunt recomandate minorilor.

Desigur, există SF care se adresează în mod special cititorilor mai tineri, inclusiv la noi, în România, deși nu atât de mult pe cât ne-am dori. Antoinette Wornik, prin seria sa Lumi la răspântie, din care zilele trecute, la Bookfest, s-a lansat al treilea volum, Noaptea eclipsei, ne demonstrează acest lucru.

1-Atlantida 2-Marte_de_foc 3-Noaptea_eclipsei

Au fost mulți copii la lansare și, cum doamna Wornik e profesoară la Focșani și nu la București, e puțin probabil să fie doar elevii săi.

Antoinette lansare 1 Antoinette lansare 2

Antoinette radio

Joi, chiar pe 1 iunie, o să avem ocazia s-o ascultăm în dialog cu Cătălin Badea-Gheracostea din studioul Radio România Cultural, la sfârșitul unei emisiuni Știința în cuvinte potrivite dedicată în întregime copiilor.

Așadar, avem cu ce să-i molipsim pe cei mici de febra SF-ului, trebuie doar să-i convingem să înceapă, că de continuat, or să continue și singuri.

Pe săptămâna viitoare.

Cristina Ghidoveanu

Reclame