DSCN2041Așa cum spuneam data trecută, primul subiect al rubricii noastre de joi este lansarea de sâmbătă, 20 mai, a primului volum de proză science fiction și fantasy românească apărut în alfabetul Braille. Inițiativa a aparținut clubului de SF și fantasy Antares din Brașov, în colaborare cu filiala din același oraș a Asociației Nevăzătorilor.

Iată cuprinsul:

Sergiu Someșan, Legendă fără sfârșit

Doina Roman, Supă de linte cu mentă

Flavia Drăgușin, Hedera Helix

Voicu Bugariu, Empatie

Rodica Bretin, Aralda

Liviu Surugiu, Un caz de dispariție

Ramona Mândrea, Huldra

Cristina Ghidoveanu, Primul contact

Tănase Gheorghe, Alien Rock

Anamaria Borlan, O poveste scurtă pentru o seară lungă

DSCN2044Toate textele sunt foarte scurte; versiunea în alfabetul obișnuit a cărții este mai curând o broșură, are doar 40 de pagini; volumul în Braille, după cum puteți vedea în poze, are aproximativ dimensiunea unui atlas geografic sau a unui album de artă: mai mare decât formatul A4 și cam doi centimetri și jumătate grosime. Hârtia este una specială, destul de groasă, și pe ea sunt imprimate în relief punctele care formează literele Braille, pe ambele fețe. Domnul Virgil Lazăr, președintele filialei Asociației Nevăzătorilor din Brașov, a explicat care sunt problemele tipăririi unor asemenea cărți. Cea mai importantă este desigur cea financiară: un asemenea volum costă mult mai mult decât o carte obișnuită, iar un roman, de exemplu, ar cuprinde mai multe volume, ca să poată fi totuși manevrat cu ușurință. De aceea, au fost tipărite doar două exemplare, unul pentru club, altul pentru asociație, și ele vor trece din mână în mână pe la cititori. Desigur, dacă va mai dori cineva, se mai pot tipări la cerere, la singura tipografie performantă din țară, aflată la București.

Există și soluția, mai ieftină, a audiobook-urilor, iar nevăzătorii au mai avut ocazia să ia contact cu science fiction-ul în acest fel, din păcate mai mult improvizat: prieteni care au citit cărți cu voce tare și le-au înregistrat pe un suport oarecare. E bine și așa, deși, la fel ca noi, nevăzătorii consideră că e cu totul altceva să citești cartea, în loc s-o asculți. Un alt membru al asociației, domnul Gheorghe Pană, instructor IT pentru nevăzători, a devenit astfel un mare fan al science fiction-ului, fiind acum primul cititor (încântat, după cum a declarat) al cărții despre care vorbim.

Președinta clubului Antares, Anamaria Borlan, a spus că dorește să continue proiectul cu un al doilea volum anul viitor și cu câte se va mai putea în continuare, ca și cu audiobook-uri. Să sperăm doar că va reuși să obțină sprijin.

SW 40th AnniversaryLa nivel mondial, 25 mai este o dată cu totul specială: acum exact patruzeci de ani, pe 25 mai 1977, a avut loc premiera filmului Star Wars (rebotezat mai târziu Star Wars: Episode IV – A New Hope) o piatră de hotar în istoria filmului SF, care a dat naștere unui fenomen viu și astăzi: alte șapte filme (încă unul fiind așteptat la sfârșitul acestui an), seriale de animație, benzi desenate, cărți, jocuri video, cluburi și întâlniri de fani, jucării și așa mai departe. Filmul a avut un impact extraordinar. În țările de limbă engleză și nu numai, referințele la Star Wars sunt adânc sădite în cultura populară și sunt înțelese de toată lumea. De la el a început marele succes al science fiction-ului în general, ca gen cinematografic. A schimbat fundamental estetica și stilul narativ al filmelor hollywoodiene, a contribuit puternic la tehnica efectelor speciale și a imaginilor generate pe computer și a creat chiar o nouă religie în lumea reală, inspirată din filosofia cavalerilor Jedi. Este greu de imaginat astăzi o lume fără Star Wars și nici nu cred că ne-am mai dori așa ceva.

BookfestAlte evenimente de săptămâna asta sunt cenaclul ProspectArt de vineri, 26 mai, la ora 17, o întâlnire de excepție cu Mariano Martín Rodríguez, un mare prieten al României, și cu scriitorul Sorin Ștefănescu, și bineînțeles Bookfest, la care veți găsi science fiction și fantasy pe toate gusturile.

Ne vedem la târg și forța fie cu voi!

Cristina Ghidoveanu

Reclame