Gilbert_ChestertonGilbert Keith Chesterton (1874-1936) este cunoscut la noi ca autorul volumelor de povestiri polițiste care-l au ca personaj principal pe părintele Brown, dar opera lui cuprinde în jur de 80 de volume, câteva sute de poeme, vreo 200 de povestiri, 4000 de eseuri și câteva piese de teatru. A fost critic literar și social, istoric,  scriitor, teolog catolic, iar printre cei care au recunoscut că au fost influențați de unele sau altele dintre ideile lui se numără autorul celebrelor Cronici din Narnia, C. S. Lewis, conducătorul republican irlandez Michael Collins, Mahatma Gandhi, Jorge Luis Borges sau Neil Gaiman, popularul și mult-premiatul scriitor de science fiction și fantasy.

The DefendantÎn 1901 a publicat un volum de eseuri intitulat The Defendant (s-ar putea traduce cu Inculpatul sau Acuzatul), în care se lansează în apărarea unor lucruri sau idei disprețuite de obicei de către cei care se socotesc ca având „preocupări înalte”: foiletoanele populare, absurditățile, păstorițele de porțelan, urâțenia, argoul sau literatura polițistă.

Unul dintre eseuri se numește În apărarea planetelor, și vorbește (cu mult umor și cu multă inteligență, ca în toate scrierile sale) despre, citez, „diferenţa dintre o lume plată şi una rotundă, ca moduri de a gândi în artă şi imaginaţie”. Interesant, nu? În special pentru noi, sefiștii. Vorbim cu multă ușurință despre alte planete și despre călătorii spațiale, dar nici acum, la mai bine de un secol după publicarea acestui eseu, gândirea noastră cotidiană nu s-a desprins cu adevărat de tiparele geocentrice și euclidiene.

Poate că dacă o să ascultați acest eseu (mai exact, fragmente din el, care să încapă în cele cinci minute ale noastre) joi, 4 mai, între 13:20 și 14:30, în lectura doamnei Cristina Sârbu, o să vă pună puțin pe gânduri. Și poate că sâmbătă, 6 mai, între 15:00 și 22:00, o să vă duceți cu o altă stare de spirit la AstroFest, organizat de revista Știință și Tehnică.

Dar despre asta, ca și despre Comic Con, care se desfășoară de vineri până duminică la RomExpo, o să vorbim mai mult săptămâna viitoare.

Până atunci, la revedere.

Cristina Ghidoveanu

Reclame