Florin PiteaDe cele mai multe ori, scriitorii își fac un deserviciu citindu-și singuri textele; a scrie și a citi cu voce tare sunt două talente foarte diferite, pe care foarte puțini le posedă în același timp. O excepție notabilă este Florin Pîtea, fidelul nostru colaborator de la Exploratori, unul dintre „pompierii de serviciu”, termen folosit cu simpatie și care-i desemna pe aceia care, pe lângă emisiunile la care veneau de obicei, ne salvau de fiecare dată când vreun alt colaborator ne trăgea clapa în ultima clipă, sau când pur și simplu eram în criză de inspirație. Compania era de altfel ilustră, Ion Hobana și Liviu Radu numărându-se și ei printre pompierii cel mai des solicitați.

L-am auzit de multe ori pe Florin citind în cenacluri, așa că l-am rugat să vină să citească niște povestiri scurte și pentru radio. A venit într-o seară în studio și a citit vreo două ore, timp în care atât operatoarea care lucra cu noi, cât și cine mai trecea ocazional pe-acolo, remarcau unul după altul „ce voce bună”.

Cât despre calitatea scrierilor sale, cred că a fost dovedită de-a lungul timpului în cele opt volume publicate, a căror listă o puteți vedea mai jos, și în numeroasele povestiri apărute în reviste, almanahuri și antologii.

2001-Necropolis 2004-AnOrganic 2006-Gangland 2008-An Introduction to 20th Century British and American Fiction

– 2001: Necropolis (proză scurtă, Editura QED, Câmpina; reeditat de Editura Amaltea, București, în 2004);

– 2004: An/Organic (proză scurtă, Editura Amaltea, București);

– 2006: Gangland (roman, Editura Diasfera, București; ediția a doua, revizuită, Editura Tracus Arte, București, 2013);

– 2008: An Introduction to 20th Century British and American Fiction (nonficțiune, Editura Fundației România de Mâine, București);

– 2010: Art Wasn’t Quite Crime – the Context, Themes and Consequences of (Post)Cyberpunk Fiction (nonficțiune, Editura Millennium Books, Satu Mare, în parteneriat cu Editura Stef, Iași);

– 2012: Anul terminal (roman, Editura Diasfera, București; ediția a doua, Editura Tracus Arte, București, 2012);

– 2014: O introducere în opera lui Liviu Radu (monografie, Editura Millennium Books);

– 2015: Cartea cu scoarțe de argint, ferecate – Volumul 1: Delirul încapsulat (proză scurtă, Crux Publishing, București).

2010-Art Wasn't Quite Crime 2012-Anul terminal 2014-O introducere în opera lui Liviu Radu 2015-Delirul incapsulat

Așa încât joi, 20 aprilie, ca de obicei în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite, între orele 13:20 și 14:30, îl puteți asculta pe Florin Pîtea citindu-și cu propria sa voce schița Contacte. Vă doresc audiție plăcută și ne mai auzim săptămâna viitoare.

La revedere.

Cristina Ghidoveanu