În ciuda vremii reci și a evenimentelor fierbinți din ultima vreme, se mai găsește timp, printre picături, și pentru science fiction. Iată despre ce o să vorbim mâine, joi, ca de obicei între 13:20 și 14:30.

blogosfera

Mai întâi, despre lansarea unui proiect foarte interesant, numit Blogosfera SF&F. Ideea acestui proiect este aceea că mai mulți bloggeri, dintre cei care se ocupă de domeniul nostru favorit, își aleg câte o carte în fiecare lună, scriu cu toții despre ea și, în a doua zi de miercuri a fiecărei luni, își publică impresiile, fiecare pe blogul personal. Cărțile discutate până acum au fost: în decembrie, Hoțul de moarte de Miloș Dumbraci, în ianuarie Colți-Lungi (Uniunea triburilor) de Alex Cuc, iar în februarie, Cum să fabrici un semizeu de Florin Purluca. Participanții la acest experiment interesant sunt Silvia Penciulică, al cărei blog se numește Cu mintea la SF, Georgiana Vlădulescu (Jurnalul unei cititoare), Ileana Andreea Drop (Nantan Lupan) Ștefan Decebal Guță (Catharsis Writing), Silviu Mihai Gheorghe (Assasin CG) și Liviu Szoke (Fan SF). O idee excelentă, care suferă de un singur defect: având în vedere hărnicia din ultima vreme a autorilor români, o singură carte pe lună este cam puțin.

6-tot-timpul-din-lumeDovada acestei hărnicii este și faptul că Teodora Matei, după două romane cyberpunk scrise împreună cu Lucian Dragoș Bogdan (Omul-fluture și Maya), un roman fantasy (Stăpânul castelului) și unul polițist (Cel-ce-simte), a lansat un al cincilea, pe data de 9 februarie, în orașul ei, Ploiești: Tot timpul din lume, apărut în colecția Cașmir a editurii Tritonic, pentru că este mai puțin ușor de încadrat într-un gen anume.

Pentru al treilea eveniment din aceste zile, o să citez un anunț dat de editura Tracus Arte pe data de 6 februarie:

Doina Roman-Pragul

În curând, personajele din Pragul  de Doina Roman vor căpăta contur în atelierul de creație al celui mai impresionant studio de gaming din România. Editura Tracus Arte a semnat recent un contract cu această companie. Vă ținem la curent cu evoluția acestui proiect în plină dezvoltare. Între timp, vă invităm să citiți seria Pragul…

Da, ați înțeles bine: O trilogie românească va deveni sursa de inspirație pentru un joc video, o trilogie despre care colegul meu, Cătălin Badea-Gheracostea, spunea cu puțin timp în urmă:

Un exemplu fericit de „new weird“ – recentul sub-gen hibrid care lasă o mare libertate de mișcare autorilor în folosirea tropilor sf, fantasy și horror, cu instrumente de ligatură dinspre grotesc și absurd – în care autoarea își folosește din plin experiența în discursul poetic și în cel pragmatic (co-autoare de plachete de versuri; carieră în jurnalism și marketing) pentru un total armonic al capitolelor polifonice ce par a fi o goană picarescă (când i se citește cartea urmărind personajele metamorfe – fizic și moral), dacă n-ar fi o inițiere (când i se citește cartea urmărind personajele care vor să se împlinească emoțional și/sau spiritual, ori să intre într-o transcendență sui generis), dacă n-ar fi o revoluție anti-distopică (când se urmăresc schimbările de regim politic ale lumilor succesive) dacă n-ar fi o cosmogonie treptat revelată (când i se citește cartea pentru relația dintre iubire și crearea/păstrarea vieții indivizilor, populațiilor, speciilor, lumilor).

Până la apariția jocului mai durează, așa că urmați sfatul editurii: citiți cărțile, fie și doar pentru a duce cu bine la capăt jocul. Sau pentru a vă delecta pur și simplu, pentru că mi-e greu să cred că un joc va reuși să cuprindă complexitatea acestor volume.

Și urmăriți și Blogosfera SF, pentru alte idei de lectură, pentru că autorii români merită. Scriu mult și scriu bine.

La revedere, pe săptămâna viitoare.

Cristina Ghidoveanu

Reclame