De-a lungul celor treizeci și cinci de ani de existență, Exploratorii lumii de mâine a avut printre colaboratori numeroși actori de primă mărime ai scenei românești. Nu mă refer numai la faimoasele și mult regretatele piese de teatru radiofonic, ci și la lecturi de povestiri și chiar ca autori de materiale; de exemplu, Cristina Deleanu și Eugen Cristea au susținut multă vreme o rubrică de film SF pe nume Videocaseta SF.  Mircea Albulescu, Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Silviu Stănculescu, Iurie Darie, Florin Anton, Tomi Cristin, Gabriela Bobeș și mulți alții. Veneau cu plăcere să citească pentru Exploratori, pentru că era o ocazie să facă altceva decât de obicei, mai ales în vremurile cenușii de dinainte de 1989.

dorin-davideanuCât despre scriitori, nu mai e nevoie să spun: toți scriitorii români de science fiction au trecut mai devreme sau mai târziu pe la noi, fie în carne și oase, fie prin intermediul povestirilor citite de actorii mai sus pomeniți.victor-rebengiuc

Joi, 9 februarie, ca de obicei între 13:20 și 14:30, o să vă dau o dovadă a afirmațiilor mele: schița Cronolitul de Dorin Davideanu, a cărui prezentare, dacă mai e nevoie, o găsiți pe site-ul cenaclului H. G. Wells din Timișoara, în lectura actorului Victor Rebengiuc.

Pe săptămâna viitoare.

Cristina Ghidoveanu

Publicitate