35V-ați prins deja despre ce este vorba. Ei da, Exploratorii lumii de mâine împlinește frumoasa vârstă de 35 de ani. Născută în 27 ianuarie 1982, a primit la botez numele de Radiobiblioteca SF. Pentru că s-au pierdut multe dintre emisiunile de la început, nu mai știm exact la ce dată, cândva înainte de iarna lui 1983, a devenit Radiobiblioteca de anticipație, iar în cursul anului 1984 a căpătat numele și durata sub care am cunoscut-o în cea mai mare parte a istoriei sale de până la trecerea pe Radio România Cultural. Istoria mai recentă v-o amintiți, desigur, și voi.

Prin urmare vineri, 27 ianuarie, exact în ziua aniversării, între orele 14 și 14:30, avem o ediție specială de un sfert de oră, în care ne-am străduit să înghesuim cât mai multe surprize cu putință.

cameliaMai întâi, invitata rubricii, care sper să devină colaboratoare permanentă, este doamna Camelia Stănescu Ursuleanu. Ne vom aminti împreună (mai ales ea) despre începuturile dragii noastre emisiuni, pe vremea când era emisiune întreagă, despre câțiva dintre colaboratori (din păcate departe de a fi toți, pentru că ar fi însemnat să petrecem tot sfertul de oră doar înșirând nume). Vom auzi vocile înregistrate ale realizatorilor ei, Dan Ursuleanu și Ștefan Ghidoveanu. Prin telefon, ultimul supraviețuitor al echipei inițiale a Radiobibliotecii SF, domnul Alexandru Mironov, ne va împărtăși câteva gânduri.

camelia-si-dan   alexandru-mironov

Cred că cea mai mare surpriză pentru nostalgici va fi un fragment dintr-un serial de teatru radiofonic foarte iubit de ascultători la vremea difuzării, și anume, așa cum probabil ați ghicit deja, Fundația, după Isaac Asimov, în dramatizarea lui George Veniamin. Veți recunoaște vocile lui Mircea Albulescu și Constantin Dinulescu, doar doi dintre mulții actori care au jucat în această dramatizare, cei mai buni pe care-i avea scena românească la vremea aceea. Mulți actori de vârf au colaborat de-a lungul timpului la Exploratori, și dacă nu mă credeți, iată aici o fotografie făcută în octombrie 2013 într-una dintre cabinele de înregistrare ale radioului, unde alături de Marcel Iureș o să ne recunoașteți pe Camelia Ursuleanu, pe Ștefan și pe mine.

DIGITAL CAMERA

În buna tradiție de altădată, o să încheiem cu o piesă muzicală compusă de un alt colaborator fidel și ilustru al emisiunii, Octavian Teodorescu – Octave.

DIGITAL CAMERA

Și cum, bineînțeles, n-am reușit să punem totul în acest sfert de oră, o să facem ca la nunțile din basme și o să continuăm petrecerea și săptămâna viitoare.

La revedere.

Cristina Ghidoveanu

Reclame