dscn1224A trecut și Convenția Națională de Science Fiction 2016 și, cu riscul de a-mi atrage priviri încruntate, n-aș zice că a fost un RomCon reușit. Sigur, a fost plăcut să reîntâlnim prieteni de departe, s-au schimbat câteva idei interesante, am văzut câteva cărți noi, s-au dat niște premii, dar cam atât. Tot ce s-a întâmplat acolo s-ar fi putut foarte bine întâmpla într-un grup pe Facebook, dacă nu punem la socoteală pupăturile și strângerile de mână. Câteva decizii organizatorice nefericite, plus lipsa celei mai mici promovări (nici măcar un eveniment pe același Facebook), au făcut ca acest RomCon să rămână o simplă reuniune de familie, fără un singur participant din afara fandomului.

dscn1336 dscn1255

dscn1274Câțiva studenți la arhitectură au trecut pe la mesele editurilor, dar nu știu dacă au cumpărat ceva, și nici vorbă să încerce să vadă ce se întâmplă în sala unde s-au petrecut evenimentele. Edituri puține de altfel, însă nu le putem condamna pe cele absente. N-ar fi avut mare lucru de câștigat, din câte s-a văzut.

dscn1299 dscn1297

Eșecul este mult mai trist acum, după ce am văzut că se poate și altfel. Festivalul de știință și SF de acum o lună, Sci+Fi Fest, cu animația sa plină de culoare și cu cei aproximativ 15.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor, pare acum un țel de neatins pentru fandomul SF, mai preocupat de micile lui rivalități interne decât de dragostea pentru SF care ar trebui să-i unească. Poate la anul, la Brașov… Nu ne rămâne decât să sperăm.

dscn1364Cenaclul ProspectArt și-a amânat ședința care ar fi trebuit să se țină vineri, pe 28 octombrie, pentru luni, 31. Cristian M. Teodorescu i-a încântat pe puținii care au reușit să ajungă cu o mostră de umor și nostalgie a „epocii de aur” care, desigur, nu a fost una frumoasă, dar noi eram tineri… E bine că măcar scriitorii își văd de treabă.

Pe mâine, la rubrica Exploratorilor.

Cristina Ghidoveanu

Reclame