Ce înseamnă acest număr?

Pentru cei care ne urmăresc cu regularitate, răspunsul e ușor: este numărul anilor care au trecut de când, într-o zi de miercuri, 27 ianuarie 1982, vocea lui Dan Ursuleanu vorbea pentru prima oară la Radio România despre science fiction. Emisiunea se numea pe atunci Radiobiblioteca SF și dura un sfert de oră. În cursul anului următor a devenit ceea ce cunoaștem astăzi: Exploratorii lumii de mâine. După aceea s-au mai schimbat și altele: durata, zilele și orele de difuzare, redactorul, colaboratorii, postul și chiar mediul de difuzare, pentru o vreme. Emisiunea a mai cunoscut și perioade de întrerupere, iar acum am putea spune că se află într-un con de umbră, redusă la o rubrică de trei-patru minute. Ca să vă aduc aminte cum era pe vremuri, m-am gândit să vă trimit la o emisiune cu totul specială, care a avut loc acum exact patru ani, la a treizecea aniversare, și în care s-au întâlnit primii doi redactori, plecați între timp dintre noi: Dan Ursuleanu și Ștefan Ghidoveanu.

 În cadrul ei puteți auzi și vocile înregistrate a trei dintre cei mai fideli colaboratori ai Exploratorilor: Ion Hobana, care ar fi împlinit 85 de ani pe 25 ianuarie, Adrian Rogoz, care ne-a părăsit și el acum aproape 20 de ani, și Alexandru Mironov, care împlinește astăzi frumoasa vârstă de 74 de ani și căruia îi dorim să mai rămână printre noi multă vreme de-acum înainte.

DIGITAL CAMERA

Adrian Rogoz

Alexandru Mironov

 Viața merge înainte, și să sperăm că a treizeci și cincea aniversare ne va prinde într-o situație mai bună. Până atunci, folosim cât mai bine cu putință cele câteva minute pentru a vă ține la curent cu ce se mai întâmplă în mica, dar entuziasta noastră lume fantastică.

Așadar, despre ce vom mai vorbi mâine, 28 ianuarie, la rubrica dintre orele 13:20 și 14?

Câteva cuvinte despre volumul lui George Cornilă a cărui lansare o anunțam săptămâna trecută: Regele lupilor: Povara coroanei, cuvinte care sperăm să vă ispitească să citiți cartea.

Harnicii scriitori Marian Truță și Dănuț Ungureanu s-au întâlnit și săptămâna asta cu cititorii lor, de această dată în București, la întâlnirea Clubului de lectură Nemira, unde subiectul discuției a fost din nou romanul Mineral.

Elegie pentru un triunghiLa Timișoara, Darius Hupov își lansează astăzi, 27 ianuarie, la ora 18, la librăria Cartea de Nisip, volumul Elegie pentru un triunghi, apărută în colecția Insolit a editurii Eurostampa.

Vineri, 29 ianuarie, la ora 17, cenaclul ProspectArt se întâlnește pentru prima oară pe 2016, la Centrul Cultural Calderon, pe strada de la care și-a împrumutat numele. Cei care vor ajunge acolo vor avea ocazia să asculte texte de Dănuț Ungureanu și Florin Stanciu.

Invazia zombiȘi, în sfârșit, sâmbătă, 30 ianuarie, la Music Pub din Suceava, scriitorul Florentin Haidamac își va lansa cartea Invazia zombi, de la editura Eagle, cu ocazia întâlnirii Clubului de Inițiativă Literară.

Cam atât pentru săptămâna asta. La revedere, pe luna februarie.

Cristina Ghidoveanu

Reclame