Săptămâna asta, emisiunea Știința în cuvinte potrivite este în vacanță de Crăciun, prin urmare la fel și Exploratorii lumii de mâine. Așa că ne-am gândit, ca să nu ne uitați de tot în aceste zile, să facem o recapitulare a rubricii noastre, începând cu prima ei apariție pe unde, la 1 octombrie, cu tot cu link-urile din arhiva emisiunilor radio unde puteți găsi înregistrările emisiunii, în cadrul căreia Exploratorii poate fi ascultată spre final (cu excepția primei ediții, când a fost difuzată pe la jumătate).

Sperăm că nu sunteți prea dezamăgiți de ceea ce am reușit să facem. Timpul redus nu ne-a permis să spunem tot ce-am fi dorit, de aceea am preferat să ne concentrăm asupra evenimentelor din mica lume a science fiction-ului românesc și asupra cărților de autori români care, din fericire (și uneori din păcate), nu ne-au lăsat în pană de subiecte. Faptul că rubrica este înregistrată cu două zile înainte de difuzare a făcut poate să ne mai scape câte ceva petrecut în acest interval. Au mai fost și mici accidente, cum s-a întâmplat în timpul târgului Gaudeamus, când rubrica a fost întreruptă înainte de final din cauza unei transmisii în direct. Am fi foarte bucuroși dacă am avea mai multe reacții și sugestii din partea voastră pe blog, iar pentru cei care nu doresc să posteze comentarii publice, există și o adresă de e-mail la secțiunea „Contact”. Dacă ne veți asculta, și dacă vom reuși, cu ajutorul vostru, să facem rubrica noastră (și mai ales a voastră) cât mai bună, 2016 ar putea fi anul revenirii emisiunii Exploratorii lumii de mâine la gloria (și la durata) ei de altădată.

Iată și ceea ce ați putut auzi în aceste ultime trei luni:

1.10.2015: cuvânt despre predecesori, știri după RomCon 2015.

8.10.2015: știre despre redeschiderea cenaclului brașovean Antares; știre lansare nr. 2 din revista Abația, la Craiova; semnal de carte, Paradigmele paraliteraturii, Dodo Niță.

15.10.2015: știre despre întâlnirea cu Costi Gurgu, în București, trecere în revistă a carierei acestuia; știre conferința Mitologie și folclor, de la Universitatea București; semnal ediție nouă din Mitologia științifică a comunismului, de Lucian Boia.

22.10.2015: știre despre moartea lui Liviu Radu; trecerea în revistă a scrierilor sale.

29.10.2015: știre despre lansările de la Cluj ale Crux Publishing; știre despre întâlnirea Clubului de Inițiativă Literară din Suceava; prima mențiune RomCon 2016; știre despre al 40-lea Fest al Casei de Pariuri Literare, seară Nemira, în Club A, București; știre despre ședința specială a clubului ProspectArt din București.

5.11.2015: știre despre comemorarea Liviu Radu și comentariile la cartea Noi domenii interzise a lui Leonard Oprea; știre despre prezentarea de la Brașov a întregii opere a Rodicăi Bretin; prezentarea Fecioara de fier, de Rodica Bretin; argument pentru fantasy și horror, ca necesare SF-ului.

12.11.2015: știre despre ședința Antares; știre despre moartea lui Aurel Manole; știre despre Colocviul Ion Hobana; semnale de carte — editurile Nemira, Tracus Arte.

19.11.2015: știre detaliată despre Colocviul Ion Hobana; semnale ale lansărilor de la Gaudeamus; referire la atentatele din Franța cu menționarea scrierilor românești SF despre fundamentalismul islamic (aici a rămas rubrica incompletă, vă asigur, doar din întâmplare).

26.11.2015: trecere în revistă a aparițiilor de carte românească de gen de la Gaudeamus (I).

3.12.2015: trecere în revistă a aparițiilor de carte românească de gen de la Gaudeamus (II).

10.12.2015: semnal ERAL, de Liviu Surugiu; știre Zilele Dan Merișca, Iași; încheierea trecerii în revistă a aparițiilor de carte românească de gen de la Gaudeamus.

17.12.2015: știre despre moartea lui Florin Manolescu, cu o scurtă menționare a cărților sale de gen; anunțul RomCon 2016 – București; micro-intervenție Ovidiu Bufnilă; teatru radiofonic: Florin Anton citește Orașul vrăjit, de Ovidiu Bufnilă.

24.12.2015: urări pentru noul an; micro-intervenție Marian Coman; teatru radiofonic: Eugen Cristea citește Dependent TV, de Marian Coman.

Cam asta a fost. Vom încerca să facem și pe viitor asemenea treceri în revistă, probabil trimestrial, ca să vă fie mai ușor să regăsiți edițiile trecute.

Până atunci, echipa Exploratorii lumii de mâine, formată din Cătălin Badea-Gheracostea și Cristina Ghidoveanu, vă dorește un an nou mult mai bun decât cel care a trecut, cu succese și bucurii în toate domeniile, și vă așteaptă în fiecare joi, începând cu data de 14 ianuarie, între orele 13:20 și 14:00, pe lungimile de undă ale Radio România Cultural.

2016

Reclame