Florin_ManolescuÎntr-un fel, îmi pare bine că anul 2015 se va încheia curând. Ne-a adus prea multe dolii, și iată că nici în decembrie nu scăpăm de veștile triste. Florin Manolescu, unul dintre puținii critici de prestigiu care s-a aplecat cu seriozitate asupra literaturii science fiction, atât de disprețuită de către snobi, a plecat dintre noi în urmă cu câteva zile. A fost primul literat român care și-a dat doctoratul cu o teză despre acest gen literar, publicată în volum în 1980 sub titlul Literatura S.F., iar mai târziu, în 2002 și 2009, ne-a dăruit două volume de proză scurtă, Misterul camerei închise (la editura Humanitas), și Mentaliștii (la Cartea Românească).

1980-Manolescu, Florin - Literatura S.F. (Ed. Univers)2002-Manolescu, Florin - Misterul camerei inchise (Noua povestiri incredibile) (Ed. Humanitas) (BB)

2009-Manolescu, Florin - Mentalistii (Alte noua povestiri incredibile) (Ed. Cartea Romaneasca).jpg

 

 

 

 

 

 

 

Vestea bună ar fi că nu suntem în primejdie să rămânem în 2016 fără Convenția Națională a cluburilor și autorilor de SF din România, și veți afla de ce în rubrica noastră de joi.

Ovidiu BufnilaIar surpriza, sperăm plăcută, ca pentru sărbătorile care se apropie, ne-o oferă scriitorul Ovidiu Bufnilă (trădez prea mult dacă spun că îl va avea drept complice pe actorul Florin Anton de la Teatrul Național din București?). Și ca să vă aduc aminte de el mai bine, vă arăt aici și copertele câtorva dintre cărțile sale.1992-Bufnila, Ovidiu - Jazzonia (Ed. Plumb - Bacau)1995-Bufnila, Ovidiu - Moartea purpurie (Ed. Brancusi, Col. SF, nr. 10)2001-Bufnila, Ovidiu - Cruciada lui Moreaugarin (Ed. Pygmalion) (Col. Cyborg 20)

 

 

 

 

Vă așteptăm așadar din nou joi, 17 decembrie, pe frecvențele Radio România Cultural și pe site-ul postului, să ascultați emisiunea Știința în cuvinte potrivite și rubrica Exploratorii lumii de mâine, cu mai multă plăcere decât de obicei, ne dorim noi.

Cristina Ghidoveanu

Reclame