Ei da, prima ediție a rubricii Exploratorii lumii de mâine și-a luat zborul pe undele Radio România Cultural și, pentru cei care n-au avut timp să asculte joi, 1 octombrie 2015, între orele 13:20 și 14:00, a poposit și pe Internet, pe site-ul Radio România Cultural, și anume aici.

După cotrobăieli serioase prin interfața WordPress, care s-a mai schimbat de ultima oară când am umblat prin ea, am reușit să pun și un link către site-ul mai sus numit în coloana din dreapta, pentru a vă aduce aminte, celor care joia, după prânz, vă aflați în fața unui calculator legat la Internet (mai există și altfel în ziua de azi?) că emisiunea Știința în cuvinte potrivite, care ne găzduiește, poate fi ascultată live pe site, unde îi puteți și vedea pe realizatorii ei, Corina Negrea și Dan Manolache. Rubrica noastră este deocamdată înregistrată, dar acest lucru se poate schimba oricând, așa că stați cu ochii (și mai ales cu urechile) pe noi.

Și, pentru că veni vorba: cei mai mulți dintre voi aveți un telefon mobil în buzunar, și cam pe toate se poate asculta radioul. Așa că, în București pe frecvența de 101,3 MHz, în alte locuri din țară pe altele (aici găsiți lista completă), ne puteți asculta chiar și pe stradă.

Și acum, așa cum am promis, o foarte scurtă prezentare (cred că s-a molipsit de la exigențele unei rubrici de trei minute) a lui Cătălin Badea-Gheracostea, noua voce a Exploratorilor.

narcismicCătălin Badea (n. 1968, Brașov), cu pseudonimul Cătălin Badea-Gheracostea, doctor în filologie cu teza Fantastica românească după al doilea război mondial (2013, prima din țară dedicată exclusiv SF&F-ului românesc), după licența Morfologia și tipologia literaturii SF românești după 1980 (2001), ambele la Universitatea Transilvania din Brașov. Membru al clubului Antares (1985), al SRSFF (2013), secretar al ARCA SF (2014). A publicat după 1990 sute de articole despre SF-ul românesc în publicații tipărite și electronice din țară și de peste hotare, o parte dintre acestea fiind editate în volumele Alternative critice (ediția a II-a, Millenium Books, Satu-Mare /Ștef, Iași, 2010) și Aducerea la zi (Millenium Books, Satu-Mare /Brumar, Timișoara, 2012). O altă lucrare dedicată fantasticii românești este Short (Hi)Story of Romanian Speculative Fiction (MediaTech, Iași, 2012). Primul român cu o bursă de studii la biblioteca Asociației Britanice de SF&F, din cadrul Sidney Jones Library din Liverpool (2012-2013). Este primul român cu un articol publicat în SFRA Magazine (Science Fiction Research Association Magazine), în 2014. A înființat și coordonat colecția Bendis la editura Tracus Arte, publicând cu obstinație autori români. Coordonează la aceeași editură colecția Mihail Grămescu. Opere Complete. Deține rubrica SFada cu literatura, în revista „Observator Cultural“. Mai are ca interese de studiu istoria militară și istoria recentă a României, pentru aceasta din urmă este co-autor al volumului 15 Noiembrie 1987. Ziua Demnității (Brașov, KronArt, 2007).

Așadar, joi, 8 octombrie 2015, vă așteptăm din nou pe Radio România Cultural între orele 13:20 și 14:00, pentru ultimele știri și recomandări de lectură din domeniul pe care-l iubim cu toții, ficțiunea speculativă, în toate manifestările sale.

Cristina Ghidoveanu

Reclame