Încep cu acest salut cam prăfuit în scopul, deloc altruist, de a trezi nostalgiile celor mai vârstnici și curiozitatea celor mai tineri.

Poate că ar fi trebuit să scriu ceva aici acum unsprezece luni, când ne-a părăsit Ștefan, dar, recunosc, nu m-am simțit în stare. Și nici nu-mi place să întristez lumea, viața e oricum destul de tristă și fără mine. N-am închis blogul, pentru că aveam planuri cu el, dar nu știam exact ce se va întâmpla. Așa că m-am hotărât să tac până când voi avea vești bune.

După cum vă amintiți poate, emisiunea Exploratorii lumii de mâine, trecută online în noiembrie 2013, a dispărut brusc, împreună cu tot domeniul radiocultura.ro, la începutul lui octombrie 2014, din motive tehnice. Problema nu s-a mai rezolvat niciodată, iar emisiunile aflate pe acest domeniu au trecut pe site-ul Radio România Cultural. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și cu Exploratorii, deoarece realizatorul emisiunii plecase între timp dintre noi.

Au urmat luni de demersuri pentru a o readuce pe unde sau online și, în sfârșit, am reușit să obținem (vă voi explica imediat de ce folosesc pluralul) o foarte mică victorie: o rubrică Exploratorii lumii de mâine, cu durata de trei – patru minute, care va intra în fiecare joi, începând din data de 1 octombrie 2015 (da, chiar de mâine – adică de astăzi, pentru că a trecut de miezul nopții), în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite, difuzată de luni până vineri între orele 13:20 și 14:00 pe postul Radio România Cultural și realizată de Corina Negrea și Dan Manolache. Și, deoarece nu vă pot spune ora exactă la care va intra pe post rubrica noastră, vă invit să ascultați întreaga emisiune. Sunt sigură că nu vă va părea rău și că veți începe să deschideți radioul nu numai joia. Iar cei care nu se pot afla lângă un aparat de radio la această oră vor găsi înregistrarea emisiunii pe site-ul Radio România Cultural, la „Arhivă emisiuni”, adică aici.

Și acum, explicația promisă: Exploratorii lumii de mâine avea nevoie de o nouă voce care, din diverse motive, nu putea fi a mea. De fapt, Ștefan se gândise și el la acest lucru și, așa cum el făcuse „ucenicie” pe lângă Dan Ursuleanu vreme de șapte ani, avea intenția să pregătească pe cineva care să-i ia locul atunci când ar fi ieșit la pensie. Din păcate, soarta a hotărât altfel, iar acest cineva, pe numele lui Cătălin Badea-Gheracostea, a fost nevoit să „intre în pâine” mai devreme și pe nepregătite, dar cu mult entuziasm. Ajutorul lui a fost neprețuit pentru revenirea Exploratorilor, chiar și așa, timid.

Pe 13.08.2011, vorbind despre tânăra critică literară și publicistica SF din România

Pe 13.08.2011, vorbind despre tânăra critică literară și publicistica SF din România

Pentru unii dintre voi, Cătălin Badea-Gheracostea nu are nevoie de prezentare. Ascultătorii emisiunii Exploratorii lumii de mâine s-ar putea să-și aducă aminte de el în calitate de invitat, în câteva rânduri. Pentru cei care nu-l cunosc, promit o prezentare a lui într-un articol viitor. Și, ca dovadă că microfonul nu-i este cu totul necunoscut, vă pun aici două fotografii din studioul Radio România Cultural, alături de Ștefan Ghidoveanu, ca un fel de previziune a ștafetei:

Pe 23.06.2012, împreună cu Florin Pîtea, discutând despre cărțile de autori români apărute la Bookfest 2012

Pe 23.06.2012, împreună cu Florin Pîtea, discutând despre cărțile de autori români apărute la Bookfest 2012

Exploratorii lumii de mâine a mai avut perioade de pauză, din diferite motive. Cu ajutorul vostru, al ascultătorilor, sper că și aceasta va fi tot o asemenea perioadă, că emisiunea va reuși să-și continue drumul început în 1982 și să-și păstreze titlul de cea mai longevivă emisiune de science fiction din Europa.

Vă mulțumesc tuturor, atât pentru sprijinul din trecut cât și pentru cel viitor.

Cristina Ghidoveanu