00-ELM 1920x1080 (Logo)

EXPLORATORII LUMII DE MÂINE este cea mai veche emisiune de SF radiofonic din Europa, aflată încă on air, fapt recunoscut chiar din 1993 de Societatea Europeană de Science Fiction (ESSF). Prima ediție s-a difuzat în 27 ianuarie 1982, pe Programul III al Societății Române de Radiodifuziune, sub genericul RADIOBIBLIOTECA SF, schimbat în toamna anului 1983 cu denumirea actuală.

De-a lungul celor peste 31 de ani de existență (mai bine de o treime din existența Radioului Național, care sărbătorește pe 1 noiembrie 2013 85 de ani de la înființare !!!), emisiunea a avut doar doi redactori titulari, Dan Ursuleanu (1982-1990) și Ștefan Ghidoveanu (1990-și până în prezent). Ocazional, diverse ediții au mai fost realizate de Elsa Cenușă și Radu Comănescu.

În ceea ce privește formatul, acesta a variat de-a lungul anilor de la emisiune complexă, înregistrată, la talk-show live, zilele de difuzare schimbându-se între miercuri, joi, sâmbătă, marți și din nou sâmbătă, până în 1990 existând și reluări. Durata a cunoscut și ea fluctuații, Radiobiblioteca SF având la început un sfert de oră, apoi 30 de minute, în timp ce Exploratorii lumii de mâine oscilat între 45 și 60 de minute, exceptând perioada iunie 2006- august 2013, când – difuzată pe postul Radio România Cultural – a putut fi recepționată bilunar, pe durata a jumătate de oră/ediție.

Cât despre domeniile abordate, acestea au variat și ele, în funcție de moment și de politica postului. Dacă până în 1990 au predominat subiectele legate de științele de frontieră, activitatea cenaclieră și cărțile autorilor români, după Revoluție – și odată cu evoluția științei și tehnicii – s-au adăugat la lista de subiecte jocurile pe calculator și console, filmele, benzile desenate și boardgames-urile, precum și activitatea editurilor specializate, a traducătorilor și scriitorilor din noua generație.  O atenție sporită a fost acordată târgurilor de carte, manifestărilor sefistice interne și internaționale, dar și – din păcate! – comemorărilor, tot mai mulți dintre creatorii de renume (români și străini) părăsindu-ne în ultimii ani, pentru zări mai puțin accesibile. Ultimul pe listă este chiar Dan Ursuleanu, fondatorul emisiunii, de care ne-am despărțit în februarie 2013.

Cum spuneam, avem parte de un nou început. S-a renunțat la transmisia on air, în favoarea celei online, lucru ce va permite o mult mai bună audiență a emisiunii, care – odată postată pe blogul elm.radiocultura.ro va putea fi accesată oricând, oriunde, worldwide, cu condiția existenței unei legături la internet. De asemenea, încetul cu încetul, vom oferi ascultătorilor posibilitatea de a reauzi emisiuni mai vechi, de colecție, în cadrul a ceea ce noi ne-am gândit a fi subproiectul RetroSF. Pentru început, frecvența emisiunii va fi săptămânală, cu o durată de 30 de minute/ediție. Dacă va fi cazul, în funcție de buget și de cercul de colaboratori, ne vom putea întoarce la legendara durată de o oră pe săptămână.

EXPLORATORII LUMII DE MÂINE se va difuza săptămânal, sâmbăta, începând cu 2 nov. 2013, în format mp3, la 64 kbps.

Iată și subiectele ce vor fi abordate în luna noiembrie 2013: In memoriam Dan Ursuleanu – Opt luni fără creatorul ELM (2 nov.); O nouă revistă electronică – Ficțiuni.ro (9 nov.) ; Paradoxala întoarcere – OCTAVE din nou în România! (16 nov.); Invitație la lectură cu ocazia Târgului internațional de carte Gaudeamus (23 nov.); Ce mai jucăm la sfârșit de an, pe computer și console (30 nov.).

Echipa ELM vă așteaptă cu drag și nerăbdare să acordăm atenția cuvenită celei mai vechi emisiuni de SF radiofonic din Europa. Fiți alături de noi și vă promitem că vom face totul să vă răsplătim fidelitatea așa cum se cuvine !

Alte amănunte în zilele următoare…

Logo 31 ani de ELM

Reclame