Am lăsat să treacă un timp de la ultima postare, ca să mai trag cu ochiul la ce se mai spune pe internet despre problema maidanezilor, atât la noi cât și în străinătate. Lăsându-vă libertatea de a interpreta cum doriți cele ce urmează, iată câteva dintre cele mai importante articole…

 

« AVERTISMENT PENTRU „JUSTIȚIARII” CARE OMOARĂ CÂINII MAIDANEZI! CE PEDEAPSĂ RIȘTI ÎN ROMÂNIA DACĂ OMORI ANIMALE. VEZI CAZURI ÎN CARE AUTORII AU FOST PEDEPSIȚI

În ultimele zile au existat mai multe cazuri de cruzime față de animale fără stăpân, acestea fiind o reacție a scandalului care s-a creat în jurul morții lui Ionuț, copilul de patru ani omorât de câini în Capitală. Chiar dacă pare greu de crezut, România nefiind nici măcar aproape de gradul de civilizație a altor țări, au existat mai multe cazuri de cruzime față de animale în care vinovații au fost pedepsiți. 

Absolut nicio lege din România nu permite persoanelor fizice, dar nici celor juridice neautorizate, să ucidă sau să tortureze animalele, fie ele cu sau fără stăpân. Doar serviciile de ecarisaj, în baza legii, pot eutanasia animalele și asta în anumite condiții strict reglementate de lege, omorârea animalelor în cauză fiind făcută în urma unei selecții și doar astfel încât să nu le producă suferințe fizice sau psihice de niciun fel, se arată pe site-ul avocatura.com.

2410856_orig

Iată câteva cazuri:

• Speța 15868/32/2010, soluționată de către Judecătoria Timișoara. Inculpatul Todea Nicolae a fost condamnat la un an și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tratament prin acte de cruzime contra unui animal.

• Speța 3946/315/2011 a Judecătoriei Târgoviște. Inculpatul Victor Lixandru a fost condamnat la 7 luni de închisoare pentru cruzime față de animale. Ca sa fie evident ce fel de cruzimi a săvârșit individul, menționăm că instanța “a confiscat de la inculpat toporul de care s-a folosit la comiterea infracțiunii”. Judecătorii i-au interzis individului să mai dețină animale pe o perioadă de 5 ani.

• Speța 244/246/2011, Judecătoria Ineu. Inculpatul Ioan Volentir a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru cruzime față de animale. Instanța a dispus confiscarea de la acesta a doi câini pe care i-a maltratat.

• Speța 5287/256/2011, a Judecătoriei Medgidia. Inculpatul Theodor Ungureanu a primit o amendă penală de 900 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de aplicare de cruzimi animalelor prin provocarea de suferințe fizice prin orice mijloace.

• Speța 5404/243/2011 a Judecătoriei Hunedoara. Inculpatul Roberto Tonini Bandulea a fost condamnat la plata unei amenzi penale în cuantum de 1.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de cruzimi aplicate animalului.

• Speța 27009/200/2011 a Judecătoriei Buzău. Instanța l-a condamnat pe inculpatul Viorel Iordan la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru infracțiunea de omorâre a animalelor prin cruzimi.

• Speța 3038/330/2011 a Judecătoriei Urziceni. Inculpatul Alexandru-Ionuț Tudor a fost condamnat la o pedeapsă de șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cruzimi față de animale.

Problema câinilor maidanezi și-a găsit soluția în Parlament: eutanasia. O voce autorizată a luat decizia prin votul a 266 de demnitari. O soluție expeditivă, așa cum spunea medicul Liviu Găiță, dar care implică costuri ridicate.

Doar în Capitală sunt, oficial, 64.000 de câini maidanezi. Eutanasia unui câine costă la cabinet 100 de lei, ceea ce ar însemna per total 6.400.000 de lei, adică aproape un milion și jumătate de euro. Acesta este cel mai mic preț. Însă, în cazul în care sunt cumpărate injecții letale, acestea costă între 70 și 140 de euro, ceea ce ar însemna o sumă cuprinsă între 4.480.000 de euro și 8.960.000 de euro. »

Articol de CRISTINA ALEXANDRESCU – DC News / 13 Sep 2013, orele 11:00

 

« FNPA, APEL CĂTRE OAMENI: „TRAGEDIA LUI IONUȚ, FOLOSITĂ ÎN MOD ORDINAR”

Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) susține că tragedia lui Ionuț Anghel „este folosită în cel mai ordinar mod de către mass media, politicieni lași, politicieni corupți, persoane cu interese proprii”. Precizează că: „Mass-media prezintă cazul ca și cum ar fi isterizat întreaga țară, iar parte chiar se isterizează pentru că fie în lașitatea lor oamenii se integrează în curent, fie scoate ce-i mai rău din ei și-și manifestă instinctele primitive odioase otrăvind, hingherind, lovind! Unii țipă „salvați-ne copiii” de parcă zilnic copiii sunt omorâți de câini iar întreaga nație română este în pericol de a fi linșată de câini! Cu toate că zilnic copiii sunt violați, maltratați, omorâți, că numărul oamenilor omorâți de alte animale, cai, urși, copii mâncați de sobolani, a fost incomparabil mai mare, niciodată presa nu a făcut un subiect de presă care să țină zile întregi, precum se întâmplă acum, aproape non-stop și la toate televiziunile”.

 „Politicienii plâng la căpătâiul copilului omorât, jurnaliștii țipă isteric!”

Federația subliniază că această „isterie” a fost creată întenționat pentru a acoperi alte subiecte importante și precizează că „este incredibil ce se întâmplă în mass-media, declarații false, minciuni, scenarii, denaturări, supoziții date ca fiind realități, fiecare incult, neștiutor, neinformat, isteric  își spune părerea la TV iar presa construiește o „realitate” proprie pe care o prezintă manipulând mințile oamenilor! Politicienii plâng la căpătaiul copilului omorât, jurnaliștii țipă isteric! Un om normal vede sforțările uriașe, ciudate pe care le fac unii reporteri pentru a menține acest vulcan uluitor”.

Apel către oameni

FNPA face apel către oameni:  ”Vă rog nu vă lăsați copleșiți de această isterie, nu vă ascundeți, nu băgați capul în pământ, nu stopați hrănirea câinilor, opuneți-vă în continuare hingheriadei, reclamați poliției orice abuz împotriva voastră, orice crimă împotriva câinilor! Fiți categorici și demni în acțiunile voastre care nu au făcut decât să ajute societatea, comunitatea! (….) Să protejezi câinii denotă că ai calități morale, compasionale, calități de care trebuie să fiți mândri și nu să vă jenați! Jenanți, mici, sunt cei care țipă mincinos și care manipulează oamenii și cei ce se lasă manipulați, neintegrații care vor să-și demonstreze lor înșiși și vecinilor cât de bravi sunt că strigă “moarte câinilor!”. »

Articol de COVRIG ROXANA – DC News / 09 Sep 2013, orele 11:28

180560_orig

 

«VETERINAR: A ÎNCEPUT MASACRUL. ÎL FAC OAMENI CARE NU SUNT „DE MESERIE”

Medicul veterinar Adam Zoltan a explicat de ce legea maidanezilor este una greșită și cum reacționează organismul unui câine atunci când este eutanasiat. Veterinarul nu crede că eutanasierea câinilor în masă se va face prin anestezie și injecție letală. 

Adam Zoltan a declarat, într-un interviu pentru larevista.ro, că legea maidanezilor „E o greșeală. Problema trebuia rezolvată cu totul altfel. Legi existau, bani au fost, dar i-au împărțit băieții. Eu sunt de acord, la urma urmei, și cu eutanasierea câinilor, dar numai când am să văd că cei care au fost răspunzători de situația lor merg la pușcărie. Cineva trebuie să răspundă, și nu câinii sunt cei care trebuie să facă asta. E cel mai ușor să te răzbuni pe cel care nu are putere să se apere. Dar partea proastă e că, odată cu eutanasierea câinilor, li se ia jucăria băieților, care nu mai pot face bani. Nu sunt pentru eutanasie, pentru că e o decizie unilaterală – eu iau decizia să omor un câine, deși nu am niciun drept. Fiecare zi e un dar pe care Dumnezeu l-a dat ființelor pe care le-a creat”.

Eutanasia, ultima soluție

Medicul a explicat în ce condiții face eutanasia: „O fac doar în situațiile în care pur și simplu nu am altă soluție, în care nu ar avea rost să prelungesc suferința unui animal, și doar cu acordul stăpânului, evident. Și întotdeauna fac o anestezie generală. Doar în acel somn profund îi fac injecția care-l salvează de la suferință inutilă”.

“Totul e să fie bănuțul luat și cazul rezolvat”

Adam Zoltan a explicat că substanța care se injectează după anestezie se numește T61. Întrebat care este senzația pe care i-o dă câinelui, el a răspuns: „Mi-e greu să mă gândesc la asta… Nu e o senzație deloc plăcută să fii conștient, să simți dintr-o dată că ți se face rău, că nu ai aer, să te sperii pentru că nu știi ce ai… Ca medic, trebuie să o faci elegant, dacă tot ești obligat s-o faci. Măcar în ultimul ceas să-l scutești pe acel animal nevinovat de orice suferință. Dar, dacă vor fi eutanasiați câinii din București, mă îndoiesc că le va face cineva anestezie generală. Pe hârtie, da, se vor face de toate! Dar, în realitate, probabil că vor fi strangulați, loviți cu bâta în cap… Deja a început masacrul ăsta, și-l fac oameni care nu sunt “de meserie”. Totul e să fie bănuțul luat și cazul rezolvat. N-aș vrea să știu ce se va întâmpla cu acei câini și cum vor muri”.

În cât timp moare un câine?

Medicul a explicat că timpul în care un câine moare „depinde de afecțiunea lui. Acum nu va fi vorba de animale bolnave, pentru că în cea mai mare parte sunt câini sănătoși. Un câine bolnav se stinge mai rapid, unul sănătos sigur că se chinuie mai mult. Dacă se face intravenos, efectul este mai rapid, iar cantitatea care trebuie folosită este mai mică”. »

 Articol de COVRIG ROXANA – DC News / 18 Sep 2013, orele 09:07

 

«DE CE EUTANASIEREA MAIDANEZILOR CERUTĂ DE TRAIAN BĂSESCU ESTE NECONSTITUȚIONALĂ

Problema eutanasierii câinilor fără stăpân ridicată, marți,  de președintele Traian Băsescu aduce în discuție constituționalitatea acestei legi, în condițiile în care Curtea Constituțională a respins într-o primă fază legea în ianuarie 2012. Mitinguri, petiții cu mii de semnături pro și contra eutanasierii maidanezilor au divizat, într-o măsură, societatea românească în ultimii ani. În acest moment, Traian Băsescu a aruncat problema maidanezilor în curtea PSD și PNL care, în 2011, după adoptarea de către Parlament a legii, a sesizat CCR pentru neconstituționalitatea acesteia.

9256494_orig

Tragedia petrecută într-un parc din București, când un copil de patru ani a fost sfâșiat de un maidanez, a declanșat un scandal pro și contra eutanasierii maidanezilor. Chiar în condițiile în care mii de români sunt muşcaţi de câinii fără stăpân, judecătorii Curții Constituţionale au declarat ca neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Marți seara, Traian Băsescu, prin poziția pro-eutanasiere a maidanezilor a dovedit că este un politician abil. În acest caz, a aruncat problema către coaliția de guvernare, care în 25 noiembrie 2011, pe vremea când se afla în opoziție, 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL au sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii câinilor fără stăpân adoptată cu câteva zile mai devreme. Acțiunea PSD și PNL de contestare a legii maidanezilor făcea parte din campania electorală a opoziției care pregătea alegerile locale și parlamentare din 2012.

Pe ce se baza sesizarea PSD și PNL către Curtea Constituțională

Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

”Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate”, se arată în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.

În opinia deputaţilor PSD şi PNL, legea încalcă şi articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constituţie.

Problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării.

“Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional”, potrivit sesizării.

Care a fost articolul respins de Curtea Constituțională

Articolul I. pct. 8

(1) În situația în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicați sau adoptați conform prevederilor anexelor nr. 4 și 5, aceștia pot fi păstrați în adăposturi, returnați în teritoriu, eutanasiați sau o combinație a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, după consultarea populației din raza unității administrativ-teritoriale respective.

(2) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(3) Câinii nerevendicați in termen de 7 zile pot fi adoptați de persoane fizice și persoane juridice, precum și de către centrele de adopție special amenajate și organizate în acest scop, aparținând organizațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(4) Câinii cu vârsta de până la 5 luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare/adopție, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.

8940619_orig

Legea prevedea consultarea populației privind eutanasierea

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”. Legea a fost adoptată cu 168 de voturi pentru, 111 împotrivă și 14 abțineri, dând astfel undă verde eutanasierii maidanezilor.

Potrivit legii, Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câini.

Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ. »

Articol de CRIȘAN ANDREESCU – DC News / 04 Sep 2013, orele 11:59

 

« EXCLUSIV – CÂȚI ROMÂNI VOR EUTANASIEREA CÂINILOR? VEZI REZULTATELE CELUI MAI RECENT SONDAJ

De la începutul scandalului privind legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân s-a ridicat întrebarea: Câți români vor eutanasierea câinilor și câți vor salvarea lor?

Potrivit unui sondaj Avangarde, 37% dintre respondenți vor eutanasierea câinilor. Mutarea în adăposturi este dorită de 33%, adopția lor, de 10% și sterilizarea, de 9%. Așadar, nu mai puțin de 52% dintre respondenți vor salvarea câinilor fără stăpân.

????????????

În același sondaj, la cerința: Vă rugăm să enumerați principalele probleme cu care se confruntă România în acest moment, problema câinilor fără stăpân se află pe locul 5, primul fiind ocupat de lipsa locurilor de muncă. »

??????

Articol de CRISTINA ALEXANDRESCU – DC News / 17 Sep 2013, orele 14:17

 

« EXCLUSIV – LEGEA UCIDERII MAIDANEZILOR, ATACATĂ LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

Fostul senator Marius Marinescu, actual Președinte al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, va ataca la Curtea Constituțională a României legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nerevendicați în 14 zile lucrătoare. Informația ne-a fost confirmată de avocata Paula Iacob, care a depus eforturi împreună cu Marinescu pentru strângerea semnăturilor necesare.

„Am reușit! Cu ajutorul lui Dumnezeu. Au fost niște zile grele, obositoare, dl. Marinescu de-abia mai poate sta în picioare”, a declarat avocata Paula Iacob pentru DeCe News.

Pentru ca o lege să fie atacată la CCR e nevoie se semnăturile a 25 se senatori sau a 50 de membri ai Camerei Deputaților. Marinescu și Iacob au obținut sprijinul senatorilor.

D-na Iacob a subliniat că a avut o misiune foarte grea printre parlamentarii români. „Unii, din cauza obligațiilor de partid, au uitat că sunt și oameni”, ne-a spus ea.

Legea care permite eutanasierea maidanezilor neadoptați sau nerevendicați în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a fost aprobată, marți, de Camera Deputaților, forul decizional pentru acest proiect. Acesta fost adoptat cu 266 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri.

Marius Marinescu a anunțat imediat după adoptarea legii în Camera Deputaților, că va face tot ce-i stă în putință pentru a opri punerea în aplicare a acesteia.

„În mod cert vom contesta acest articol la CCR pentru că nu este constituţională. Vom ataca această lege criminală, dacă va fi votată de plenul Parlamentului”, spunea fostul senator. »

Articol de IONUȚ IORDĂCHESCU – DC News / 15 Sep 2013, orele 12:46

1942258_orig