Big Rusty Flying Town Ship by macrebisz (Voyager212) copy2

Aceasta este ultima versiune de copertă din micul nostru exercițiu de imaginație destinat promovării antologiei tematice FERESTRELE TIMPULUI. Mai mult decât să îndeplinim o mișcare de marketing, am vrut să avem ocazia să vă cunoaștem gusturile, părerile și – mai ales – dacă vreo copertă anume v-ar îndemna să cumpărați cartea înainte să-i cunoașteți conținutul.  Avem deja unele idei, dar nu cred că ne vom putea lămuri pe deplin decât atunci când veți afla și cine sunt cei ce au contribuit la realizarea acestui proiect la care eu țin foarte mult.

După cum bine știți, cu puțin timp în urmă a văzut lumina tiparului un volum asemănător, apărut în reputata colecție Nautilus a editurii Nemira. Proiectul – care inițial ar fi trebuit să fie materializat de către SRSFF la precedentul Târg Gaudeamus, sub tilul Aevum Aeternum – a trecut prin mai multe transformări, înainte de a ajunge în „curtea” celor de la Nemira. Ceea ce înțeleg că i-a adus multe beneficii, măcar și prin prisma intrării într-un circuit editorial profesional, cu toate atuurile legate de promovare, distribuire, drepturi de autor, condiții tehnice etc. Nu am luat contact până acum cu această carte altfel decât prin copertă (cred că am și arătat-o, grație colegilor de la Nemira, ca fiind programată pentru Final Frontier), dar – văzând lista autorilor și mai ales numele antologatorului, Antuza Genescu, „vinovată” și pentru precedenta inițiativă a SRSFF, antologia Venus – Povestiri erotice de SF – sunt convins de valoarea prozelor cuprinse în paginile sale.

Tocmai de aceea mi se pare un lucru extraordinar ca la interval de doar câteva luni (să nu spun săptămâni, căci nu se știe niciodată ce se poate întâmpla în marea noastră mică țărișoară!) să apară într-un domeniu literar de nișă DOUĂ antologii pe aceeași temă, care să nu aibă prea mulți autori în comun, nemaivorbind de texte. Căci, într-adevăr, dacă vreți să vedeți cum concep scriitorii români de ficțiune speculativă tema călătoriei în timp și a chirurgiei temporale, a paradoxurilor temporale,  a universurilor paralele decalate în timp etc., etc., trebuie să aveți în bibliotecă AMBELE volume care nu au NICI MĂCAR O SINGURĂ POVESTIRE în comun, chiar dacă unii autori (mai inspirați :-)) au ales să scrie pentru amândouă.

Spuneam prietenilor că mi-au trecut cândva prin mână două antologii americane de SF având ca subiect pisicile!!! Cum se știe că iubitorii acestui gen preferă respectivul tip de animal (mai puțin prietenul Assassin, care are o cățelușă pe care care o cheamă însă… pisi ! :-)), n-ar fi fost nimic de mirare, dacă respectivele volume n-ar fi avut decât un singur text comun (Schrodinger’s Cat de Ursula K. Le Guin) și „doar” vreo 800 de pagini împreună!!! Spuneam atunci (și sunt gata să repet și acum) că o literatură națională, de nișă ori nu, capabilă să producă așa ceva, este una ajunsă la o deplină maturitate. Și mă întrebam când vom fi și noi în stare de o asemenea performanță… Ei bine, se pare că a venit, în sfârșit, momentul! Două antologii tematice și o manifestare de genul Zilelor Helion 2013 (tot pe tema timpului) mi se par mai mult decât satisfăcătoare…

Săptămâna viitoare vă voi oferi lista autorilor participanți la proiectul FERESTRELE TIMPULUI și poate și unele amănunte în plus. Oricum, Bookfest-ul din acest an se apropie cu pași vertiginoși. Să fie într-un ceas bun!

2eeh15z