O să încep cu o prezentare generală, făcută de către cei care se pricep mult mai bine decât mine la așa ceva și anume www.roportal.ro. Iat-o:

« Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii este traducerea dată de postul Kanal D celei mai ambițioase și mai controversate producții turcești, Muhteşem Yüzyıl. Acțiunea serialului se desfășoară în secolul al XVI-lea, perioadă în care Imperiul Otoman amenința întreaga Europă creștină și avea ambiții să devină o superputere în lume.

Serialul prezintă povestea de iubire dintre Suleyman Magnificul (Halit Ergenc) si Roxelana (Meryem Uzerli), o frumoasă  sclavă poloneză răpită de tătari și care ajunge în haremul lui Suleyman. Roxelana, numită Hurrem după convertirea la religia musulmană, trăiește în harem împreună cu alte sclave și speră că va fi într-o zi remarcată de Suleyman. Pe lângă frumusețe, Hurrem este educată, inteligentă și foarte ambițtioasă, fiind gata să facă orice pentru a ajunge la putere.

Ea se folosește de frumusețea și puterea ei de seducție pentru a-i câștiga afecțiunea lui Sulyeman și devine foarte repede favorita lui. Hurrem obține titlul de „Haseki” și îi naște sultanului un fiu, pe Mehmed, care va deveni moștenitor. Ea îi mai naște sultanului înca cinci copii și devine, în final, singura lui soție, în pofida tradiției musulmane care permitea mai multe soții. Hurrem s-a folosit de convertirea la islam pentru a se emancipa si a devenit singura soție legitimă a sultanului.

Serialul reușește să portretizeze în mod fidel societatea otomană a acelor vremuri, precum și viețile protagoniștilor în contextul luptelor pentru supremație și putere de la curtea sultanului. Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii descrie în mod fidel viața sutelor de sclave capturate de turci din întreaga Europă dar și intrigile politice ale vremii, care sunt combinate in mod inteligent cu elemente de cultura și civilizație musulmană. »

Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii

Le mulțumesc din inimă colegilor noștri care ne-au lămurit despre ceea ce vedem de aproape 60 de săptămâni, dar cred că mai trebuie adăugat ceva la modul lor de prezentare a celei mai de succes producții de televiziune provenite din estul Europei/Asia Mică, de la Misterele din Sankt Petersburg (2005-?) încoace. Fără pretenția că aș fi mare specialist, îndrăznesc să atrag atenția asupra următoarelor elemente ce par a fi uitate de către majoritatea comentatorilor – fie ei orientați spre film ori spre istorie și evoluția civilizației:

1. Reconstituirea epocii este una nu fidelă, ci absolut excepțională, cum rar mi-a fost dat să văd. Poate doar The Tudors (2007-2010), Spartacus (toate seriile – 2010-2013), The Borgias (2011-…), I, Claudius (1976), Marco Polo (1982-1983), Rome (2005-2007) sau Band of Brothers (2001) să se alinieze la același nivel. Desigur, puteți să-mi atrageți atenția și asupra altor reușite, căci nici un om nu poate vedea de-a lungul unei vieți toate filmele și toate serialele (merituoase) existente! Eu vreau să spun doar că evenimentele sunt atât de credibile încât ai impresia că trăiești în acele vremuri, că amănuntele sunt exact acolo unde ar trebui să fie (și în proporția necesară!), că decorurile, costumele și machiajul sunt exact așa cum se presupune că ar fi necesar să ilustreze epoca (secolul al XVI-lea), încât ansamblul să devină absolut de necrezut pentru o producție de televiziune destinată (în final) divertismentului (ca s-o spunem pe șleau, amatorilor de telenovele istorice cu vână romantică!).

2. Tot legat de conținut, să mai observăm că diversitatea personajelor (și frecvența apariției lor în acțiune!) este atât de mare, încât pare de necrezut (spre lauda lor!) faptul că scenariștii nu au „uitat” pe cineva „pe drum”, cum se mai întâmpla în cazul literaturii de aventuri de la sfârșitul secolulului XIX, cu autori precum Paul Féval ori Eugène Sue.

3. Jocul actorilor pare a fi de acolo, „de la mama lui”, lucru din care ar putea învăța și o mulțime de „vedete” născute peste noapte în showbiz-ul occidental. Dacă veți urmări prestațiile unor „vrăjitori” într-ale actoriei precum  Halit Ergenç  (Suleyman), Meryem Uzerli (Hürrem), Filiz Ahmet (odalisca Nigar), Selma Ergeç (Hatice, sora sultanului), Okan Yalabik (Ibrahim), Nebahat Çehre (Ayșe Hafsa, mama sultanului), Nur Fettahoğlu (Mahidevran, prima soție a sultanului), Melisa Sözen (cadâna Nora),  Burak Özçivit (Bali-Bey Malkoçoğlu), Mehmet Günsür (prințul Mustafa) sau Selim Bayraktar (eunucul Sümbül) veți descoperi și singuri că aceștia pot da lecții de actorie oricărui om dispus să-i asculte, indiferent de zona geografică din care provine.

4. Ca în cazul oricărei producții de succes, totalitatea „bârfelor” legate de serialul cu pricina devine extrem de interesantă, dacă ai puțină răbdare să intri în domeniul „trivia” – așa cum este el definit de IMDb. Adică veți putea afla (cu folos :-)) că:

a. Turcul Halit Ergenç  (Suleyman) visează să-și cumpere o insulă în Grecia (!!!). La ce nevastă are (Bergüzar Korel, interpreta principală dim serialul 1001 de nopți), nici nu-i de mirare… ;

Suleyman Magnificul

b. Meryem Uzerli (interpreta sultanei Hürrem) este o nemțoaică de origine turcă (după tată) care habar n-avea limba maternă, înainte de startul filmărilor (!!!). A învățat însă totul într-un timp record, inclusiv accentul, acolo unde a fost cazul;

Meryem Uzerli (Hurrem)

c.  Nebahat Çehre (născută în 1944) a fost Miss Turcia la vârsta de 16 ani (!). Tot în calitate de Miss Turcia și-a reprezentat țara la Miss World 1965 (Londra) și Miss Universe 1965 (Miami Beach, Florida – SUA). Arată însă excepțional și acum, în calitate de „mamă” a celui mai celebru turc din istorie!;

Nebahat Cehre (Hafsa, mama sultanului)

d. Mehmet Günsür, alias „prințul Mustafa” în Suleyman Magnificul este un mare cuceritor în viața de zi cu zi. El mărturisește că femeile sunt marea lui slăbiciune și că atunci când întâlnește o reprezentantă a sexului frumos care arată bine nu se poate abține să nu flirteze cu ea, deși este căsătorit și are doi copii, o fetiță și un băiețel!;

e. scenarista Meral Okay (n. 1959) a murit la doar 52 de ani, înainte de a-și vedea împlinit proiectul numit Muhteşem Yüzyıl, inspirat din viața sultanului Suleyman Magnificul;

f. când a fost invitat să joace în serialul Suleyman Magnificul, Selim Bayraktar a fost sfătuit de prieteni şi rude să nu accepte rolul lui Sümbül, eunucul care ştie tot ce mişcă în haremul sultanului. „Apropiaţii mei s-au temut că oamenii or să-mi pună etichete, că or să creadă că sunt homosexual”, a povestit Selim, care mărturiseşte că nu o dată i s-a întâmplat să fie întrebat de fani dacă îi plac femeile sau bărbaţii. „Femeile, desigur”, a venit răspunsul lui Selim, care este căsătorit de şapte ani cu Bihter, membră în Orchestra Naţională Simfonică a Turciei. În plus, are un apartament într-o zonă de lux din Antalia, unde costul unei locuințe – în funcție de dotări – se situează între 130.000-260.000 de euro!

Deocamdată atât.

Nur Aysan (Mahidevran)

Câte nu s-ar putea povesti însă despre universul uimitor – în plan istoric și cinematografic – din Suleyman Magnificul… Vă invit să intrați și voi, dragi prieteni, în această lume fascinantă care numără, în prezent, milioane de fani în întreaga lume. Puteți începe de aici… Sau de aici, la alegere. Indiferent cum, veți fi fascinați de ceea ce veți descoperi, vă asigur. Și știți că Moshul nu prea dă greș…

Okan Yalabik (Ibrahim)
Selma Ercec (Hatice)