Am ajuns astăzi la ultimul prozator prezent în proiectul Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF. Scriitor, traducător, eseist, cadru universitar, realizator de emisiuni TV – toate acestea sunt elemente definitorii pentru cariera lui FLORIN PÎTEA, prietenul care anul acesta și-a serbat 20 de ani de la debutul în literatură. Iar povestirea pe care mi-a încredințat-o pentru a încheia volumul de ficțiune speculativă a cărui lansare va avea loc pe data de 24 noiembrie 2012, la Gaudeamus, este – cel mai probabil – una dintre cele mai frumoase pe care le-a scris vreodată (după cum au putut constata în direct membrii cenaclului Wolf’s Pack, nu cu multă vreme în urmă!). Bravo, Florin, ține-o tot așa!

Florin Pîtea

Povestea cărţii cu scoarţe de argint, ferecate

(Making of Cartea cu scoarțe de argint, ferecate)

Pe 8 aprilie am terminat de corectat un roman, Anul terminal. (La data cînd apare acest articol, e pe cale să se publice ediţia a doua a acelei cărţi.) După care, din cîteva motive (şi în ciuda unor invitaţii repetate din partea domnului Ştefan Ghidoveanu), am încetat să mai scriu ficţiune. Zilele în care nu am scris s-au transformat în săptămîni, apoi în luni…

Nu din lipsă de idei sau de proiecte, să fim bine înţeleşi. Dar literatura nu se face din idei, ci din cuvinte.

Ce pot să vă spun este că pe 18 august 2012, alături de diverse alte persoane din cercul meu de cunoştinţe, m-a vizitat vechiul meu prieten şi colaborator Tudor Popa. Şi, cum era ziua mea de naştere, dumnealui mi-a adus cîteva cadouri, dintre care unul care m-a uimit şi m-a încîntat.

Este vorba despre o agendă nedatată, cu coperte acoperite cu argint filigranat, în cîteva nuanţe, cu motive florale simetrice. Agenda are 238 de file crem, liniate, frumos ornate pe margini cu alte motive florale, de culoare liliachie, precum şi un semn de carte din mătase stacojie, fixat la cotor, şi un pliu din carton brun ascuns la coperta din spate. De asemenea, agenda se închide cu un sistem metalic – o clemă frumos lucrată care oscilează între două piese simetrice, cu ax metalic, prinse pe coperte.

Iar Tudor mi-a spus să nu las şi agenda aceasta la raft, nescrisă, ca pe celelalte. Ştia el ce ştia…

Am numerotat filele agendei în ziua următoare, apoi, începînd de pe 20 august, m-am apucat să scriu o poveste. Nu una demult imaginată şi schiţată prin altă agendă, ci una proaspătă, nouă.

Pentru că agenda aceasta atît de frumoasă, produsă de compania Paperblanks, m-a dus cu gîndul la o altă carte uşor de purtat. Una fictivă.

Poate vă amintiţi că protagonistul-narator al Cărţii Soarelui Nou de Gene Wolfe, Severian, a învăţat să citească pe o carte de basme, un volum îmbrăcat în piele brună. Pe parcursul intrigii, Severian poartă cu sine acea carte pe Pămîntul muribund numit Urth, iar uneori citeşte cîte un basm de acolo. Mai mult, Gene Wolfe a publicat separat, fie sub formă de volumaşe distincte, fie în culegeri de povestiri şi nuvele, alte basme din cărticica brună. Aşa se face că, treptat, cititorii au ajuns să afle nu numai pe unde a fost purtat în călătorii acest volum fictiv, ci şi care erau poveştile cuprinse în volum, iar lucrarea – numită „Cartea minunilor de pe pămînt şi din cer” – a ajuns încet-încet să fie… aproape reală.

Şi cu agenda primită de la Tudor mi-am propus să realizez ceva asemănător. Pe de o parte, să imaginez istoria volumului filigranat. Pe de altă parte, să creez conţinutul cărţii.

Ca să imaginez istoria volumului mi-a luat cîteva minute, cît să notez trei pagini într-un carnet. Ca să relatez acea istorie am avut nevoie de douăsprezece zile în care am scris zilnic, urmînd planul schiţat în carnet şi umplînd paginile agendei filigranate cu personaje şi întîmplări. După care, ca să îi demonstrez vechiului meu prieten că îi respectasem rugămintea, i-am arătat agenda. Şi Tudor a avut plăcerea să parcurgă povestea fantastică a volumului filigranat… chiar în volumul filigranat.

În ceea ce priveşte poveştile din volumul fictiv, pe care aş vrea să le aduc în lumea reală şi să vi le împărtăşesc, probabil că am să le scriu de acum încolo. Pentru că aventura cărţii cu scoarţe de argint ferecate abia a început…

Florin Pîtea

 

Alte amănunte despre autor:

Florin Pîtea s-a născut în data de 18 august 1971, la Câmpina. În 1996, a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde — în 1997 — a primit titlul de master în Literaturi de expresie engleză, iar din 2011 este doctor în filologie (acest din urmă titlu fiind obţinut cu o lucrare despre subgenul [post]cyberpunk, considerată de către Comisie a avea importanţă internaţională, drept pentru care calificativul acordat a fost „summa cum laude”). În prezent, este lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii „Spiru Haret”. Împreună cu Alexandru Mironov, a realizat şi prezentat 21 de ediţii ale emisiunii Deschide cartea! la TvRM.

Bibliografie: Necropolis (volum de proză scurtă, Ed. QED, 2001; reed. Ed. Amaltea, 2004); An/Organic (volum de proză scurtă, Ed. Amaltea, 2004); Gangland (roman, Ed. Amaltea, 2006); An Introduction to 20th Century British and American Fiction (non-ficţiune, Ed. Fundaţiei „România de Mâine”, 2008); Art Wasn’t Quite Crime The Context, Themes and Consequences of (Post)Cyberpunk Fiction (non-ficţiune, Ed. Millennium Books, 2010); proză scurtă în numeroase antologii şi reviste, incluzând antologiile Nemira ’95 (Ed. Nemira, 1995); Nemira ’96 (Ed. Nemira, 1996); Kult — Vremea demonilor (supliment al revistei Ficţiuni nr. 5/2001, Ed. Omnibooks);Alte lumi, alte legende (Ed. MediaTech, 2002);  AtelierKult Povestiri fantastice (Ed. Millennium Press, 2005); Dansînd pe Marte şi alte povestiri fantastice (Ed. Millennium Press, 2009); Millennium Fantasy & Science Fiction: Şase ani de ficţiuni (Ed. Millennium Press, 2010); Steampunk A doua revoluţie (Ed. Millennium Books, 2011), antologia Premiile Galileo 2011 (Ed. Millennium Books, 2011); Dincolo de noapte 12 feţe ale goticului, (Ed. Millennium Books, 2012) şi revista Galileo Science Fiction & Fantasy nr. 2 (Ed. Millennium Books, 2010); numeroase recenzii, interviuri etc., în diferite reviste de gen; traduceri din proza britanică, americană şi australiană; bogată activitate de redactor literar. Între anii 2004-2007, a coordonat pentru Ed. Diasfera o colecţie dedicată autorilor români. În 2012, a lansat romanul Anul terminal (Ed. Diasfera).

Premii: Premiul ARSFan — 1994; Premiul ARSFan — 1995; Premiul I pentru Proză la Convenţia Naţională de Science-Fiction de la Călăraşi „Dincolo şi dincoace de mainstream” — 1999; Premiul Vladimir Colin 2002-2005 (locul III) — 2006; Premiul Vladimir Colin 2005-2007 — 2008; Premiul al III-lea la Concursul de proză scurtă Helion — 2009; Premiul al III-lea la Concursul de proză scurtă Helion — 2010.

Blog: Ţesătorul (http://tesatorul.blogspot.ro)

Site: Ţesătorul site-ul oficial Florin Pîtea (http://sites.google.com/site/florinpitea)

Cărți Florin Pîtea (2001-2006)

Cărți Florin Pîtea (2004)

Cărți Florin Pîtea (2008-2010)

 

Sumarul, la momentul acestui articol, pentru volumul CELE 1001 DE SCORNELI ALE MOSHULUI SF, este următorul:

* Ștefan Ghidoveanu – Literatură și internet sau Despre „Scornelile” Moshului SF (Cuvânt înainte)

* Adrian Buzdugan – Scrisoarea lui Mil Neajlov din Deveselu către fratele său, Grigorie, din Craiova

* Ciprian Mitoceanu – Mecanism de autoreglare

* Ioana Vișan Defazaj

* Liviu Radu  Golem, golem…

* Ștefana Cristina Czeller  Exilul

* Cristian M. Teodorescu  Spațiul fazelor

* Antuza Genescu Metafagie

Raluca Băceanu Pedeapsa

George Lazăr Povestea ultimului şoarece de bibliotecă

Lucian-Vasile Szabo Glonţul din creier, lumea din ochi

Ana-Veronica Mircea Întoarcerea vrăjitorului

Michael Haulică Glitcherine

* Narcisa Stoica Regina Nopţii

* Marian Coman Albilița

* Roxana Brînceanu O nouă casă

Oliviu Crâznic Spiriduşii albi

* Sergiu Someșan Făuritorul de vise

* Florin Pîtea Cartea cu scoarțe de argint, ferecate

* Cătălin Badea-Gheracostea

 

Ultimul comentariu despre textele scrise pentru „Scornelile Moshului SF”, va fi cel semnat de CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA. Vă aștept cu drag și mâine!

Moshul SF

Anunțuri