Nu știu ce înseamnă succesul pe Internet, cum se măsoară el de fapt – în like-uri, în accesări sau în număr de comentarii acordate unei postări. Și, la drept vorbind, nici nu mă interesează… Ceea ce știu este faptul că de când am publicat în „Scornelile Moshului SF” povestirea lui MARIAN COMAN inclusă și în acest volum, nu a trecut nici măcar o singură zi în care să nu existe cel puțin un cititor pentru ea !!! Un calcul simplu arată că a avut cel puțin 500 de fani, dar din statisticile blogului rezultatul apare ca fiind în realitate mai mult decât dublu !!! Peste 1000 de cititori pentru o povestire single este cu adevărat o performanță. Nu știu ce crede autorul, dar eu mă simt mândru  de performanța sa – mai ales că Albilița a fost scrisă special pentru acest blog, marcând întoarcerea autorului în domeniul literar după o absență destul de îndelungată, conform celor mărturisite pe propriul site, a cărui adresă o veți găsi în fișa de creație de la finalul acestui articol. De ce această fascinație a cititorilor pentru un text deloc spectaculos și foarte greu de plasat într-una dintre categoriile ficțiunii speculative? Puteți afla și singuri, după ce veți lectura volumul rezultat din proiectul nostru, Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF. Până atunci, aveți mai jos mărturisirile lui Marian despre cum a apărut această mică bijuterie literară…

 Marian Coman

 ALBILIŢA. How it’s made

Se poartă plagiatul. Şi vreau să fac acum o mărturisire în premieră: am furat ideea viselor pictate pe pereţi. Am furat-o de la personajul principal al unui text pe care l-am scris cu câţiva ani în urmă. Se numeşte „Testamentul de ciocolată” şi începe cu un puşti care se amuză de faptul că visele i-ar putea mânji pereţii dormitorului. Gândul ludic al personajului meu m-a urmărit vreme de cinci ani şi a săpat încet în mine, aşa cum s-au obişnuit să sape toate poveştile mele încă nescrise, încurajate de personajele textelor deja scrise.

Al doilea lucru pe care pot să-l spun despre Albiliţa este faptul că este singura povestire scrisă în 2011 şi, iată, îi mulţumesc lui Ştefan Ghidoveanu pentru că m-a bătut la cap să-i trimit un text pentru blogul său. Fără chemarea sa, Albiliţa ar fi rămas multă vreme neterminată şi ar fi continuat să sape în mine, căutând dezorientată ieşirea.

Apoi, foarte important este meritul lui Michael Haulică. Fără fluturii săi de pe coperta revistei „Lumi Virtuale”, textul ăsta nu ar fi existat, cum multe alte texte dintre cele pe care le-am scris nu ar fi fost. Mike este unul dintre oamenii care m-au ajutat, m-au chemat, m-au inspirat, m-au forţat să-mi pun visele pe hârtie. Şi chiar despre vise este vorba aici. Despre vise, despre puterea de a visa şi despre cât de greu este să-ţi pui visele în realitate, atunci când nu te încadrezi în normă. Este şi un fel de antinostalgie pentru cei care se lasă purtaţi de valul poveştilor neocomuniste cu „era mai bine înainte”, o metaforă timidă legată de imposibilitatea de a-ţi împlini visele într-un regim totalitar. Şi apoi e povestea… Povestea care leagă gândul puştiului din „Testamentul de ciocolată” de chemarea lui Ştefan, de fluturii lui Mike şi de celelalte lucruri despre care am scris mai sus. În fond, eu nu am făcut mare lucru. Eu doar am scris povestea. Sper să vă placă…

Marian Coman

 

V-am promis și o fișă de autor. Iat-o…

Marian Coman s-a născut la 21 mai 1977, în Mangalia. Este absolvent al Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” — Iaşi. Ziarist, a lucrat la mai multe ziare din Brăila şi Galaţi, în prezent ocupă funcţia de redactor-şef al cotidianului Obiectiv Vocea Brăilei.

În perioada 2002-2007, a realizat suplimentele SF săptămânale Monitorul SF (în Monitorul de Galaţi şi Monitorul de Brăila) şi Literatura şi artele imaginarului (în Obiectiv Vocea Brăilei).

A debutat în suplimentul Supernova nr.64/1995 cu povestirea „Drumul spre iad“.

Este prezent cu texte în antologiile România SF 2001 (Ed. ProLogos, 2001), Quasar 001 (Ed. MediaTech, 2001), Noesis (2002 — în format electronic), Liternet 2002, vol. 3 (2002 — în format electronic), Alte lumi, alte legende (Ed. MediaTech, 2002), AtelierKult. Povestiri fantastice (Ed. Millennium Press, 2005), Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri (Ed. Millennium Press, 2006), Millennium Est. Cinq histoires fantastiques (Ed. Millennium Press, 2007 — în limba franceză), Poezie şi proză la Dunărea de jos (2008), Millennium. Fantasy & Science Fiction (Ed. Millennium Books, 2009).

Volume publicate: Nopţi albe, zile negre (Ed. Tritonic, 2005), proză scurtă; Testamentul de ciocolată (Ed. Tritonic, 2007), roman; Teoria flegmei. Apel la mitocănie (Ed. Tritonic, 2008), publicistică; Fingers and Other Stories (2011), povestiri în limba engleză.

Premii: RomCon — 2003, categoria mass media (Monitorul SF); RomCon — 2004, categoria mass media (Literatura şi artele imaginarului); Dan Merişca — 2004; KULT — 2005, pentru volum individual (Nopţi albe, zile negre); KULT — 2006, pentru calitate literară de excepţie; Cititor SF — 2007, pentru cel mai bun roman românesc (Testamentul de ciocolată).

Site: http://mariancoman.com

Cărți de Marian Coman (2005-2007-2009)

Marian Coman – E-books (2011-2012)

 

Acum, să mai facem un pas în completarea sumarului volumului CELE 1001 DE SCORNELI ALE MOSHULUI SF:

* Ștefan Ghidoveanu – Literatură și internet sau Despre „Scornelile” Moshului SF (Cuvânt înainte)

* Adrian Buzdugan – Scrisoarea lui Mil Neajlov din Deveselu către fratele său, Grigorie, din Craiova

* Ciprian Mitoceanu – Mecanism de autoreglare

* Ioana Vișan Defazaj

* Liviu Radu  Golem, golem…

* Ștefana Cristina Czeller  Exilul

* Cristian M. Teodorescu  Spațiul fazelor

* Antuza Genescu Metafagie

Raluca Băceanu Pedeapsa

George Lazăr Povestea ultimului şoarece de bibliotecă

Lucian-Vasile Szabo Glonţul din creier, lumea din ochi

Ana-Veronica Mircea Întoarcerea vrăjitorului

Michael Haulică Glitcherine

* Narcisa Stoica Regina Nopţii

* Marian Coman Albilița

* Roxana Brînceanu

* Oliviu Crâznic

* Sergiu Someșan

* Florin Pîtea

* Cătălin Badea-Gheracostea

 

Următorul articol despre textul scris pentru „Scornelile Moshului”, va fi cel semnat de ROXANA BRÎNCEANU. Vă aștept din nou atunci!

Moshul SF