Povestea întâlnirii mele cu prozele semnate de NARCISA STOICA am mai relatat-o în introducerile la respectivele postări din cadrul „Scornelilor Moshului SF”, așa că n-am s-o mai reiau – deși e chiar interesantă și pe alocuri aproape incredibilă.  Ceea ce vreau neapărat să subliniez este însă faptul că dintre toți tinerii autori ai acestei perioade, Narcisa îmi este cea mai apropiată dacă stau și mă gândesc la faptul că prin mâna mea au trecut majoritatea lucrărilor sale importante – povestiri sau romane, inclusiv Taxidermie, cel ce se va lansa odată cu volumul Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF la Târgul de carte Gaudeamus 2012. Și pot să mărturisesc cu toată sinceritatea că întrevăd un viitor de mare scriitoare pentru această tânără energică, nonconformistă în ceea ce scrie, bună creatoare de universuri ciudate dar și extrem de credibile în același timp… Convingerea mea este că Narcisa Stoica va confirma foarte curând că reprezintă una dintre cele mai promițătoare voci ale ficțiunii speculative românești. Iar viitorul va dovedi că am avut dreptate – vă asigur!

Narcisa Stoica

GADJO

(Making of Regina Nopţii)

Pe la Gadjo trec de fiecare dată când cobor în portul marţafoilor, indiferent cât de puţin timp am la dispoziţie.

Întâi, pentru că Gadjo ştie absolut tot ce mişcă-n port (iar cei de-acolo cred că ştiu şi ei ce-nvârte el pe chei) şi este primul să-mi povestească ce s-a mai întâmplat de la ultima mea vizită.

Apoi, pentru că la el găsesc fel şi fel de mărfuri rare, pe care le ţine bine dosite de ochii sectoriştilor, sub grămezile de rochii expuse pe tarabă, şi nu le vinde decât pe referinţe. De la el mi-am cumpărat un siş cu mâner din coastă de balenă, câteva arcuri lucrate în lemn scump de tek, iar la ultima vizită, cel mai meseriaş harpon din tot sudul mării.

Pentru acesta din urmă m-am tocmit cu el de dimineaţă până spre seară, am văzut pentru prima oară de aproape un semiu şi chiar…

Aaa, nu ştiţi ce este un semiu?

Păi, după cum îi spune şi numele, un semiu este o jumătate de om. Un nefericit care şi-a pierdut picioarele într-un accident (de aici nefericirea, care nu-i obligatoriu să fie permanentă) şi, prin urmare, este nevoit să se deplaseze tot restul vieţii cu ajutorul unui căruţ cu roţi acţionate de abur.

Sinceră să fiu, semiul pe care l-am văzut eu trecând prin faţa tarabei lui Gadjo nu părea deloc nefericit şi nici pe departe amărât, mai ales că, din ce mi-a spus la repezeală negustorul de rochii (să-i zicem aşa, de ochii sectoriştilor), era proprietarul unui pescador cu trei punţi, nou-nouţ, ce sta gata să pornească la o vânătoare cum nu s-a mai văzut.

Când s-a oprit în dreptul tarabei, am plecat fără să mă roage Gadjo şi nu m-am întors decât spre seară. Harponul abia aştepta să devină al meu, la jumătate din preţul pe care-l avusese de dimineaţă.

Gadjo era peste măsură de fericit că-şi vânduse tot stocul de mărfuri rare şi ar fi stat mult şi bine de vorbă cu mine dacă nu ar fi apărut Castillia şi trei din arzoaicele ei. Când le-a văzut, de departe, Gadjo s-a luminat şi mai mult la faţă şi a zis că-mi dă harponul cadou,  fiindcă mereu i-am adus noroc, dar niciodată ca în ziua aia.

Mi-am luat darul şi mi-am văzut de drum, nu înainte să-l pun pe Gadjo să promită că-mi povesteşte, cu lux de amănunte, ce mai învârte în ultima vreme Castillia şi arzoaicele ei, în ce stadiu a ajuns conflictul ei cu …

Ce? Nu ştiţi nici ce este o arzoaică?

Ei, dar citiţi Regina Nopţii, din Cele 1001 Scorneli ale Moshului SF, şi-o să vă dumiriţi pe deplin…

Narcisa Stoica

 

Fișa autoarei? Iat-o:

Narcisa Stoica s-a născut în data de 3 aprilie 1979, la Olteniţa (jud. Călăraşi). Este licenţiată în Comunicare & Relaţii Publice şi, din 2009, specialist în Geopolitică & Relaţii Internaţionale.

Bibliografie: „Interviul. de Angajare” (proză scurtă, publicată în revista Nautilus, mai 2009); „Trup şi suflet” (proză scurtă, publicată în revista Nautilus, iunie 2009); ”Interview. For a Job” (proză scurtă în limba engleză, publicată în revista Nautilus, aprilie 2011); „La cules de roşcove” (proză scurtă, publicată în revista Suspans, noiembrie 2011); „Apocalipsă la super-ofertă” (proză scurtă, publicată în revista Galileo Science Fiction & Fantasy nr. 4 — Ed. Millennium Books, 2012); „Argint-Viu” (proză scurtă, în antologia Dincolo de noapte 12 feţe ale goticului, Ed. Millennium Books, 2012); „7 seri” (proză scurtă, publicată în revista Suspans, iunie 2012). Debutul în volum tipărit a fost anunţat pentru anul acesta, la Ed. Millennium Books, cu romanul fantasy Taxidermie. Deocamdată, puteţi citi pe blogul autoarei, în format electronic, culegerea de povestiri proprii Cu vorbele la mine (e-book, 2012).

Blog: C.H.E.R.I.E. magazindevorbe (http://magazindevorbe.wordpress.com).

Multașteptatul roman de debut al Narcisei Stoica

 

Nu putem încheia fără sumarul actualizat al volumului CELE 1001 DE SCORNELI ALE MOSHULUI SF:

* Ștefan Ghidoveanu – Literatură și internet sau Despre „Scornelile” Moshului SF (Cuvânt înainte)

* Adrian Buzdugan – Scrisoarea lui Mil Neajlov din Deveselu către fratele său, Grigorie, din Craiova

* Ciprian Mitoceanu – Mecanism de autoreglare

* Ioana Vișan Defazaj

* Liviu Radu  Golem, golem…

* Ștefana Cristina Czeller  Exilul

* Cristian M. Teodorescu  Spațiul fazelor

* Antuza Genescu Metafagie

Raluca Băceanu Pedeapsa

George Lazăr Povestea ultimului şoarece de bibliotecă

Lucian-Vasile Szabo Glonţul din creier, lumea din ochi

Ana-Veronica Mircea Întoarcerea vrăjitorului

Michael Haulică Glitcherine

* Narcisa Stoica Regina Nopţii

* Marian Coman

* Roxana Brînceanu

* Oliviu Crâznic

* Sergiu Someșan

* Florin Pîtea

* Cătălin Badea-Gheracostea

 

Următorul articol despre textul scris pentru „Scornelile Moshului”, va fi cel semnat de MARIAN COMAN, pe data de 10 noiembrie 2012. Vă aștept cu drag!

Moshul SF