Să începem prin a vă prezenta încă o dată coperta, a cărei ilustrație aparține artistului australian CHRISTOPHER HAINES a.k.a. mortalitas (așa este cunoscut pe deviantart.com). În vârstă de 20 de ani, acesta locuiește în orașul Perth, pe coasta de vest a Australiei, și este un liber-profesionist implicat în lumea graficii pe calculator și a reclamelor realizate pe căi neconvenționale. O prezentare mai amplă, însoțită de un portofoliu extrem de interesant, veți avea ocazia să citiți pe data de 31 octombrie 2012, în cadrul rubricii Galeria de artă Moshul SF.

Și-acum, să continuăm serialul nostru dedicat modului în care au fost concepute prozele menite să apară  în volumul de ficțiune speculativă pe care vi-l propune în curând Editura Millennium Books...

 

Ioana Vişan

ÎN ABSENŢA CONSTRÂNGERILOR, SCRIU PENTRU PROPRIA PLĂCERE

(Making of  Defazaj)

Câteodată, se mai întâmplă să scriu şi câte ceva pentru mine. Adică nu mă aşez la calculator cu gândul „textul ăsta s-ar potrivi în revista cutare” sau „textul ăsta este pentru antologia cutare”. În absenţa constrângerilor legate de temă şi de dimensiune, scriu pentru propria plăcere. Acesta a fost şi cazul povestirii Defazaj.

În primăvara lui 2011, tocmai terminasem un text cu zombi şi mă apucasem de „Adevărul din privire” pentru antologia „Venus”, numai că nu aveam o idee clară unde voiam să ajung cu el şi oricum mai era suficient timp până la deadline-ul din vară. Aşa că m-am apucat să scriu ceva cu totul diferit.

Ideea de pornire a fost cea a unui dialog intern între două persoane, dintre care una trebuia să fie cumva la cheremul celeilalte. Mie îmi place să scriu dialoguri, să văd conflictul dezvoltându-se prin intermediul unui schimb de replici jucăuşe, tăioase, speriate sau pline de speranţă. Dacă aş putea scăpa fără să scriu un rând de descriere, aş fi cum nu se poate de fericită.

La un moment dat, m-am gândit să introduc şi nişte extratereştri, dar m-am abţinut. Atenţia voiam să fie fixată pe cele două personaje principale şi conflictul lor interior. Mai multe despre plot nu spun, faceţi cunoştinţă cu Eddie şi prezenţa care îi investighează mintea şi decideţi singuri!

Cum a ajuns textul în Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF este o altă poveste. La începutul anului acesta, domnul Ghidoveanu a avut bunăvoinţa să publice pe blogul dumnealui textul meu intitulat „Invazia” şi, la momentul respectiv, am crezut că la atât avea să se limiteze contribuţia mea la „Scorneli”. Numai că dumnealui m-a contactat din nou prin primăvară şi mi-a cerut un alt text pentru varianta tipărită a „Scornelilor”.

Toate bune şi frumoase, n-aveam o limită de respectat şi nici o temă dată, adică exact aşa cum îmi place mie. M-am apucat de treabă şi… n-a mers.  Am început vreo trei texte şi fie nu se legau, fie nu mi s-au părut suficient de bune pentru ce aveam eu nevoie. În perioada aceea, lucram la mai multe proiecte concomitent şi chiar începuse să mă streseze faptul că nu reuşeam să obţin un material decent.

Apoi, mi-am adus aminte de textul acesta pus la păstrare, care îmi devenise atât de drag încât nu mă îndurasem să-l dau nimănui. A fost ca şi cum o greutate îmi fusese ridicată de pe inimă. Ştiam că avea să-şi găsească o casă bună printre „Scorneli”… Ceea ce s-a şi întâmplat, după cum vedeţi.

IOANA VIȘAN

 

În continuare, ceva mai multe date despre autoare:

Ioana Vişan s-a născut la 1 iulie 1978, în Iaşi. A absolvit Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în anul 2002.

În prezent, lucrează ca web designer în Iaşi.

A debutat în revista Nautilus nr. 18 (iulie, 2008), cu povestirea „Îngheţul“.

Este prezentă în antologiile Dansînd pe Marte şi alte povestiri fantastice (Ed. Millennium Books, 2009); Steampunk A doua revoluţie (Ed. Millennium Books, 2011); Venus Povestiri erotice science fiction (Ed. Eagle Publishing House, 2011).

Premii: Cititor SF — 2008, pentru cea mai bună povestire românească („Îngheţul“).

Blog: Weird Vision’s World (http://weirdvision2001.blogspot.ro)


Sumarul „culegerii” noastre de proză se completează astfel:

* Ștefan Ghidoveanu – Literatură și internet sau Despre „Scornelile” Moshului SF (Cuvânt înainte)

* Adrian Buzdugan – Scrisoarea lui Mil Neajlov din Deveselu către fratele său, Grigorie, din Craiova

* Ciprian Mitoceanu – Mecanism de autoreglare

* Ioana Vișan Defazaj

* Liviu Radu

* Ștefana Czeller

* Cristian M. Teodorescu

* Antuza Genescu

* Raluca Băceanu

* George Lazăr

* Lucian-Vasile Szabo

* Ana-Veronica Mircea

* Michael Haulică

* Narcisa Stoica

* Marian Coman

* Roxana Brînceanu

* Oliviu Crâznic

* Sergiu Someșan

* Florin Pîtea

* Cătălin Badea-Gheracostea


Următoarea confesiune despre scrierea propriului text, semnată de LIVIU RADU, va fi publicată pe data de 27 octombrie. Stați pe aproape!

Moshul SF

Reclame