Spuneam că am avut o vară ambiguă… Până acum, v-am povestit ce m-a nemulțumit în toată această perioadă. În continuare, vă voi spune și ce satisfacții mi-au produs primele nouă luni ale lui 2012. Pentru că au fost destule, chiar dacă nu pe plan financiar, ci mai degrabă pe plan profesional și al pasiunilor personale.

Prin urmare, dacă e să fac un bilanț al realizărilor de până acum, putem spune că a fost un an atractiv – cel puțin până în prezent.  Iată ce-am reușit…

A. Pe plan editorial:

* Am redactat patru dintre cele mai interesante romane al actualei generații de autori români de ficțiune speculativă, cărți una mai tare ca alta, credeți-mă, fac meseria asta de mulți ani și știu ce vorbesc. Două dintre ele s-au lansat la Bookfest (Skipper de interzonă de Sebastian A. Corn și În sângele tatălui de Ciprian Mitoceanu – volumul de debut al trilogiei Predestinare genetică), celelalte două vor apărea probabil la Gaudeamus: Taxidermie de Narcisa Stoica și Insula Diavolului de același Ciprian Mitoceanu – volumul doi din trilogia Predestinare genetică. De asemenea, o nuvelă excepțională semnată Gene Wolfe, „Memorare”, prevăzută să apară în revista Galileo nr. 5. Dacă socotesc și totalitatea povestirilor publicate pe blog, la rubrica „Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF” ( și care n-au fost deloc puține!), dar și romanul lui Sergiu Someșan, Apocalipsa după Ceaușescu, ori romanele traduse de Băbutza SF (despre care voi vorbi mai târziu), nu pare deloc rău.

* După ce în luna martie am reușit să devin membru al Uniunii Scriitorilor din România, la secția traducători, iată că – pentru a îndeplini norma de reprezentare anuală – a trebuit să finalizez măcar o nouă traducere, lucru pe care l-am și reușit de altfel. Romanul Calea binecuvântării de Tony Hillerman este un thriller cu acțiunea plasată în lumea indienilor navajo din SUA și e primul volum dintr-un ciclu numărând mai bine de 15 titluri, serie celebră în America după care s-au realizat și patru filme de lung metraj, devenite clasice. Cartea va apărea probabil tot în acest an, în seria de profil a Editurii Art.

Cea de-a doua traducere la care lucrez în prezent (și care – recunosc cinstit – e cam întârziată din punct de vedere al termenului de livrare, dar se va rezolva și asta, în scurt timp!) este   romanul premiat al lui Philip K. Dick, Flow My Tears, The Policeman Said (Premiul John W. Campbell, 1975). Destul de dificil din punct de vedere al limbajului (multe cuvinte inventate!), are toate atributele creației acestui mare scriitor de literatură anglo-saxonă (observați că mă abțin să-l etichetez drept SF!), care se pare că a devenit în prezent răsfățatul cititorilor, al criticilor și al producătorilor de film din întrega lume. Romanul ar trebui să apară în seria de autor „Philip K. Dick” a Editurii Nemira…

* În calitate de editor, am reușit să finalizez prima culegere de proze de ficțiune speculativă având ca sursă rubrica de proză de pe blogul personal, moshulsf.wordpress.com, volum care va apărea la Gaudeamus 2012, la Editura Millennium Books, sub titlul Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF.

*Mai lucrez și la volumul personal, Eroi neînsemnați, din care ați putut citi în antologia Venuspovestiri erotice science fiction povestirea Emanoil Popescu, supererou iar în revista Galileo veți face cunoștință cu Aristide Grozăvescu, aeronaut – o proză în regim steampunk, inspirată din romanul ”Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu (!). O a treia nuvelă, cu titlul Eufrosina Putinei, agent temporal, va apărea în prima partea anului 2013. Nu știu când voi finaliza amintitul volum, sper s-o fac până la viitoare ediție Gaudeamus. Mai rămâne să găsesc și un editor… 🙂

B. Pe planul emisiunii Exploratorii lumii de mâine:

* Am avut câteva ediții cu tematici foarte interesante, cred eu, între care aș enumera: # 30 de ani de ELM (28.01.2012); # Remember Ion Hobana (25.02.2012); # 30 de ani de la moartea lui Philip K. Dick (10.03.2012); # O sută de ani de la apariția „Ciclului marțian” al lui Edgar Rice Burroughs (24.03.2012); # Religie și science fiction (14.04.2012); # Nemira – 20 de ani de science fiction (28.04.2012); # Ultimele noutăţi din lumea jocurilor boardgames – trim. II-2012 (12.05.2012); # Târgul de carte BOOKFEST, 30 MAI – 03 IUNIE 2012 (26.05.2012); # O editură se prezintă: „Paralela 45” (09.06.2012); # Autori români de SF publicați la BOOKFEST 2012 (23.06.2012); # Science-fiction-ul francez și evoluția sa din ultimii ani (14.07.2012); # Jocurile verii 2012 pe PC și console (28.07.2012); # La taifas cu PUIU MANU și DODO NIȚĂ despre BD-ul românesc (08.09.2012) etc.

Dar emisiunea anului a fost – fără îndoială – cea realizată împreună cu Octavian Teodorescu alias OCTAVE, sub genericul 20 de ani de la primul album OCTAVE, pe data de 22.09.2012. Este primul talk-show românesc la care participă artistul, după plecarea lui din țară, în urmă cu 11 ani!!! Oricum, am căpătat permisiunea de difuza în versiune integrală creația sa muzicală, în versiune revizuită 2012, și vă mai pot anunța că în ultima ediție din 2012 a ELM  voi realiza o emisiune specială, dedicată integral celor mai interesante piese din albumele OCTAVE! Vă aștept cu interes!

Cam asta am făcut eu până acum, în 2012… E mult? E puțin? Asta rămâne să hotărâți voi, dragi prieteni… Într-un articol viitor, vă voi dezvălui și alte informații care sunt sigur că or să vă intereseze.

Cum spuneam, vara s-a terminat… Începem să ne pregătim pentru înfruntările sociale, pe viață și pe moarte, ale iernii. Nu-mi rămâne decât să sper că – începând cu 2013 –  nu va mai fi nevoie să scriu decât articole asemănătoare cu această a III-a parte a serialului de față. Ca să fiu sincer, dacă lucrurile la nivel social și politic ar merge așa cum trebuie, m-ar durea taman undeva (a se citi „cur”!) cine conduce România. La fel ca în țările civilizate, ar trebui să conteze poporul iar nu emanații (ba nici chiar aleșii!) lui. Până atunci însă, pentru mine, ca cetățean responsabil ce mă simt,  vin vremuri grele… Să dea Dumnezeu să le pot face față! Stați pe-aproape…

===SFÂRȘIT===

P.S. : Și dacă tot trăim într-o țară semistalinistă, m-am gândit să schimb și fundalul…