Două e-mailuri primite aproape de miezul nopții au reușit să mă binedispună pentru tot restul acestui weekend…

Primul era de la prietenul Viorel Pîrligras, prin care mă anunța că a dat adresa mea electronică unei vechi cunoștințe, OCTAVIAN TEODORESCU, mai cunoscut în lumea muzicii electronice de la noi sub apelativul OCTAVE, om cu care am realizat – cu foarte mulți ani în urmă – una dintre cele mai interesante ediții tematice ale „Exploratorilor lumii de mâine”, pe vremea când aceasta se difuza pe defunctul Radio România Tineret.

Al doilea era chiar de la insul cu pricina, OCTAVE în persoană !!! Iată-l, așa cum arăta la vremea primei noastre întâlniri:

OCTAVE (portret alb & negru din 1996)

Mesajul era prilejuit de faptul că pe 27 august 2012 s-au împlinit 20 DE ANI DE LA LANSAREA ALBUMULUI „SECRETUL PIRAMIDELOR” al artistului care de 11 ani a părăsit România, deși este încă destul de prezent în peisajul audio autohton prin transmisiunile radio și prin proiectele multimedia care abia acum încep să pună în valoare viziunea extrem de originală a creatorului OCTAVE, la vremea când acesta se manifesta cu toată forța, prin anii ’90.

Cum nimeni nu știe ce s-a mai întâmplat cu OCTAVE, fanii i-au făcut o pagină pe Facebook (http://www.facebook.com/www.octave.ro) și un blog (http://octave-ro.blogspot.ro), de unde vă ofer și eu câteva date care mi se par semnificative pentru înțelegerea operei acestui extraordinar muzician român, deschizător de drumuri în domeniul rockului electronic (și nu numai!) în țara noastră:

« Octave pe numele său real Octavian Teodorescu (născut 29 ianuarie, 1963) este un muzician rock, compozitor, orchestrator, cantautor, producător muzical, interpret, multi-instrumentist (chitări, clape, instrumente programabile) din București, România. Pionier al muzicii electronice și al utilizării computerelor și sintetizatoarelor în muzică în România, suținător înflăcărat al Mișcării Rock Românești, promotor timpuriu al fenomenului Internet Multimedia și al implicațiilor acestora ca suport mediatic pentru muzică. Muzica lui poate fi identificată ca o sinteză unică de Electronic Symphonic Rock cu multiple nuanțe de la AOR (Adult Oriented Rock) până la Progress, prezentată într-o formă omogenă, îndelung elaborată, complexă, cu accente Science Fiction.

Primul succes consacrat este albumul „Secretul Piramidelor„, lansat în 1992, ce face parte dintr-o trilogie ce mai include „La Porțile Iubirii” (publicat în 1993) și „Dulce Libertate” (apărut în 1994). Întreaga lucrare (102 minute) apare integral pe un dublu CD (primul de acest gen din România), lansat în 1995. În 1996, urmează „I Se Spunea Visătorul„, un album conceput (ca noutate absolută la vremea respectivă) integral cu ajutorul computerelor și sintetizatoarelor. A fost primul artist român care a crezut în computer ca instrument muzical și în facilitățile lui pentru a promova muzica online (1996), primul care a lansat un CD-ROM Multimedia și un proiect internet numit Free Music Online, în 1998. A fost, de asemenea, primul artist care a impus cu succes ca mainstream în România o muzică instrumentală, în ciuda formatului ei nonstandard, noncomercial.

Informațiile de aici provin în mare parte de pe CD-ROM-ul Multimedia Octave distribuit gratuit în anul 1999, eveniment menit să puncteze transferul total al activității sale artistice în Internet sub forma unui proiect intitulat Free Music Online, care din păcate nu a mai fost continuat. Ale informații și update-uri provin din paginile Octave vechi din perioada anilor 1996 – 2000 prezentate ca printscreen mai jos. Din rețeaua de pagini Octave a mai ramas doar una activă http://octave.rdsnet.ro/ ca o acuarelă în timp. Netul a evoluat (sau involuat) mult de atunci.

The Secret Of Pyramids Album’s Cover (1992)

Sunt unele muzici care își arată valoarea tocmai datorită trecerii timpului, precum vinul vechi dezvoltă aroma și tăria odată ce anii se adună peste el. Ascultând, ești înclinat să crezi că o asemenea muzică este valoroasă tocmai pentru că a fost creată ieri și nu azi, și a fost trăită intens cu ochii ațintiți spre viitor. Octave a făcut pe multe planuri muncă de pionierat în Romania, a fost o pată de culoare vie, sinceră, în peisajul cultural românesc postdecembrist, caracterizat des de „cenușiul” social al unei țări care își caută valorile pentru a le înlocui pe cele tocmai doborâte de o revoluție venită prea vertiginos, pentru a mai lăsa loc și de rațiune în acțiunile pripite de „decimare” a unor vechi concepte precum esență artistică, estetică, mesaj artistic. Cum mulți nu prea au știut însă de unde să înceapă, românii s-au trezit treptat sufocați până la exces de stridențele subculturale ce poluează spiritualitatea românească contemporană. 

S-a vorbit mult despre „arta de sertar” de după anii ’90 încoace. Acea artă care nu se putea manifesta datorită cenzurii comuniste. Muzica rock fost o asemenea „Cenușăreasă”. S-a constatat însă cu stupoare că de fapt cei care au profitat de libertate, au profitat mai degrabă de haosul creat de înțelegerea ei eronată. Octave a fost unul dintre puținele nume de după ’89 care au confirmat că au înțeles libertatea ca pe o descătușare spirituală, în primul rând, și nu s-a rezumat doar la „libertatea simțurilor”. Albumele au un concept, numele pieselor te pun pe gânduri, există substanță, formă și conținut artistic. Tematica nu abundă în clișee sociale la modă, piesele sale nu au un aer pamfletar, cum este cazul la multe dintre creațiile de astăzi. În peisajul cultural românesc actual, „circul” este des prezentat drept artă. Telenovelizarea mediilor vizuale induc ideea de „fericire”, distracție la maxim. Superb ! Însă unde mai este loc de artă, de poezie, în toată această poveste? A reduce arta la „bună-dispoziție” („entertainment” i se spune mai nou) făcută cu forța pare mai degrabă util pentru politicieni decât pentru nația în sine.

Pagina de aici este o încercare de a pune cap la cap materiale adunate de-a lungul  timpului despre artistul și omul Octave, pentru a creiona mai bine urmele lăsate în timp de creația și personalitatea lui unice în peisajul rock românesc, dominat adesea de monotonie, lipsă de idei, mimetism prooccidental sau balcanism desuet, la celălalt pol.

Pentru mulți care știu despre cine este vorba, pagina poate avea sensul unui retrăiri a trecutului ce continuă sa fie prezent și tinde curajos „spre plus infinit”. Pentru cei care nu îl știu (generații mai tinere), poate fi o invitație de a explora un Univers sonor nou pentru ureche și suflet. Studiind pagina, veți afla mai multe. Articolele din presă redau parfumul epocii tumultoase când românii redescopereau abecedarul libertății de exprimare. Comparând cu presa de astăzi, veți constata că s-a câștigat mult în coloratură, dar din păcate s-a pierdut ceva esențial: conținutul. De aici începând, analizați ceea ce a vrut să spună Octave prin muzica lui. Ultimul interviu oficial Octave poartăa titlul: „Muzica lui începe acolo unde se termină cuvintele”.

Visătorii lu’ Octave »

Cât despre albumul pe care-l omagiem în aceste zile, iată o scurtă prezentare luată de pe același blog, http://octave-ro.blogspot.ro :

 « OCTAVE – SECRETUL PIRAMIDELOR – 1992    

1 : Ochii Planetei (4:22)
2 : Întâlnire De Gradul Trei (8:30)
3 : Călătorie Spre Vârful Piramidei Cunoașterii (3:35)
4 : Întoarcerea Acasă (4:40)
5 : Pacifica (6:10)
6 : Veșnicie (5:12)

Toate cântecele compuse de Octavian Teodorescu alias Octave.
Click pe numele piesei sau al albumului, pentru audiție

Războiul se sfârșise, iar razele lunii nu mai dezveleau decât rămășițele fumegânde ale civilizației. Omenirea recăzuse în starea de animalitate. Doar într-o peșteră uitată de lume mai viețuiau trei filozofi așteptând salvarea. OCHII PLANETEI erau triști și visători.

Atunci veni Mesajul. Cei trei filozofi plecară la drum. ÎNTÂLNIREA DE GRADUL TREI  se apropia. Locul fusese ales: Egipt, la Piramide. Gloata era și ea călăuzită de lumini pe cer. Frică și speranță. Confuzie. Un freamăt se ridică din mulțime: Sosesc! Navele aterizează și se deschid pentru a lua cu ele pe Cei Trei Înțelepți. Treptele se închid și navele decolează. Cei Trei Înțelepți vor zbura acum spre centrul Creației. Universul nu mai are nici o taină pentru ei, totul este cuprins în zborul lor inițiatic.

CĂLĂTORIA lor atinge VÂRFUL PIRAMIDEI CUNOAȘTERII. Apoi se ÎNTORC ACASĂ. Văd totul cu alți ochi și înțeleg ce trebuie făcut pentru ca Pământul să redevină Planeta Cunoașterii. PACEA este cuvântul cheie. Rememorarea dezastrului atomic este suficientă pentru ca cei întorși să devină Apostoli ai Păcii. În viziunea lor, viitorul Pământului este asigurat acum prin aducerea pe drumul rațiunii a ultimelor exemplare umane. Armonia este din nou la ea acasă pe Planeta Albastră, de data aceasta pentru VEȘNICIE.

Toate acestea au fost imaginate de Octavian Teodorescu alias OCTAVE, în anul 1992. »

Să-i urăm artistului multă sănătate și putere de muncă! Și stați pe-aproape – s-ar putea ca luna septembrie să vă rezerve o mare surpriză… Deocamdată nu vă spun mai mult! Enjoy!

Publicitate