Sâmbătă, 23.06.2012, emisiunea EXPLORATORII LUMII DE MÂINE vă propune o întâlnire cu câțiva autori români de science fiction care și-au lansat  volume individuale la ultima ediție a Târgului național de carte BOOKFEST 2012. Este vorba  (în ordine alfabetică, pentru ca să nu se supere nimeni!) despre SEBASTIAN A. CORN, CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA, CIPRIAN MITOCEANU, CAMELIA PANTAZI TUDOR și FLORIN PÎTEA – semnatarii unora dintre cele mai interesante volume de autor apărute la ediția din acest an a BOOKFEST-ului.

Iată și cărțile despre care vom vorbi pe parcursul emisiunii:


1. – SKIPPER DE INTERZONĂ (Sebastian A. Corn) – Ed. Millennium Books, 2012.

2012-Corn, Sebastian A. – SKIPPER DE INTERZONĂ (Ed. Millennium Boooks)

În calitate de redactor al respectivului volum, pot spune – chiar cu riscul ca alții să se supere! –  că este vorba despre cartea mea favorită în 2012.  Iată prezentarea pe care i-am făcut-o și pe care o puteți găsi pe coperta a 4-a:

« Încercarea de a prezenta o carte de Sebastian A. Corn este de la început sortită eșecului  – cel puțin la modul tradițional. De-a lungul carierei sale, autorul s-a reinventat de fiecare dată, îndepărtându-se  – mai mult sau mai puțin – de filonul de pornire, ancorat în science fiction, în funcție de inspirația de moment sau de ideile care l-au frământat la un moment sau altul. De la steampunk la fantasy, de la science fiction la horror, toate genurile și subgenurile par a fi accesibile acestui autor de excepție al ficțiunii speculative de la noi.

Romanul Skipper de interzonă dovedește pentru a „n”-a oară (dacă mai era nevoie) că science fictionul este o literatură în care ideea reprezintă un  lucru primordial, dar și că fără stil și simțire literară încercarea de a scrie este una moartă. Cine relatează istoria? Cine o trăiește? Există vreo legătură între unii și alții? Și, cel mai important:  Istoria chiar există? Gândiți-vă bine înainte să vă apucați să citiți această carte. S-ar putea să nu vă placă ce veți afla la sfârșitul ei!

Indiferent ce veți decide, vă spun un lucru: aveți în față cel mai frumos omagiu adus de vreun autor român operei lui Philip K. Dick! Nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt. Citiți și decideți!  După care, mai vorbim… »

Alte date tehnice: Nr. de pagini – 156; Tehnoredactor – Ona Frantz; Coperta – Valentina Kallias.


2. – SHORT (HI)STORY OF ROMANIAN SPECULATIVE FICTION (Cătălin Badea-Gheracostea) (Ed. Media-Tech – Iași, 2012)

2012-Gheracostea, C.B. – SHORT (HI)STORY OF ROMANIAN SPECULATIVE FICTION (Ed. Media-Tech – Iași)

O carte de numai 70 de pagini, în engleză, la fel de agreabilă, de vioaie și de mucalită ca și autorul ei, unul dintre cei mai telentați critici literari ai tinerei generații din domeniul SF. Pentru mine are o semnificație specială, întrucât blogul de față este pomenit ca fiind unul dintre cele mai interesante din blogosfera de profil românească. Dacă nu mă credeți, căutați pasajele respective în paginile 10-11 ale cărții…


3. – ÎN SÂNGELE TATĂLUI (Ciclul PREDESTINARE GENETICĂ, Vol.1) (Ciprian Mitoceanu) (Ed. Millennium Books, 2012)

2012-Mitoceanu, Ciprian – PREDESTINARE GENETICĂ 1. ÎN SÂNGELE TATĂLUI (Ed. Millennium Books)

Un alt roman la care am fost redactor și care mi-a plăcut, de asemenea, foarte mult. Am scris și o prezentare a sa, pe care editorul nu a folosit-o însă, pe motive de spațiu:

« Pentru mine, Ciprian Mitoceanu este o adevărată surpriză…  Se spune că în literatură se începe cu pași mărunți: schițe, povestiri, nuvele etc. Ei bine, omul ăsta a lipsit de la lecția respectivă! El e hotărât – ca orice moldovean  care se respectă – să obțină totul sau nimic. Așa că în decurs de trei-patru ani a publicat două romane,  a mai scris alte trei și iată-l acum în fața marii încercări: aducerea dinaintea publicului a trilogiei la care visează orice scriitor de SF. Ciclul Predestinare genetică este anterior, simultan și – în același timp – posterior romanului Amendamentul Dawson, și  – credeți-mă  – nu fac nici o glumă când spun asta. Pentru că nu vreau să vă dezvălui nimic din subiectul primei părți, În sângele tatălui, am să vă spun doar atât: așteptați-vă la un tehno-thriller de cea mai bună calitate, un soi de Dexter al prozei SF, cu un ritm susținut, imagini surprinzătoare și idei extraordinare. În calitate de redactor, nu de puține ori întâlnești cărți pe care nu poți să le suferi și despre care îți spui doar atât: să dea Domnul să scap de ea cât mai repede! Nu același lucru se întâmplă și aici. Vă mărturisesc cinstit că abia așteptam să văd ce se întâmplă în paginile următoare. Iar la cât de cusurgiu sunt eu, asta este – cu adevărat – o performanță! »


4. – NEW BEIJING (Camelia Pantazi Tudor) (Ed. Virtuală, 2012)

2012-Pantazi Tudor, Camelia – NEW BEIJING (Ed. Virtuală, 2012)

O creație aflată la limita dintre culegerea de povestiri și romanul modular, realizată de una dintre cele mai interesante voci apărute în ultima perioadă în peisajul ficțiunii speculative de la noi. Iată prezentarea făcută cărții de scriitorul Mihail Grămescu:

« Volumul New Beijing al Cameliei Pantazi Tudor (cunoscută ca istoric remarcbil al culturii chineze din perioada Tang), este un roman modular ale cărui povestiri, care pot trăi și independent, se intercorelează într-o narațiune de ansamblu fluentă și coerentă – o Utopie, un vis frumos despre realitatea paralelă a unei colonii lunare secrete; o voce  de autor distinctă, inedită și emoționantă în contextul literar actual al tinerei geenerații orientată preponderent spre distopie. »


În fine (dar nu în ultimul rînd!), vom mai discuta despre încă o carte chiar cu autorul ei, aflat în direct, în studioul emisiunii. Iată-i coperta, ușor exotică după gustul meu, purtând semnătura graficianului Tudor Popa:

5. – ANUL TERMINAL (Florin Pîtea) (Ed. Audiosfera – București)

2012-Pîtea, Florin – ANUL TERMINAL (Ed. Audiosfera – București)

Exemplarul pe care-l am eu nu poartă nici o mențiune despre editura care a publicat cartea, așa că sper să lămurim acest mister pe parcursul emisiunii de sâmbătă. În rest, așa cum m-a informat autorul – și cum m-am lămurit și eu, la o lectură „în diagonală” (dat fiind că am primit exemplarul cu pricina  ieri după-amiază) – este vorba despre o carte destinată segmentului young adults. Sper să aibă succesul scontat, pe care Florin chiar îl merită…

Cam atât pentru mâine… Vă reamintesc faptul că vom avea și două premii de fidelitate, constând în cărți oferite de Clubul Helion din Timișoara și de Editura Millennium Books din Satu-Mare. Le puteți obține sunând primii la numerele de telefon 021-311.12.40 sau 021-319.05.05.


Până atunci, nu uitați că postul de radio ROMÂNIA CULTURAL și, implicit, emisiunea Exploratorii lumii de mâine (cea mai veche emisiune de SF radiofonic din Europa!) pot fi recepționate și urmărite în regim live-audio, după cum urmează:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Vă doresc audiție plăcută și țineți minte un lucru: vacanța Moshului SF s-a terminat! De-acum încolo ne întoarcem la lucru, cu mai mult spor ca niciodată. Stați pe-aproape!!!

***********************

LATER EDIT: Iată și câteva poze de pe parcursul emisiunii…

Reclame