Ca de obicei, postez târziu acest articol, dar măcar de data asta am circumstanțe atenuante: ploaia diluviană care a cotropit aseară Bucureștiul m-a lăsat fără acces la internet, așa că până la reluarea legăturii am șezut liniștit pe propriu-mi cur (în variantă mondenă popou), meditând la la nenumărate lucruri ce mi-au solicitat din plin tot arsenalul de înjurături din dotare. În fine, până la urmă lucrurile s-au rezolvat, așa că acum vă pot spune că tema emisiunii EXPLORATORII LUMII DE MÂINE din data de 26.05.2012 este Avanpremieră la Târgul de carte BOOKFEST 2012.

Pentru a discuta despre aparițiile editoriale din domeniul care ne interesează (SF, fantasy, fantastic, horrror), i-am invitat în studioul postului de radio ROMÂNIA CULTURAL pe scriitorii Michael Haulică (director editorial al Editurii Millennium Books) și Oliviu Crâznic (proaspăt laureat al premiului de încurajare EUROCON 2012, de la Zagreb, și editor al antologiei Dincolo de noapte. 12 fețe ale goticului, apărută la Millennium Books și care va fi lansată la Bookfest sâmbătă, 2 iunie, începând cu orele 14).

Pentru a afla ce surprize ne vor aștepta la târg, vor mai fi „interogați” prin telefon reprezentanții principalelor edituri de profil, după cum urmeză: Ana-Maria Nicolau (director pentru drepturi de autor al Editurii Nemira), Mihai Dan Pavelescu (coordonatorul noii colecții de science fiction Epsilon de la Editura Trei) și Roxana Petrescu (PR manager al Grupului editorial Corint). Prin bunăvoința domniilor lor am aflat – în mare – și ce titluri veți putea achiziționa la Bookfest și vă asigur că oferta este una desosebit de interesantă. Bani să fie, căci în rest…

Iată însă cum vor arăta „trofeele” pe care le puteți obține la târg cu reduceri substanțiale față de prețul de catalog, după cum ne-au asigurat cei îndreptățiți s-o facă.

1. EDITURA NEMIRA

După cum vedeți, este vorba despre un portofoliu echilibrat, care include atât reeditări în variantă hardcover (de lux, am putea spune) ale unor titluri mai vechi (dar celebre), semnate de Philip K. Dick și Frank Herbert, cât și cărți mai recente și foarte bine primite în străinătate, cum ar fi antologia Războinicii, semnată de doi monștri sacri ai SF&F-ului mondial, G.R.R. Martin și Gardner Dozois, sau ciudatul hibrid Fuga vânătorului, rod al colaborării celor doi amintiți mai înainte cu Daniel Abraham, un alt personaj foarte interesant al SF-ului american. De asemenea, după mulți ani, Nemira se întoarce la autorii români, cu volumul de povestiri Floarea de loldial al Anei-Veronica Mircea – primul apărut pe hârtie și care face dreptate unei scriitoare ce a câștigat primul concurs de proză scurtă organizat vreodată de Nemira (dacă-mi aduc bine aminte, prin 1992… O, tempora!).

Punctul forte al aparițiilor editoriale de la Nemira pare a fi însă romanul Drood (2009) de Dan Simmons, în traducerea expertă a lui Mircea Pricăjan. Iată-i coperta:

Și prezentarea editurii:

„În 1865, când începe povestea, Charles Dickens este un scriitor de succes. Se află în tren, cu o iubită secretă, și nu știe că destinul îi rezervă o surpriză ce-i va schimba existența. Un accident care-l va proiecta într-o viață dublă. Obsesii macaabre ies la iveală: crime, cadavre, cripte sinistre. Astfel începe o incursiune tenebroasă și fascinantă în adâncurile orașului ce se ascunde în Londra subterană. Drood imaginează ultimii ani ai cunoscutului scriitor, încercând să elucideze enigme nerezolvate până în zilele noastre.”

Din punctul meu de vedere, este o carte pe care nu trebuie s-o ratați cu nici un chip. Chiar dacă are „numai” 960 de pagini! Dar ce mai contează, în epoca noastră atât de lipsită de satisfacții intelectuale… Citiți-o și n-o să vă pară rău!

Îmi face plăcere să vă semnalez și reeditarea – în A TREIA EDIȚIE! – a romanului Ubik de Philip K. Dick, tradus de subsemnatul. Stau și mă întreb câte cărți de SF&F, în România, au fost publicate în trei ediții? Vorba prietenului Horia Nicola Ursu, Me happy!

2. GRUPUL EDITORIAL CORINT

Consecvent orientării sale din ultimul timp, Grupul editorial Corint ne propune noi titluri de paranormal romance sau urban fantasy, ale căror coperte le puteți vedea mai jos:

Bucuria mea provine din faptul că excelenta serie a lui Joseph Delaney Ucenicul vrăjitor continuă cu cel de-al optulea volum. Voi reveni asupra subiectului într-un articol viitor, pentru că merită. Oricum, informații suplimentare despre toate aparițiile menționate în acest articol găsiți pe site-urile editurilor respective, menționate în blogroll-ul din dreapta acestei postări.

Mai departe…

3. EDITURA MILLENNIUM BOOKS

Cărți multe, coperte puține… C-așa-i în tenis, când e vorba de turnee de mai mică amploare! Unde mai pui că în acest an am pus osul serios la treabă ca să am plăcerea de a citi o serie de cărți de excepție, scrise de autori români. Sunt bucuros – și fericit! – că am putut contribui la apariția unor creații excelente semnate de Ciprian Mitoceanu, Sebastian A. Corn și – mai nou – Narcisa Stoica. Trei coperte vi le pot arăta acum,următoarele vă promit că le veți vedea până la debutul Bookfestului. Cele trei sunt:

Din punctul meu de vedere, demersul Editurii Millennium Books este unul extrem de interesant, prin obstinația de a publica în principal autori români, lucru pe care editurile mari îl evită – îndeobște – cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună. Nu spun mai mult acum, puteți afla amănunte suplimentare în emisiunea din 26.05.2012 a Exploratorilor lumii de mâine.

Și totuși… Practic, această completare este un later edit, dar credeți-mă că merită din plin atenția noastră. După hitul numit Steampunk. A doua revoluție, cei din colectivul din locul „unde se agață harta în cui” s-au gândit că n-ar fi deloc nepotrivit dacă ar veni cu o găselniță nouă, menită să rupă gura târgului. Așa că l-au pus pe proaspătul laureat al premiul de încurajare EUROCON, Oliviu Crâznic, la treabă, și uite-așa a ieșit antologia următoare:

Sumarul, după cum ni-l prezintă revista Galileo Online și blogul „împricinatului” Crâznic, este unul extrem de promițător:

 • Oliviu Crâznic – Cuvîntul editorului: O epopeee cu final (sper!) aşteptat
 • Ştefana Czeller – Spălaţi de sîngele fecioarelor
 • George Lazăr – Ziditorii de biserici
 • Liviu Radu – Diferite nuanţe de beznă
 • Narcisa Stoica – Argint Viu
 • Dan Doboş – Violet
 • Florin Pîtea – Văgăuna bîntuită
 • Raluca Băceanu – Fraţii de Saint-Yves
 • Cătălina Fometici – Sub vălul nopţii
 • Laura Sorin – Copiii Diavolului
 • Oliviu Crâznic – Pivniţele Palatului Charron
 • Ana-Maria Negrilă – Ora morţii
 • Ciprian Mitoceanu – Ispăşirea

Mai multe amănunte, chiar de la antologator, pe parcursul emisiunii… Și mai există o noutate de ultimă oră, pentru cei pasionați de istoria genului: criticul și istoricul literar Cornel Robu își va reedita unul dintre tomurile de referință în colecția „Metatexte” a Editurii Millennium Books. Este vorba despre Scriitori români de science-fiction, a cărui copertă o puteți vedea mai jos:

În cazul în care v-a scăpat această carte esențială pentru înțelegerea fenomenului SF în România, aveți acum ocazia s-o recuperați.

4. EDITURA TREI

Este ultimul venit pe piața „jucătorilor” de science fiction din România, și asta după ce fostul coordonator al colecției Nautilus de la Nemira s-a mutat pe același post la editura mai sus-menționată. Rezultatul: o nouă colecție, Epsilon, și două volume de început extrem de promițătoare, după cum o dovedesc copertele de mai jos:

Dacă intrați pe blogul editurii, veți afla mai multe despre cele două cărți, așa că nu ezitați s-o faceți. Merită!

CONCLUZIE:

Va fi un an bun (și ruinător de buzunare!) pentru amatorii de SF&F, semn că are și criza părțile ei bune: suntem prea săraci pentru a ne permite lucruri de proastă calitate, iar SF-ul românesc a înțeles repede acest lucru și s-a adaptat din mers. Rămâne ca și cititorii să accepte acest lucru și să marșeze la el. Eu, unul, spun sus și tare că merită. Spre deosebire de fotbal, science fiction-ul românesc are o generație de schimb. Să-i dea Dumnezeu sănătate și – mai ales – …inspirație!

Până atunci, nu uitați că postul de radio ROMÂNIA CULTURAL și, implicit, emisiunea Exploratorii lumii de mâine (cea mai veche emisiune de SF radiofonic din Europa!) pot fi recepționate și urmărite în regim live-audio, după cum urmează:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

R

Reclame