”Aș vrea să spun ceva mai ales pentru cei care – sper – ne ascultă. Și anume un lucru pe care îl consider extrem de important: am scris totdeauna pentru aici și pentru acum. Spun asta pentru că vreau să precizez că nu mă obsedează ideea posterității. Asta nu însemnează că nu m-aș bucura foarte mult dacă și în viitor câteva măcar dintre cărțile mele ar mai fi citite și comentate. Cred, de pildă, că pentru cei care vor scrie – și sper să fie încă mulți – despre Jules Verne, cărțile mele pe care le-am dedicat marelui scriitor vor fi cel puțin pomenite. Cred, de asemenea, că și cei care vor scrie despre Wells se vor referi la cartea mea Un englez neliniștit – Universul SF al lui H.G. Wells. Și acuma, în ceea ce privește a doua precizare din formularea mea inițială, când spun ”aici” nu însemnează că nu m-au bucurat în timp și cărțile (nu multe), dar mai ales foarte numeroasele studii și articole care-au apărut în străinătate. Am știut însă întotdeauna cu… mă rog, cu înțelepciunea cuvenită că ele reprezentau niște picături într-un ocean. Așa încât cu adevărat importante sunt lucrurile pe care le-am făcut aici și care au apărut în limba română. Poate părea o afirmație ușor desuetă, dar este adevărul și țin să-l afirm totdeauna.”

ION HOBANA, în cuprinsul emisiunii ”Exploratorii lumii de mâine” – ediția din 23 ianuarie 2010


Incredibil, dar adevărat: pe nesimțite, iată că a trecut un an de la moartea unuia dintre cei mai mari teoreticieni, critici și istorici literari din istoria SF-ului românesc din toate timpurile. Traducător, scriitor, exeget al fenomenului anticipației românești și universale,  promotor de colecții și personaj principal într-o mulțime apreciabilă de emisiuni radio/tv (inclusiv ELM, chiar de la începuturile acesteia, în 1982), autor de prefețe, postfețe  și tabele cronologice de o rigoare desăvârșită, realizator de antologii cunoscut atât în țară cât și peste hotare, ION HOBANA va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut grație atitudinii prietenoase, zâmbetului blajin și aerului de adevărat ”aristocrat” al literelor românești pe care le-a promovat de-a lungul a mai bine de 50 de ani de carieră.

Acum, la împlinirea a 12 luni de la dispariția sa fizică, resimțim poate mai mult ca oricând golul lăsat de acest adevărat spirit enciclopedic al science fiction-ului românesc. La fel cum sunt convins că și iubitorii ozenologiei – dar și colegii săi din respectivul domeniu – duc dorul analizelor pertinente și al rigorii informaționale care-l consacraseră pe Maestru drept un nume de frunte în literatura de gen europeană – și nu numai!

Personal, am încercat în serialul de față să ofer cât mai multe amănunte despre personalitatea acestui om extraordinar, cu care am avut ocazia să colaborez în condiții de-a dreptul impresionante – atît din punct de vedere al varietății, dar mai ales al calității subiectelor – vreme de peste 20 de ani. Un om care mi-a acordat onoarea de a mă număra printre prietenii domniei-sale, din al cărui siaj mă revendic (chiar și la modul foarte modest, din punct de vedere al realizărilor) și a cărui amintire am să încerc s-o mențin vie cât mai mult timp posibil. Drept pentru care voi continua să scriu despre el, despre opera sa, singur ori cu ajutorul prietenilor, după caz.

Mă bucură însă și faptul că la acest sfârșit de săptămână numele lui ION HOBANA va fi evocat și în alte părți ale țării, în cadrul unor manifestări extrem de interesante, dintre care vă voi prezenta câteva (foarte pe scurt), în cele ce urmează…


1. – MUZEUL ”VASILE PÂRVAN” din BÂRLAD propune o serată literară cu tema Ion Hobana și triumful visătorilor, care se va desfășura astăzi, 24.02.2012, începând cu orele 18,00, la sediul Muzeului, situat în spatele Teatrului ”Victor Ion Popa”. Invitația, pe care vi-o prezint în continuare față-verso, dă suficiente amănunte despre ceea ce urmează să se întâmple:

Ar mai fi trebuit să se numere printre invitați scriitorul Liviu Radu și subsemnatul, dar din motive obiective, legate de starea de sănătate, nici unul dintre noi nu vom fi prezenți. Vor exista însă niște mesaje din partea noastră, ce vor fi citite la fața locului de către organizatori. De asemenea, în timpul discuțiilor vor fi proiectate imagini de la manifestările anterioare din cadrul Muzeului (vernisaje, sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte, aniversări) la care domnul Hobana a fost invitat în mod constant din anul 2004 și până în 2009. În funcție de timp, de interesul publicului și de bunăvoința organizatorilor este posibil să ascultați și fragmente din diferite ediții ale emisiunii radiofonice Exploratorii lumii de mâine, realizate de mine, cu ajutorul Maestrului, pe postul Radio România Cultural. Un pps realizat pe baza fotografiilor furnizate de echipa blogului moshulsf.wordpress.com, va permite publicului să ia contact cu toată creația dedicată domeniului SF de către scriitorul, traducătorul, antologatorul, eseistul și istoricul literar Ion Hobana.

Manifestarea este supervizată din partea Muzeului ”Vasile Pârvan” de către domnișoara Alina Butnaru, căreia îi aducem – pe această cale – mulțumirile noastre pentru interesul arătat de-a lungul a aproape un deceniu fenomenului science fiction și scriitorilor de gen din România…


2 . – PREMIILE NAȚIONALE ”VLADIMIR COLIN” pentru literatura SF și fantastică (ediția a V-a, anii 2008-2010)

Fără îndoială, în domeniul de care ne ocupăm este evenimentul principal al acestei săptămâni. El se va desfășura în București, astăzi, 24.02.2012, la Librăria ”Bastilia” din Piața Romană nr. 5, cu începere de la orele 19,00. Iată și afișul:

Dacă vă întrebați ce legătură are această manifestare cu Ion Hobana, vă spunem noi: premille respective au fost inițiate de Maestru împreună cu scriitorul francez Gérard Klein, în memoria celui mai mare scriitor de SF român din toate timpurile – Vladimir Colin – și este destinat să recompenseze reușitele de excepție ale genului, aparținând autorilor autohtoni. Cum o lungă perioadă de timp fondurile destinate premierii proveneau din cedarea de către Gérard Klein a onorariilor cuvenite pentru traducerea în limba română a operelor sale (traduceri destul de sporadice, de altminteri, și care la un moment dat s-au cam epuizat), periodicitatea acestei manifestări a avut de mult de suferit. La un moment dat, banii au fost donați de o serie de edituri românești, situație care – în linii mari – pare să se mențină și anul acesta (vezi afișul, unde sponsor apare TexaRom LLC).

După decesul lui Ion Hobana, președinția juriului a fost preluată de domnul Mircea Opriță, care i-a mai avut alături, pentru desemnarea căștigătorilor, pe Lucian-Vasile Szabo, George Ceaușu, Liviu Radu și Cătălin Badea-Gheracostea. Aceștia au hotărât că premiile merită a fi acordate următorilor:

# la categoria roman: SEBASTIAN CORN, pentru Vindecătorul (Ed, Cartea Românească, 2008);

# la categoria proză scurtă fantastică: DORU STOICA, pentru culegerea Între bariere (Ed. Millennium Press, 2009);

# la categoria proză scurtă SF: SILVIU GENESCU, pentru culegerea Rock me Adolf Adolf Adolf (Ed, Bastion, 2009)

# la categoria non-ficțiune: DODO NIȚĂ și ALEXANDRU CIOBOTARIU pentru volumul Istoria benzii desenate românești (Ed. Vellant, 2010)

În fine, sâmbătă vom avea


3 . – ”EXPLORATORII LUMII DE MÂINE”, Ediția din 25.02.2012: IN MEMORIAM ION HOBANA (1931-2011)

Tema e clară, invitați vor fi CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA (critic literar) și MICHAEL HAULICĂ (scriitor, publicist, editor) – în studio, și LIVIU RADU (scriitor, traducător, publicist) – prin telefon.

Primii doi ascultători care vor suna la 021-311.12.40 sau la 021-319.05.05, între orele obișnuite (13,15 – 13,45) vor primi ca premii de fidelitate cărți oferite de editurile Millennium Books și Bastion.

Vă reamintesc faptul că transmisiile postului RADIO ROMÂNIA CULTURAL pot fi recepționate (și văzute) astfel:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Vă așteptăm cu drag!

Anunțuri