Vă spuneam în urmă cu două zile că voi reveni imediat cu date și precizări interesante despre Neal Stephenson și opera sa, inclusiv despre ANATHEM. Ei bine, n-a fost să fie decât acum, întrucât ieri seară am avut plăcuta surpriză să-i am ca oaspeți pe ”monșerii” Bebe și Nicu, împreună cu care am petrecut aproape toată seara, la modul foarte plăcut: Nicu mi-a reparat aproape toate întrerupătoarele din casă, aflate într-o gravă suferință de mai mulți ani-lumină, răstimp în care a fumat și a băut bere; eu cu Bebe am pus la cale noi strategii pentru ”Bibliografia generală a ficțiunii speculative din România”, precum și alte lucruri importante care privesc țara sefistă, n-am fumat, dar am băut bere; în fine, Băbutza SF l-a ajutat pe Nicu atunci când s-a dovedit necesară prezența ei, a făcut poze ca de obicei, a pregătit cina, n-a fumat și n-a băut bere. Ultimul pe listă a fost Piticu: s-a dat bine pe lângă toată lumea, s-a lăsat scărpinat sub barbă (ocupație de altminteri favorită!), i-a lins aproape-cheliuța lui Bebe, n-a fumat și n-a băut bere; a miorlăit însă după biscuți sărați și cârnați de Sibiu. N-a primit nimic, doar e criză, ce naiba! O poză mică și edificatoare, după care trecem mai departe:

Cei mai tari fani SF din România: Bebe, Nicu și Piticu!

Pe parcursul serii, evident, subiectul principal a fost romanul lui Neal Stephenson. Am să încerc să vă povestesc pe scurt unele dintre lucrurile luate în discuție cu acest prilej…

Cu siguranță, scriitorul american este un tip extrem de neobișnuit. Născut la 31 octombrie 1959 (carevasăzică în ziua de Halloween!), în statul Maryland, dintr-o familie de ingineri și oameni de știință, în prezent trăiește în Seattle unde a ajuns după un lung periplu prin Illinois,  Iowa (unde și-a terminat liceul) și Boston (unde a terminat facultatea cu diplome de master în geografie, mai întâi, și-apoi în fizică – nici că s-ar fi putut o asociere mai ciudată!). N-am să insist asupra biografiei, cine vrea n-are decât să consulte Wikipedia sau alte surse. Ceea ce mi se pare interesant este faptul că a obținut succesul literar abia din a treia încercare, în 1992, cu romanul Snow Crash, nominalizat la premiul BSFA 1993 și la premiul Arthur C. Clarke 1994 – roman apărut la noi în traducerea Anei-Veronica Mircea , în 2010, la Editura LEDA. Succes pe care și l-a consolidat în 1995, cu romanul The Diamond Age: or A Young Lady’s Illustrated Primer, câștigător al premiilor Hugo și Locus SF 1996 și finalist al premiilor Nebula, John W. Campbell și Arthur C. Clarke în 1996. Traducerea românească, Era de diamant, a apărut în 1999, la Editura RoImage. După care, brusc, Neal Stephenson părăsește domeniul cyberpunk-ului și al post-cyberpunk-ului, unde păruse să se instaleze atât de confortabil, și se îndreaptă spre ceea ce s-ar putea numi ”criptanaliză”, cu un roman absolut ciudat (și deosebit în același timp), intitulat Cryptonomicon (1999) – o poveste desfășurată pe două planuri temporale, în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial  și apoi în vremurile noastre,  creație în care criptografia, lucrările lui Alan Turing și calculatoarele joacă un rol primordial. Pentru cei ce nu știu, e vorba de o carte mamut, de aproape o mie de pagini, în care Stephenson începea deja să dea măsură întregii sale capacități imaginative.

Neal Stephenson - CRYPTONOMICON (1999)

Considerat a fi printre cele mai interesante romane ale sfârșitului de secol XX în domeniul ficțiunii speculative, Crytonomicon anunța deja consacrarea uneia dintre cele mai originale voci ale literaturii americane de gen. Mereu surprinzător, Stephenson face o nouă mutare imprevizibilă și oferă cititorilor o trilogie numită THE BAROQUE CYCLE, trilogie cuprinzând romanele Quicksilver (2003), The Confusion (2004) și The System of the World (2004). Este vorba despre o serie de ficțiuni istorice a căror acțiune se petrece în secolele XVII-XVIII, constituind un fel de preludiu la Cryptonomicon, doar că de data asta Stephenson explorează domenii cum sunt matematica, filozofia, sistemul monetar și istoria științei. Ulterior, această serie a fost republicată în opt volume separate: Quicksilver, King of the Vagabonds, Odalisque, Bonanza, Juncto, Solomon’s Gold, Currency și System of the World (titlurile și modul de separare diferă în funcție de piețe, dar sunt foarte pregnante în Franța și în Spania).

NEAL STEPHENSON - Caricatură de DonkeyHotey, după o fotografie de Bob Lee.

Și-am ajuns – în fine – la Anathem, poate cea mai ambițioasă creație de până acum a scriitorului american, carte publicată în 2008 și care s-a bucurat de un succes enorm la vremea respectivă, fiind imediat nominalizată la premiul BSFA 2008 și la Hugo și Arthur C. Clarke Awards în 2009. De asemenea, a câștigat premiul Locus SF în 2008. Unii dintre cei care se pricep spun că ar fi meritat pe deplin premiul Hugo 2009, pe care l-a pierdut în fața romanului lui Neil Gaiman The Graveyard Book (Cartea cimitirului, Ed. Nemira, 2010, trad. de Liviu Radu). Alții spun că dimpotrivă… Cum nu noi suntem cei care am votat, propun să nu mai insistăm asupra subiectului respectiv.

Propun însă ca pentru astăzi să ne oprim aici, nu înainte de a vă oferi în avanpremieră prima parte din glosarul romanului Anathem, în care Neal Stephenson încearcă să explice unele dintre noțiunile folosite în carte:

« GLOSAR

A

Anul Reconstituţiei (A.R.) (A.R.): Sistemul de datare de pe Arbre defineşte ca An 0 anul în care a avut loc Reconstituţia; oricărui an anterior acestui moment îi este atribuit un număr negativ, orice an care este exprimat printr-un număr pozitiv sau este urmat de iniţialele A.R., este situat după Anul 0.

 Analemă (Analemma): O formă ca o cifră opt subţire şi alungită, constatată de astronomii care urmăresc modul în care mişcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească variază de la o zi la alta, în cursul unui an.

 Anathem (Anathem): (1) În proto-orthă, o invocare poetică sau muzicală a Maicii Noastre Hylaea, folosită în autul Ceasurilor sau (2) Un aut prin care un fraa sau o suur incorigibili sunt alungaţi din lumea mathică.

 Anual (One-off): Termen neoficial pentru un “unarian”.

 A o lua pe sută” (Hundred, to go): A-şi pierde minţile, a deveni nesănătos din punct de vedere mintal, a se rătăci iremediabil de la căile teoricii.

 Apărător (Fendant): Vezi “Supraveghetor Apărător”.

Arbortect, arbortecţi (Arbortect): Cineva care manipulează genetic noi specii de arbori.

 Arbre (Arbre): Numele planetei pe care se petrece acţiunea din Anathem.

 Arcă, arce (Ark): Echivalent pentru biserică, templu, sinagogă etc. de pe Pământ.

Ati (Ita): O castă adăpostită în lumea mathică dar separată de cea a avioşilor, responsabilă pentru toate funcţiile care au de-a face cu dispozitivele sintactice şi cu Reticulum-ul.

 Atlanian (Atlanian): Vezi “Legătură atlaniană”.

 Aut, auturi (Aut): Un ritual existent în lumea mathică. Unele dintre cele mai importante şi mai celebrate auturi sunt Ceasurile, Eliger-ul, Regred-ul şi Requiem-ul. Destul de rar, riturile celebrate includ Anathem-ul, Voco şi Îmbrăţişarea.

 Avios, avioşi (Avout): O persoană care a depus jurământ de credinţă faţă de Disciplina cartasiană şi, prin urmare, locuieşte în lumea mathică, opusă celei seculare.

B

Balanţa lui Gardan (Gardan’s Steelyard): (1) O regulă empirică prin care se afirmă că atunci când cineva compară două ipoteze, preferinţa ar trebui să se îndrepte către aceea mai simplă. Cunoscută de asemenea şi ca “Balanţa Sauntului Gardan” sau pur şi simplu “Balanţa”.

Balanţă (Steelyard): Vezi “Balanţa lui Gardan”.

 Baritoe, Saunta: (1) O nobilă din Epoca Praxică Mijlocie, gazdă şi conducătoare a fursicilor. (2) O congregabaţie cu acelaşi nume, una dintre Cele Trei Mari.

 Baz: Oraş-stat din vechime care mai târziu a creat un imperiu cuprinzând întreaga lume cunoscută.

 Bly, Saunt: Un teor de la congregabaţia Sauntului Edhar care a fost Repudiat şi a trăit pentru tot restul zilelor sale ca Răzleţit pe un munte, numit mai târziu Muntele lui Bly. Conform legendei, a fost venerat drept sfânt de ignarii locali, care, în cele din urmă, l-au omorât şi i-au mâncat ficatul.

 Bonz, bonzi (Panjandrum): Termen peiorativ folosit de fraa Orolo pentru oficialii de rang înalt ai Puterii Seculare.

 Buruiană-săltăreaţă (Jumpweed): O buruiană omniprezentă care atunci când este mestecată acţionează ca un stimulent. Psihoactivă în doze largi. Una dintre Cele Unsprezece.

C

 Calca,  calca: O explicaţie, o definiţie sau o lecţie indispensabilă în dezvoltarea unei teme ceva mai generale, dar care a fost scoasă din  corpul principal al dialogului şi introdusă într-o notă de subsol sau o anexă.

 Canonicat (Chapter): Formă de organizare locală a unui ordin al avioşilor. În general, ordinele sunt răspândite în întreaga lume mathică şi pot avea canonicate locale oricât de multe, în diferite mathuri şi congregabaţii. De obicei, dacă luăm exemplul de la Edhar, un math va cuprinde două sau mai multe canonicate distincte, aparţinând unor ordine diferite.

 Cartablă (Cartabla): Un gadget portabil destinat afişării de hărţi şi localizării poziţiei, asemănător sistemului GPS de pe Pământ.

 Cartas, Saunta: O nobilă învăţată baziană care, după căderea oraşului-stat Baz, a fondat primul math şi a creat Disciplina urmată de-a lungul întregii Epoci Vechi Mathice şi, cu unele reînnoiri, în lumea mathică de după Reconstituţie.

Cartea (Book, The): Un tom cu un conţinut conceput în mod ingenios incoerent, pe care avioşii indisciplinaţi sunt forţaţi să-l studieze pe post de pedeapsă. Împărţit în capitole a căror dificultate creşte exponenţial.

Catedrală (Mynster): În multe congregabaţii, clădirea de mari dimensiuni, amplasată central, care adăposteşte ceasul şi serveşte drept loc de întâlnire pentru auturi şi alte prilejuri de adunare a întregii populaţii a congregabaţiei respective.

Ceasuri (Provener): Autul cel mai des ţinut în lumea mathică, de obicei celebrat în fiecare zi la prânz şi legat de întoarcerea unui ceas.

 Cele O Sută Şaizeci şi Patru (One Hundred and Sixty-four): O listă de plante a căror cultivare este permisă în interiorul mathurilor de către versiunea Disciplinei aflată în uz la vremea când se petrece acţiunea din Anathem. Extinsă de la listele mai scurte aflate în versiunile timpurii ale Disciplinei, datând de pe vremea Sauntei Cartas. Plantele de pe listă sunt considerate potrivite pentru a asigura cerinţele nutriţionale ale avioşilor, dar şi pentru a completa alte nevoi ţinând de medicină, vopsele, controlul eroziunii solului etc. De comparat cu Cele Unsprezece.

Cele Trei Mari (congregabaţii) (Big Three): Congregabaţiile închinate Sauntului Muncoster, Sauntului Tredegarh şi Sauntei Baritoe, toate relativ vechi, bogate, distinse şi având legături strânse una cu alta.

 Cele Unsprezece (Eleven): Lista plantelor interzise intramuros, de obicei din cauza proprietăţilor farmacologice nedorite. Disciplina susţine că orice specimen decoperit în interiorul mathurilor trebuie smuls din rădăcini şi ars fără întârziere, iar evenimentul trebuie consemnat în Cronică.

Centenarian, centenarieni (Centenarian): Un avios care a  jurat să nu iasă din interiorul mathului sau să aibă legături cu lumea exterioară până la următoarea Deschidere Centenară. Neoficial, termenul folosit este cel de “sutar”.

Cnoön, cnoöne (Cnoön): Conform metateoricii protane, este vorba de entităţi pure, eterne, neschimbate, cum ar fi formele geometrice, teoremele, numerele etc., aparţinând unui alt plan al existenţei (Lumea Teorică Hylaeană) şi care sunt cumva percepute sau descoperite (nu fabricate) de teori pe parcursul muncii lor. 

Cnoüs: Un personaj istoric din vechime, faimos pentru viziunea prin care pretindea că a pătruns într-o altă lume, aflată la un nivel superior. Viziunea a fost interpretată în două feluri diferite şi incompatibile între ele, de către fiicele sale, Hylaea şi Deät.

Congregabaţie (Concent): O comunitate de avioşi destul de numeroasă, în care coexistă două sau mai multe mathuri. În general, Ordinul centenarienilor şi cel al  milenarienilor  pot fi găsite numai aici, din moment ce considerente de ordin practic fac dificilă existenţa lor sub formă de mathuri de sine stătătoare.

Contrabazianism (Counter-Bazian): Religie care îşi are rădăcinile în aceleaşi scripturi şi care onorează aceiaşi profeţi ca şi Ortodoxia Baziană, dar care în mod explicit respinge autoritatea şi anumite învăţături ale acesteia.

Convox (Convox): O convocare pe scară largă a avioşilor din mathurile şi congregabaţiile din întreaga lume. În mod normal, celebrată doar la Deschiderea Milenară sau ca urmare a unui Jaf, dar desfăşurată de asemenea în împrejurări cu adevărat excepţionale, la cererea Puterii Seculare.

Coordonatele lui Lesper (Lesper’s Coordinates): Denumite şi coordonatele Sauntului Lesper. Echivalentul coordonatelor carteziene de pe Pământ.

Cosmosuri (Cosmi): Pluralul de la cosmos. O găselniţă necesară pentru a putea expune teorica policosmică.

Cosmograf (Cosmographer): În termeni tereştri, un astronom, un astrofizician, un cosmolog.

Cromlehul stelelor (Starhenge): În termeni tereştri, un observator, în principal unul cu multe telescoape.

Cronică (Chronicle): Jurnalul tuturor evenimentelor, importante sau neînsemnate, care au loc într-un math sau într-o congregabaţie. Ţinut cu asiduitate şi arhivat de către ierarhi.

Cronoabis (Chronochasm): În arhitectura mathică, spaţiul din interiorul unui turn cu ceas care adăposteşte mecanismele acestuia şi echipamentul adiacent, cum ar fi cadrane, clopote etc.

 Culege, a (Collect): Folosit ca verb, înseamnă acceptarea unui nou-venit din extramuros în interiorul unui math, în timpul Deschiderii. În mod obişnuit, nou-venitul (sau nou-venita) se află în prejma împlinirii vârstei de zece ani. Folosit ca substantiv (Cules), denumeşte un astfel de nou-venit. »

Până la o nouă reîntâlnire cu universul din ANATHEM, toate cele bune!

THE BAROQUE CYCLE audiobooks - ediție completă, neprescurtată.