Ca’va’zică azi, 26.11.2011, frumoasa emisiune EXPLORATORII LUMII DE MÂINE vă propune să faceţi cunoştinţă cu unele dintre cele mai interesante apariţii editoriale de la Târgul Gaudeamus 2011. Invitaţii din studio vor fi HORIA NICOLA URSU, director executiv al editurii Millennium Books, şi criticul literar CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA, redactorul şi prefaţatorul volumului omnibus ABAŢIA de Dan Doboş.

Oferta Millennium Books nu este foarte extinsă, dar este una de calitate. Noutăţile pe care la puteţi găsi la standul editurii vă pot prilejui câştigarea unui e-book reader marca Kobo Black WiFi, în cazul în care faceţi cumpărături de minimum 50 de lei. Premiul arată cam aşa:

Iar noutăţile despre care vă vorbesc sunt următoarele:

Cărţi SF Millennium Books - Gaudeamus 2011

Să le luăm pe rând:

*ARGONAUTICAMircea Opriţă

Prezentarea autorului:  ARGONAUTICA nu şi-a propus să fie, aşa cum greşit a putut şi ar mai putea încă să apară la prima vedere, dinamita care demolează întreg edificiul numit science-fiction. Cel mult o parte a lui. Cea peste care oricum trebuia să vină un cutremur, s-o îngroape, ca să se zidească altceva deasupra.

Lipsurile unor scrieri, de fapt deficienţele de creştere ale genului însuşi, aşadar o vârstă a lui se vizează în aceste pagini. nimeni nu aşteaptă fără îngrijorare apropierea bisturiului, dar vine o vreme când opera chirurgului este de preferat acumulărilor de rudimente şi de excrescenţe moarte. Dacă n-aş fi fost convins că o asemenea operaţie aplicată anticipaţiei devenise la un moment dat necesară, îmi închipui că proiectul ARGONAUTICII nu s-ar fi născut.

Nu s-a întâmplat aşa şi din cauză că o dispoziţie ludică nu-i este cu totul străină autorului, după cum nici credinţa că jocurile lui zâmbitoare dintre două sau mai multe poveri îşi vor găsi un partener potrivit în cititorul pentru care râsul nu e o ruşine.”

*ADRENERGIC! Sebastian A. Corn

Planurile din Adrenergic! sînt sincronizate la secundă; mai puţin stufos decât celelalte romane ale autorului, acest miniroman îşi exploatează mai cinic calitatea de divertisment popular. Dacă în regim conceptual Corn e briliant ca întotdeauna, stilistic el e la fel de ermetic pe cât şi-a obişnuit fanii.” – MIHAI IOVĂNEL

După mai mult de zece romane de Philip K. Dick publicate între timp în româneşte, după apariţia seriei Matrix… adrenergic vorbind, textul lui Sebastian A. Corn se citeşte altfel acum, la cincisprezece ani de la prima publicare. Se pare că, în sfârşit, cititorii de azi se întâlnesc cu scriitorul de-atunci.” – MICHAEL HAULICĂ

*Reperele literaturii science fiction & fantasy: 1999  – PREMIILE HUGO (Greg Egan; Bruce Sterling; Michael Swanwick) traduceri de Radu Pavel Gheo, Florin Pîtea, Mădălina Bucheru şi Horia Nicola Ursu.

Volumul de faţă, înscris într-o nouă serie – pe care o dorim cît mai longevivă şi mai complexă – reprezintă o primă întrupare editorială a unui proiect amplu, menit să ofere o vedere panoramică asupra genurilor science fiction şi fantasy. Seria Repere în literatura Science Fiction & Fantasy va prezenta, uneori în premieră pe piaţa românească, prozele scurte care au marcat evoluţia acestor genuri, recunoscute ca atare prin distincţiile pe care le-au adus autorilor respectivi şi care se constituie ca o garanţie a perenităţii lor.

  Acest prim volum reuneşte cele trei lucrări recompensate în 1999 cu premiul Hugo la categoriile  preozei scurte: povestire, nuveletă, nuvelă.”

Desigur însă că evenimentul principal – evenimentul anului, i-am putea spune, fără să greşim! – la Millennium Books este apariţia volumului omnibus ABAŢIA sub semnătura lui Dan Doboş. „Sub semnătura” este un termen atât de iluzoriu şi de lipsit de semnificaţie, ba chiar jignitor la un moment dat (dar foarte folosit în publicistica de la noi!), încât trebuie s-o spun foarte clar, ca să nu mai existe nici un fel de dubiu: DE LA LUCRĂRILE LUI SERGIU FĂRCĂŞAN, CAMIL BACIU ŞI VLADIMIR COLIN ÎNCOACE, ABAŢIA ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ  „SCORNEALĂ” IMAGINARĂ A VREUNUI AUTOR ROMÂN DE FICŢIUNE SPECULATIVĂ!!! Iar ediţia de faţă, publicată de Millennium Books, nu face altceva decât să restituie publicului versiunea originală, aşa cum nu a fost ea acceptată de editor la vremea primei publicări.

Dan Doboş - ABAŢIA (Ediţie omnibus) (Ed. Millennium Books, 2011)

Criticul CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA, redactorul acestui volum gigant de aproape 800 de pagini format hardcover, scrie următoarele despre experienţa sa în legătură cu una dintre cele mai admirate şi dorite cărţi din SF-ul românesc din toate timpurile:

Apariţia ABAŢIEI lui Dan Doboş în această ediţie omnibus este un moment istoric, pentru literatura română, şi nu doar pentru SF-ul scris în româneşte.

Dan Doboş a crezut şi crede în cartea sa, alături de câţiva prieteni şi cîteva mii de cititori. Cu omnibusul Millennium Books li se face tuturor dreptate. Criticii care nu vor scrie despre ABAŢIA de-acum îşi vor arăta nu specializarea pe nişe ale literaturii generale care se cred majore, ci snobismul şi ignoranţa, lenea şi reaua-credinţă. Cititorii împătimiţi ai genului nu vor recunoaşte decît trama generală, personajele şi anumite dialoguri din primele volume, lumea ficţională rămânând aceeaşi, însă explorată şi descrisă mult mai coerent şi, de multe ori, într-un registru spectacular mai elaborat, străin de un Deus ex Machina periculos de apropiat de prima ediţie; a doua ediţie prezentând însă, şi asta e ceea ce cred cu tărie, adevărata ABAŢIE, cea din intenţia artistică veritabilă a lui Dan Doboş. Cititorii ocazionali sînt norocoşi că au prins în mîini o carte totală, epurată de intervenţiile străine zisei intenţii artistice.

Se poate spune că aveţi în faţă o nouă carte cu un vechi titlu. Dacă nu aş simţi un fior de blasfemie, aş spune că ABAŢIA de la Millennium Books este ca Evanghelia lui Matei pe lîngă Evanghelia lui Marcu, respectiv ABAŢIILE precedente. Ambele sunt canonice, spun aceeaşi poveste, cu acelaşi mesaj, numai că omnibusul este mai complet, are mai multe pilde, scene, întrebări şi trimiteri, inclusiv teologice, întocmai cum Matei este mai mare decît Marcu.

Restul poveştii, în emisiunea Exploratorii lumii de mâine dedicată ficţiunii speculative prezente la Târgul de carte Gaudeamus din acest an. Dar nu plecaţi, pentru că mai avem şi alte lucruri de povestit…

Ce mai puteţi găsi nou în domeniul SF & F la Târgul Gaudeamus? De pildă, o serie de volume apărute la Editura Leda, având ca ţintă publicul amator de „Urban Fantasy” – un public care nu este nici pe departe atât de puţin numeros pe cât aţi crede! Să vă arăt o serie titluri care vor face deliciul celor ce ştiu despre ce este vorba. Altminteri, puteţi încerca să evaluaţi de unii singuri dimensiunea fenomenului. Care – vă asigur – este una de-a dreptul uriaşă!

Iată, de pildă, ultimul – până acum – volum din celebrul ciclu Vampirii sudului, pe baza căruia s-a realizat un serial TV la fel de celebru, intitulat True Blood, pe care-l puteţi vedea şi la noi, pe postul HBO.

2011-Harris, Charlaine - VAMPIRII SUDULUI 11. CAPCANĂ MORTALĂ (Ed. Leda)

În Capcană mortală, Charlaine Harris, realizează un nou roman dintr-o „serie în acelaşi timp agreabilă şi diabolică… şi din ce în ce mai captivantă.” – (The Dallas Morning News). În acelaşi timp, în acest al 11-lea volum al seriei, „amestecul de stiluri este încântător, o combinaţie de elemente din romanele de dragoste, mister şi groază.” – (Milwaukee Journal Sentinel). N-am să vă spun mai multe, deoarece despre acest ciclu am de gând să scriu un articol separat, nu peste mult timp, aşa că am să trec la un alt titlu interesant, a cărui copertă o puteţi vedea mai jos:

2011-Roth, Veronica - DIVERGENT (Ed. Leda)

Divergent este un roman cu acţiunea plasată într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, eroina cărţii. Aici „societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.”

Nu vă spun mai mult, merită să citiţi acest „pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.”

Editura Paralela 45 ne propune în acest an reeditarea romanelor fraţilor Strugaţki într-o nouă prezentare grafică, dar şi lansarea unui nou titlu din serie, după cum puteţi vedea din afişul următor:

Problema e că eu cunosc în mod sigur faptul (din toate ediţiile internaţionale pe care le-am văzut) că volumul se numeşte „Melcul pe povârniş”, nu „Melcul de povârniş”, dar poate că editorii ştiu mai bine cum stau lucrurile. În fond, până acum am mers de fiecare dată pe mâna traducătorului Valerian Stoicescu, aşa că nu văd de ce am face acum altfel! Indiferent de asta însă, lansarea respectivului volum are loc la standul editurii la orele 13:00, iar „maestru de ceremonii” va fi prietenul Liviu Radu. Nu lipsiţi deci!

Mai rămâne să vă spun că în frumoasa noastră emisiune vor interveni şi două  doamne, ROXANA PETRESCU şi GABRIELA PREDA, responsabile cu „relaţiile publice” la Grupul editorial Corint, respectiv Nemira. Ele ne vor da mai multe amănunte privitoare la apariţiile editoriale,  în domeniul SF & F, ale firmelor pe care le reprezintă.

Vă aştept, aşadar, între orele 13:15 – 13:45, pe lungimile de undă ale postului RADIO ROMÂNIA CULTURAL:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Vor fi acordate şi două premii de fidelitate, constând din pachete de cărţi oferite de editura Millennium Books, aşa că totul se anunţă a fi de bun augur.

În plus, vă aşteptăm la lansarea ultimelor noutăţi ale aceleiaşi edituri, la orele 14:30, la standul nr. 19 de la RomExpo. Distracţia va fi garantată, calitatea de asemenea, nu aveţi cum să rataţi o asemenea ocazie! Plus că puteţi câştiga prin tragere la sorţi un e-reader… Baftă!

***********

P.S.- Later edit, 28.11.2011. Aşa cum v-am obişnuit, iată mai jos cîteva fotografii din timpul emisiunii, realizate de Băbutza SF, Cristina Ghidoveanu:

Înaintea începerii emisiunii, un mângâiat de barbă ca să ne meargă bine!

Cu „vedeta” ediției pe masă și sprânceana ridicată, așa cum îi stă bine unui Mosh SF care se respectă, spre amuzamentul invitaților.

Moment de respiro, în timpul pauzei muzicale.

„Vinovați” de reeditarea omnibusului ABAȚIA: Cătălin Badea-Gheracostea (autorul prefeței și redactorul cărții) și Horia Nicola Ursu (editorul acesteia).

Dincolo de zidul de neon, trei sefiști într-un acvariu.

Premiile de fidelitate ale emisiunii (cărți oferite de editura Millennium Books) au fost obținute de ELENA POPEANU din Sângeorgiu de Mureș (jud. Mureș) și de GABRIEL PAREPEANU din comuna Drăgănești (jud. Prahova). Ele vor fi expediate prin poștă, în cursul săptămânii care abia a început.

Până pe 10 decembrie, când vom vorbi despre Cele mai așteptate jocuri pe computer și console ale anului 2012, împreună cu invitatul de atunci, domnul MIKE STEGARU, publicist de gaming, vă doresc numai bine, sănătate și belșug!

Anunțuri