Pentru cei ce vor fi miraţi de alegerea unui asemenea titlu pentru un articol având ca subiect apariţiile editoriale, am să fac precizarea că nu e nici o greşeală în ceea ce am scris. Pur şi simplu, înainte de Al II-lea Război Mondial pe locul unde se află în prezent complexul expoziţional RomExpo, dar şi celebra Casă a Presei Libere (era cât pe-aci să spun „Casa Scânteii” şi n-aş greşi cu nimic, fiindcă s-a numit aşa mai bine de 35 de ani, iar de la „Revoluţie” au trecut doar vreo 20 de ani şi-un pic!) exista cel mai mare hipodrom din România tuturor timpurilor şi – dacă informaţiile mele sunt cât de cât corecte – unul dintre cele mai mari din Europa, de asemenea. Nu am fotografii din acea perioadă, cu toate acestea vă pot îndruma spre un blog excelent care se ocupă de istoria noastră mai puţin cunoscută şi de unde este foarte probabil să obţineţi mult mai multe informaţii valoroase. Adresa este http://art-historia.blogspot.com. Accesaţi-o şi vă asigur că nu veţi regreta…

Acum, întorcându-ne la viaţa de zi cu zi, evenimentul săptămânii este – fără îndoială – Târgul de carte de învăţătură GAUDEAMUS, ediţia 2011. Adică cea de-a 18-a!!! Adică sunt oameni care de 18 ani (durata minimă de viaţă a unei generaţii, după calculele multor sociologi!) au grijă ca acest eveniment să capete contur, să existe în mod neîntrerupt, să crească şi să se dezvolte… Adică sunt oameni care şi-au dedicat aproape o treime din viaţa lor dezvoltării acestui proiect, indiferent de conducerile mai mult sau mai puţin politice ale Radioului public, indiferent de finanţarea mai mult sau mai puţin precară (adesea, de ce să n-o spunem, chiar sărăcăcioasă!), indiferent de condiţiile de criză economică mai mult sau mai puţin evidente… Aceşti oameni au făcut totul mânaţi de un singur îndemn: cultura este – şi va trebui să rămână –  în România unul dintre  puţinele mijloace de supravieţuire ale naţiei. Iar faptul că mii, zeci de mii şi – în unele cazuri – peste 100.000 de vizitatori trec pragul „ciupercii” de la RomExpo pentru a cumpăra fie şi numai o singură carte (pentru că unii atât îşi pot permite!) este pentru mine un lucru absolut extraordinar. Într-o epocă în care mărturisesc cinstit că şi eu mă simt tentat să stau mai mult în faţa televizorului decât să citesc în linişte o carte, succesul târgurilor de gen desfăşurate de două ori pe an, primăvara şi toamna,  (după cum vedeţi, am menţionat şi „concurenţa”, deci nici nu pot fi acuzat că ţin partea Radioului public doar pentru că lucrez  acolo!) este absolut uluitor. Dar nu mă mir – şi ştiţi de ce? Pentru că în România – în pofida a tot ceea ce se susţine contrariu de către unii rău intenţionaţi! – încă predomină cultura „clasică” , educaţia bazată pe morală şi bunul simţ, principiul valorilor ca element de referinţă în viaţă. Din cauza asta, românii sătui de mizeria politică din ţară şi care-şi încearcă norocul aiurea, prin lume (aiurea însemnând „la dracu-n praznic”, şi nu metoda folosită!) se descurcă foarte bine, oriunde merg pe bulgărele ăsta de ţărână numit Terra. România – că vrem sau că nu vrem să recunoaştem acest lucru – este o oază de cultură. Controversată, contorsionată, deseori călcată în picioare… Dar demnă, în majoritatea cazurilor, prin intelectualii săi! Atâţia cât au mai rămas…

Revenind, vreau să vă prezint întâi şi întâi afişul ediţiei din acest an a Târgului Gaudeamus. Iată-l, în toată splendoarea sa:

În al doilea rând, vreau să fac o precizare utilă pentru ceea ce veţi citi în continuare: cu excepţia primei părţi a articolului în care am folosit pentru promovare o parte dintre materialele oficiale al Societăţii Române de Radiodifuziune (poze+text, şi voi preciza foarte clar care sunt acestea!) restul sunt opiniile mele personale, care nu implică în nici un fel instituţia unde lucrez şi care trebuie luate ca atare. Punct!

Prin urmare, cum în prima zi de târg nu am fost prezent la faţa locului, iată ce s-a întâmplat totuşi, conform punctului de vedere oficial…

« Cea de-a 18-a ediţie a Târgului cuprinde peste 650 de lansări, prezentări de carte, dezbateri şi întâlniri cu scriitori din ţară şi din străinătate. Târgul este deschis până duminică la Romexpo.

Târgul Internaţional „Gaudeamus”- carte de învăţătură s-a deschis miercuri, la Pavilionul Central de la Romexpo din Bucureşti.

Evenimentul organizat de Radio România se desfăşoară până duminică, iar preţul unui bilet este de patru lei.

Când la trap, când la galop, pentru-o carte tot e loc!

Prezent la deschidere, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István DEMETER a definit Târgul Gaudeamus drept o insulă de normalitate:

„Ne face o deosebită bucurie, să reuşim să fim consecvenţi cu noi înşine, în aceste zile, în această perioadă atât de încercată, din toate punctele de vedere. Cred că normalitatea, în continuare, nicăieri nu este la ea acasă, aşa că, ori de câte ori găsim câte o insulă de normalitate, ne dă ocazia să ne bucurăm, unora; altora, chiar să se mândrească, pentru că ea a putut fi creată.”

„O astfel de insulă este, pentru mine, această iniţiativă a Radio România, a unei echipe de suflet, în urmă cu 18 ani, echipă care, evident, cu micile-marile schimbări, a rămas constantă, constantă demersului său, discursului său şi preocupării sale”, a declarat András István DEMETER.

András István DEMETER, Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, rostind discursul inaugural

Cea de-a 18-a ediţie a târgului cuprinde peste 650 de lansări, prezentări de carte, dezbateri şi întâlniri cu scriitori din ţară şi din străinătate.

Ţara invitată de onoare în acest an este Italia, care participă la târg cu peste 34 de edituri şi cea mai mare selecţie de carte italiană, prezentată vreodată în România.

„Programul Italiei prevede desfăşurarea a zeci de întâlniri, dezbateri şi conferinţe, la care participă un grup numeros de scriitori, critici, ziarişti, istorici. Un interes deosebit – secţiunea rezervată cărţilor pentru copii şi selecţia amplă de manuale, dedicată învăţării limbii italiene”, a afirmat Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti.

Excelenţa Sa, dl. Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti

O altă prezenţă importantă la eveniment este Franţa, care va sărbători la târg centenarul Editurii Gallimard.

De menţionat este şi participarea Belgiei, Greciei, Spaniei, a minorităţilor naţionale din România, a unor expozanţi din Slovacia, Bulgaria, Elveţia sau Finlanda, aflaţi pentru prima dată la Gaudeamus.

Până duminică, la târg, sunt aşteptaţi aproape o sută de mii de vizitatori, care vor putea cunoaşte scriitori, critici literari şi jurnalişti italieni de la publicaţiile Corriere della Sera şi Il Giornale şi de la Radioteleviziunea Italiană, RAI.

Pentru prima oară după modelul Hyde Park, în Târgul Gaudeamus va funcţiona o Tribună a cititorului, ne-a transmis redactorul Radio România, Mihaela Helmis.

De asemenea, va fi amenajată o ceainărie Gaudeamus în stil veneţian. »

Pe final, trei poze mai puţin importante politic, dar mult mai interesante spun eu. Les voilà:

Deschiderea oficială a Târgului de carte Gaudeamus - ediţia 2011

Recitalul extraordinar al violoncelistului Răzvan Suma, în deschiderea evenimentului

Stand-ul Radio România din cadrul târgului

Fotografiile de mai sus aparţin şi sunt © Alexandru Dolea. Asta ca să ştiţi cui trebuie să-i cereţi voie pentru republicare.

De asemenea, corect deontologic mi se pare să vă ofer şi ultimele date oficiale despre ediţia din 2010 a Târgului Gaudeamus. Iată-le:

« Bucureşti, 22 noiembrie 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi s-a încheiat cea de a 17-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură.
Evenimentul a fost organizat de Radio România în perioada 18 – 22 noiembrie 2010, în Pavilionul Central Romexpo. În premieră, Târgul GAUDEAMUS 2010 a avut ca invitat de onoare Belgia, Valonia – Bruxelles, ca o recunoaştere a excelentelor relaţii culturale dintre cele două ţări, în contextul special al Preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene din a doua parte a acestui an.
În acelaşi spirit, preşedintele de onoare al ediţiei a fost domnul Jacques Dubois, filolog romanist, profesor la Universitatea din Liège, recunoscut pe plan internaţional ca un expert în opera lui Georges Simenon.

Decernarea Trofeelor GAUDEAMUS 2010 a avut loc luni, 22 noiembrie, la ora 14.00, prilej cu care au fost acordate următoarele premii:
– pe baza Votului Publicului:
· Trofeul GAUDEAMUS – edituri care au publicat peste 200 de titluri în anul 2009: locul 3 – Editura Nemira, locul 2 – Editura RAO şi locul 1 – Editura Humanitas;
Trofeul GAUDEAMUS – edituri care au publicat între 100 şi 200 de titluri în anul 2009: Editura Adevărul
Trofeul GAUDEAMUS – edituri care au publicat mai puţin de 100 de titluri în anul 2009: Editura ALL
· Cea mai râvnită carte a târgului: „Crimele Revoluţiei” de Grigore Cartianu, publicată de Editura Adevărul;
· Trofeul Presei: secţiunea publicaţii – cotidianul Adevărul, secţiunea radio – postul Radio Guerilla, secţiunea TV – postul TVR Cultural; pentru secţiunile online şi agenţii de presă, câştigătorii desemnaţi pe baza monitorizării realizate de Agenţia de presă Rador a Radio România au fost: divizia online a publicaţiei România Liberă, respectiv, agenţia de presă Mediafax.
Premiul de excelenţă, acordat de Radio România pentru o editură care dezvoltă proiecte editoriale cu rezonanţă internaţională pentru promovarea tinerilor scriitori români, a revenit Editurii Polirom, pentru colecţia EGO.PROZĂ. Colecţia, iniţiată în 2004, cuprinde peste 100 de titluri publicate şi zeci de premii intrate în portofoliu, iar circa 60 de volume au fost traduse deja în limbi de circulaţie internaţională. Fondurile provin din contribuţia publicului vizitator plătitor de bilet de intrare la Târgul Internaţional GAUDEAMUS 2010 şi vor fi utilizate de Editura Polirom pentru finanţarea parţială de noi proiecte editoriale de acelaşi tip.
Premiul Educaţia a revenit în acest an Academiei de Studii Economice din Bucureşti, pentru modul de prezentare şi promovare a ofertei educaţionale în cadrul Târgului GAUDEAMUS, îndeosebi prin evenimente.
– Alături de trofeele deja tradiţionale la GAUDEAMUS, organizatorii au acordat câteva distincţii speciale:
· Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, pentru contribuţia remarcabilă la stimularea inventivităţii tehnice în rândul tinerilor;
· Premiul pentru traducere acordat doamnei Antoaneta Ralian, pentru îndelungata şi prodigioasa activitate în domeniul traducerii literare, premiu care urmează să îi poarte numele la următoarele ediţii de târg;
· Fundaţiei „Noi citim”, partener al Radio România în derularea proiectului „Cărţile se întorc acasă”;
· Reprezentanţei Comisiei Europene şi Institutului de Cercetări Eco – Muzeale din Tulcea, pentru
contribuţia la organizarea Secţiunii trans-europene „Dunărea” destinată promovării noii Strategii UE pentru Regiunea Dunării;
· Federaţiei Române de Radioamatorism, pentru organizarea expoziţiei „Pagini din istoria radioului”;
· Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, pentru organizarea expoziţiei „O
istorie a tiparului”

Premii acordate vizitatorilor:
Miss Lectura a fost desemnată domnişoara Alexandra Tudoran, absolventă a Secţiei Comunicare şi Relaţii Publice a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, premiul constând în: produse cosmetice Oriflame, un pachet de cărţi oferit de Fundaţia „Noi citim” şi un aranjament floral oferit de Florăria Olandeză.
 Câştigătorii premiilor Tombolei GAUDEAMUS, derulată pe baza biletelor şi abonamentelor de intrare,  desemnaţi prin tragere la sorţi, au fost: Marian Popazu – suma de 4.000 euro (impozabili) oferită de Adevărul Holding, Vlad Roşu – o cameră foto profesională oferită de Fundaţia „Noi citim” şi Cristian Vasile Irimiea – un MP3 Player cu FM Radio acordat de Radio România.

***
Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
· Suprafaţa târgului a ajuns la circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.
· Numărul expozanţilor a fost de peste 380, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional.
· Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 540 de evenimente organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.
· Numărul vizitatorilor a fost de circa 103.000.
· Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor, în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”, a cuprins peste 8.000 de volume, care au fost dăruite bibliotecilor publice din localităţile Drăgăneşti Vlaşca, Videle (jud. Teleorman), Vasilaţi, Ciocăneşti (jud. Dâmboviţa) şi Comana (jud. Giurgiu).
În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a opta ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi. Câştigătorii acestei ediţii au fost: Oriana Manda (Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara) – locul 1, Anamaria Mihaela Beleiu (Colegiul Naţional  „George Bariţiu” din Cluj) – locul 2 şi Elena Creangă (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi) – locul 3.
Premiile acordate de organizatori au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din Târg.
Continuând tradiţia inaugurată la ediţiile precedente, Societatea Română de Radiodifuziune a organizat, în cadrul Târgului GAUDEAMUS, mini-expoziţia „Scriitori din Radio”.
Revista Târgului a fost realizată într-un tiraj zilnic de 10.000 exemplare, în perioada 18 – 22 noiembrie, şi a fost realizată de o echipă de studenţi coordonaţi de domnul Ioan Bogdan Lefter, cu sprijinul echipei revistei Radio România online.
Partenerii organizatorilor la această ediţie au fost: Orange România, Dacia – partener tradiţional al Târgurilor GAUDEAMUS, Graffiti BBDO, Adevărul Holding, EximBank, Fundaţia „Noi citim”, Florăria Olandeză, RATB, Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1. Parteneri media: TVR Cultural, Zoom TV, Şapte Seri, Deutsche Welle, bookblog.ro, studentie.ro, calificativ.ro, Lecturi Urbane – oraşulciteşte.ro .
Bilanţul final al ediţiei va fi completat prin rezultatele înregistrate de studiul de trafic pe care Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare al Universităţii din Bucureşti l-a realizat în rândul vizitatorilor, studiu realizat la GAUDEAMUS pentru a zecea oară consecutiv. »

Asta este partea oficială…

După cum vedeţi, nimic despre S.F. Ceea ce mi se pare şi normal…  Să ne iasă din cap, odată pentru totdeauna, că noi am fi buricul pământului. Că nu suntem! Până vom pricepe temeinic acest lucru, vă recomand o pauză de câteva ore, până când voi posta partea a doua a materialului. Din care vom afla – ce credeţi? – că dacă vrem, chiar putem fi buricul pământului! Contradicţie? Pe naiba! Dacă mă gândesc mai bine,  nici măcar eu nu mai înţeleg nimic. Dar am să încerc să desluşesc totul pentru dumneavoastră, „vorba unui pitic atât de mic, pe nume Philip K. Dick…”!

Staţi pe-aproape de RomExpo…

Târgul de carte GAUDEAMUS este în plină desfăşurare! Vizitaţi şi cumpăraţi – este singurul îndemn pe care pot să vi-l ofer. Ce faceţi cu el mai departe, este treaba voastră!  Pe curând!

Moshul SF (plus spionii săi!)

Reclame