Mărturisesc cinstit că mă chinui de vreo două zile să găsesc un titlu potrivit pentru articolul de faţă. În esenţă, este vorba despre două lucruri aparent foarte diferite: despre artă şi despre alimente. Şi să nu vă grăbiţi să spuneţi că există noţiunea de artă culinară, pentru că nu asta este ceea ce am eu în vedere aici. Conform dicţionarului de neologisme, arta culinară înseamnă „arta de a pregăti mâncăruri”, definiţie oarecum asemănătoare cu cea dată de dicţionarul explicativ al limbii române: „Arta culinară = iscusinţă, pricepere de a pregăti mâncăruri”.

Ei bine, nu despre aşa ceva e vorba. Dimpotrivă, ideea este de a folosi alimentele, cât mai diverse posibil, pentru a face artă. Adică, în conformitate cu acelaşi dicţionar de neologisme, „formă a activităţii umane care oglindeşte realitatea în imagini expresive; totalitatea operelor care aparţin acestei forme.” În ceea ce priveşte opera de artă, aceasta este „rezultată din activitatea artistică creatoare”, pentru care este nevoie de „îndemânare deosebită, pricepere, măiestrie, abilitate.”

În ultima vreme, am avut ocazia să văd nişte realizări artistice cu totul deosebite (conform definiţiei de dicţionar), care folosesc drept material de exprimare alimentele. Tocmai de aceea, singura denumire care mi-a trecut prin minte pentru a desemna aceste reuşite a fost aceea de artă comestibilă. Ca să vă lămuriţi asupra sensului expresiei, vreau să fac precizarea că tot ceea ce veţi vedea de-a lungul acestui serial (căci vor fi mai multe episoade, v-aţi dat seama!), poate fi mâncat în întregime, ORICÂND, dacă valoarea artistică estimată coboară sub nivelul foamei de zi cu zi! Desigur, trebuie ţinut cont şi de perioada de expirare a alimentelor :-), altminteri însă totul e OK.

Să deschidem, aşadar, „balul” cu una dintre cele mai banale categorii, menite să vă introducă în „atmosferă”:


1. DIVERSE (materie primă: orice fel de aliment)


După cum observaţi, în privinţa materialului  avem tot felul de categorii: legume, fructe, carne roşie, carne de pui, somon şi cartofi dulci (valurile şi stâncile din poza nr. 09), rădăcinoase de tot felul (poza nr. 11), orez, ciuperci, ouă, brânză (pozele 2 şi 11) etc. Concluzia: se poate face artă din orice! Şi chiar vorbesc de artă, nu doar de meşteşug, după cum vă voi arăta în episoadele următoare.

Deocamdată, ca să vă demonstrez cât de serioasă e problema, vă propun lucrările unui artist chinez, grupate sub genericul Sexy Vegetables. Îmi pare rău că nu ştiu numele respectivului creator, dar cum reproducerile cu pricina au fost preluate la întâmplare (şi cu greu) de pe marea „câmpie” a internetului, situaţia e cumva de înţeles. Desigur însă că mi-ar face plăcere să aflu cine e autorul acestor mici bijuterii… vizualo-vegetale, ca să pot întreprinde restituirile necesare în privinţa drepturilor de autor.  Până atunci, domnilor, vă prezint cele mai sexy şi mai voluptuoase femei pe care legumele le-au putut întruchipa vreodată, la secţiunea


2. SEXY VEGETABLES (materie primă: evident, legume!)


Cam atât pentru azi…

În speranţa că am reuşit să vă conving că şi arta comestibilă poate fi luată în considerare (mai ales că aţi văzut şi – probabil – recunoscut o serie de personalităţi feminine celebre, realizate din varză, dar nu varză!), vă aştept la următorul episod, dedicat untului şi… Dar mai bine să aşteptăm momentul respectiv.

Până atunci, contemplare plăcută şi – la nevoie – poftă bună!!!