Nu ştiu cum funcţionează WordPress-ul în ultima perioadă, dar cu siguranţă o face după alte reguli orare decât cele ale României. În momentul în care m-am apucat să scriu acest comentariu era ora 23.15, ora României, dar am aflat de la ei că deja ne aflam în ziua de 12.11.2011, prin urmare degeaba m-am chinuit eu să pun materialul mai devreme, căci, de fapt, el a apărut mai târziu! Oricum, nu contează… Probabil că cei din America n-au aflat (şi până la urmă, de ce-ar face-o?) că ora oficială din România se schimbă de două ori pe an. Că obiceiurile noastre de a intra pe internet şi de a comenta sunt altele decât cele de peste Ocean. Şi că vorba unei expresii celebre, „la Roma, te porţi ca romanii”.  Asta – bineînţeles –  dacă ştii cine au fost romanii! Că dacă nu, e suficient şi Ohio… Dar să trecem peste nimicuri.

Ediţia din 12.11.2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine este dedicată scriitorului LIVIU RADU care pe data de 20 noiembrie 2011 împlineşte superba vârstă de 63 de ani. Mulţi înainte, îi doresc, deşi în ultima perioadă problemele de sănătate i-au dat destul de mult de furcă. Şi totuşi, cel mai important scriitor de SF al ultimilor 20 de ani din România nu are cum să treacă neobservat. Motiv pentru care acum, în preajma împlinirii vârstei de 63 de ani, m-am gândit să-l aduc în faţa dvs., fie măcar şi pe calea undelor, dacă altfel nu se poate (deşi vă informez că dacă intraţi pe site-ul Radio România Cultural, puteţi şi vedea emisiunea, nu numai s-o ascultaţi!).

Liviu Radu la ELM, în iulie 2009 (foto - Cristina Ghidoveanu)

Lucrul cel mai interesant mi se pare modul cum a evoluat acest scriitor de excepţie al SF-ului românesc, care a debutat relativ târziu (în 1992, cu o povestire având mai degrabă un titlu de articol ştiinţific!), pentru ca – după câţiva ani „de ucenicie” prin diverse fanzine sau reviste mai mult sau mai puţin profesioniste – să erupă dintr-odată, aidoma unui vulcan, cu opere de maximă importanţă şi – mai ales – foarte bine scrise! A publicat (şi continuă să publice) proză scurtă, romane, recenzii, eseuri. În plus, a tradus aproape 50 de volume din science fiction-ul internaţional. Este, de asemenea, un colaborator de bază al emisiunii Exploratorii  lumii de mâine, începând chiar de la debutul lui, din 1992! De altminteri, majoritatea schiţelor din  volumul Ghicit de seară au ajuns la cunoştinţa publicului datorită difuzării lor în emisiunea al cărei invitat (şi vedetă specială) este astăzi.

Pentru cei interesaţi, iată şi lista cărţilor lui Liviu Radu publicate până în prezent (atenţie, este vorba despre o listă VIZUALĂ, c-aşa mi se pare mie mai bine, după cum ştiu toţi cei care urmăresc acest blog!).

De la debutul din 1999 până în prezent, 12.11.2011 (nu ştiu ce surprize ne aşteaptă la viitorul Târg de carte Gaudeamus, care se va desfăşura între 23-27.11.2011), LIVIU RADU a publicat nu mai puţin de 16 volume de SF & F, după cum urmează:

Desigur însă că lucrul pentru care LIVIU RADU este foarte apreciat în clipa de faţă (şi pentru care cred că va rămâne în istoria literaturii române de gen) este ciclul WALDEMAR, compus iniţial din 3 volume (şi extins apoi la 4, la vremea publicării volumului omnibus Lumea lui Waldemar). La fel cum Mihail Grămescu redescoperea – pe cont propriu – literatura de tip fantasy în anii ’80, cu povestirea Cântecul Libelungilor, la fel şi Liviu a aflat – prin ceea ce scrie – că există un gen numit urban fantasy, pe care (fiind un tip extrem de ingenios) l-ar putea adapta literaturii române – ceea ce a şi făcut, cu rezultate excelente, după cum se pare! Iată acest opus fundamental pentru ficţiunea speculativă de la noi:

Et voilà şi volumul omnibus, care cred că va deveni în foarte scurt timp o raritate bibliofilă, întrucât a fost publicat într-un tiraj limitat, numerotat şi cu semnătura autorului (cel puţin aşa susţine editorul 🙂 !):

Şi să nu uităm un lucru: Liviu Radu a obţinut în anul 2000, la Gdansk, în Polonia, premiul de încurajare al Congresului European de Science Fiction – deşi, după părerea mea, în acest moment ar merita premiul pentru cel mai bun autor. Evident, dacă se va găsi cineva să-i traducă şi să-i publice în limba engleză un volum de tip „Best Of”!

Despre toate acestea (şi despre altele!) vom vorbi pe 12.11.2011 în emisiunea Exploratorii lumii de mâine, difuzată între orele 13:15 – 13:45 pe postul de radio ROMÂNIA CULTURAL, care poate fi recepţionat în toată ţara, astfel:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

După cum vedeţi, eu şi cu prietena voastră, DJ-iţa Radio-Fănica, vă aşteptăm! Alte amănunte, în zilele următoare…

Audiţie plăcută!

***********

Later edit, 13.11.2011: A trecut şi emisiunea de ieri (de fapt, de astăzi, pentru că – aşa cum vă spuneam – WordPress-ul îşi încheie „ziua” la orele 23, degeaba scriu eu la 23:30!!!),  şi trebuie să mărturisesc faptul că din punctul meu de vedere totul a mers foarte bine. Liviu a fost (ca de obicei) un interlocutor extrem de plăcut, inteligent şi plin de modestie, aşa cum îi stă bine unui mare scriitor, invitaţii (Michael Haulică şi Cătălin Badea-Gheracostea) au rostit exact cuvintele potrivite, fără să cadă în patetism, operatorii (Mariana Roşu şi Daniel Ursu) s-au dovedit a fi şi ei la înălţime, iar premiile de fidelitate – constând din cărţi cu autografele celor implicaţi (adică Liviu Radu, pentru Singur pe Ormuza + Cristina & Ştefan Ghidoveanu, pentru Brigăzile-fantomă de John Scalzi) au fost obţinute de Cristina Negru şi de Cristian Popa, ambii din Bucureşti. Câteva fotografii „de la faţa locului” vor fi – cred – edificatoare:

Moshul SF: "Si cum ziţeam, frumoasa noastra emisiune inţepe la fix si se termina când trebuie!"

Moshul SF: "Şaispce cărţi ziceai? Ia să le numărăm noi..." Liviu "Waldemar" Radu: "Să le numărăm, coane Fănică!"

Liviu "Waldemar" Radu: "Ptiu, drace', da' urât mai arăţi cu barba aia!" Moshul SF: "Păi, mă gândeam că poate m-ajută să-mi accelerez debutul literar..."

Moshul SF: "Bun, recunosc, nu ştiu să număr dincolo de 15, şi-acum ce facem? Îi dăm satisfacţie contabilului Haulică sau dau o dezminţire în public, că tot e la modă?"

Liviu "Waldemar" Radu: "Măi frate, în ce acvariu m-au vârât ăştia de la România Cultural? Nesuferitu' de Ghidoveanu înţeleg că-şi merită soarta, da' eu ce vină am? Că doar am venit de bunăvoie pân-aici!"

Ursu (Daniel) care-a făcut ca emisiunea dedicată lui Liviu să "joace" aşa cum trebuie.

Şi pentru că nu vreau să se înţeleagă că mi-am însuşit al 16-lea titlu al lui Liviu Radu (că oricum cărţi sunt 17 – of, Dumnezeu să mai înţeleagă şi aritmetica asta!), iată mai jos şi coperta volumului non-fiction semnat de acesta:

Liviu Radu - Manipularea maselor (Ed. Cartea de buzunar)

Aşa s-a scris istoria unei emisiuni de antologie, pe care mă bucur că am avut onoarea s-o realizez la timpul potrivit cu unul dintre cei mai mari scriitori români de science fiction din toate timpurile. Iar dacă aveţi impresia că exagerez cu aceste afirmaţii, aşteptaţi şi veţi vedea că timpul îmi va da dreptate… Pe pariu?

Până data viitoare, staţi pe lângă

Moshul SF

Reclame