Ca să nu credeţi c-am dispărut complet din peisaj, o să vă anunţ de pe acum tema ediţiei de sâmbătă a emisiunii Exploratorii lumii de mîine:

EUROCON sau EURO…COANE?

Foto © - Andrew Theophiloupolis

N-am mai pus sigla postului Radio România Cultural ca să nu aibă cineva impresia că ceea ce vom discuta cu invitaţii emisiunii este punctul de vedere oficial al postului.

Apropo de invitaţi, ei sunt trei dintre reprezentanţii ţării noastre la EUROCON-ul din 2011 de la Stockholm şi anume:

*Cristian M. TEODORESCU (preşedinte al SRSFF);

*Marian TRUŢĂ (vicepreşedinte al SRSFF);

*Eugen LENGHEL (secretar al SRSFF).

 Respectivii vor trebui să răspundă (asta dacă vor veni în emisiune, aşa cum am convenit!) la unele întrebări destul de incomode, care s-au tot vehiculat în ultima vreme pe diverse bloguri sau site-uri, în termeni mai mult ori mai puţin de bună-credinţă. Între acestea se numără:

1.- Cine stabileşte nominalizările NAŢIONALE pentru EUROCON, în baza căror criterii şi cu ce legitimitate?

2.- Cum se explică faptul că deşi SF-ul românesc este în ascensiune din toate punctele de vedere în interiorul sistemului editorial de la noi din ţară, în exterior imaginea sa este egală cu ZERO (şi aici ne referim la singurul criteriu de validare adevărat, acela al premiilor internaţionale) ?

 3.- De ce nu explicăm oamenilor corect faptul că premiile „de încurajare” de la EUROCON nu aparţin de fapt EUROCON-ului, ci entităţilor naţionale care le propun, şi că la congresul european ele sunt deja validate în momentul în care propunerile au fost făcute? Cu alte cuvinte, fără a ştirbi cu nimic din valoarea celor desemnaţi pentru premiere, în clipa în care ai fost propus  în România, premiul este ca şi obţinut! Este aceasta o compensaţie pentru sistemul de tip Eurovision al EUROCON-ului, în care „iese cine trebuie” pe baza unor scheme obscure şi de multe ori nemeritate, iar adevăratele valori trec neobservate? Ce a făcut delegaţia noastră pentru a îndrepta această stare de fapt?

 4.- Dacă tot se aplică „principiul Eurovision”, atunci cum ne dăm voturile şi cui, dar mai ales ce anume obţinem şi noi din acest troc (cum spuneam, premiul de încurajare n-are treabă cu plenul EUROCON-ului!) În 2011, am dat voturile cuiva (cui?) , dar n-am obţinut nimic în schimb (de ce?) Anul trecut, cu o delegaţie mult mai mică, am obţinut premiul pentru cel mai bun site/revistă online (recte SRSFF). Ce s-a întâmplat în acest an?

Eu cu cine votez?

5.- Nu ar fi normal ca – lăsând la o parte toate rivalităţile de grup, de gaşcă, de orientare regională, stilistică, religioasă, sexuală, politică şi de ce naiba ar mai putea stârni mintea unora sau altora pe post de criteriu de discriminare – să începem să avem un dialog LA NIVEL NAŢIONAL despre CUM AR TREBUI SĂ SE PREZINTE ROMÂNIA SEFISTĂ LA NIVEL INTERNAŢIONAL???

6.- De ce „bătrânii” ştiau să profite de statutul nostru de inşi aflaţi în interiorul „ghetto-ului” est-european şi obţineau premii IMPORTANTE, pentru CREAŢIE şi nu „de încurajare” (vezi cazurile Sergiu Fărcăşan, Vladimir Colin, Ion Hobana, Romulus Bărbulescu & George Anania etc. – să mă ierte ceilalţi, dar nu vreau să lungesc lista acum, voi reveni probabil într-un articol ulterior!), în timp ce noi, generaţia actuală – cu nume ca Mihai-Dan Pavelescu (cel mai bun traducător de science fiction DIN TOATE TIMPURILE în România!!!), sau prozatori ca Liviu Radu, Mircea Opriţă, Michael Haulică, Dănuţ Ungureanu, Ovidiu Bufnilă, Sebastian A. Corn sau Voicu Bugariu (ordinea este absolut aleatorie!), nu reuşim să obţinem NIMIC??? Cum gestionăm moştenirea de 110 ani a SF-ului românesc? Chiar nu avem nimic de spus în Europa după atâta timp? DE CE?

Acestea sunt doar o parte dintre întrebările la care vor trebui să răspundă invitaţii emisiunii Exploratorii lumii de mâine din 09.07.2011. Desigur însă, aveţi libertatea să puneţi ce întrebări doriţi, pe adresa de e-mail moshul.sf@gmail.com, până vineri seara, la orele 24:00.

Vă asigur că acestea vor fi transmise invitaţilor emisiunii care se va desfăşura sâmbătă, 09.07.2011, cu începere de la orele 13.15, pâînă la 13.45. (Bine-ar fi însă dac-aţi deschide aparatele de radio de pe la 13.05. Vorba ceea, nu se ştie niciodată…)

Nu uitaţi telefoanele emisiunii, 021-311.12.40 şi 021-319.05.05, unde puteţi câştiga (dacă sunaţi primul sau al doilea) cărţi de science fiction, în cadrul premiului de fidelitate oferit de SRSFF şi de Editura BASTION din Timişoara.

Vă invit aşadar să ne ascultaţi pe Radio România Cultural, după cum urmează:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Ne reîntâlnim sâmbătă seară, cu noi amănunte. Până atunci, să ne-auzim cu bine!

COMENTARII DUPĂ PRIMA ZI, 06.07.2011:  În afară de două glume din partea prietenilor apropiaţi (un motan + un sucevean – de parc-ar fi vreo diferenţă, zic unele guri rele!!! 🙂 ), nici o reacţie din partea „zmeilor” internetului care au făcut circ pe diverse bloguri şi site-uri în privinţa participării româneşti la EUROCON, de parcă li s-ar fi furat bani din casă şi ei ar fost victime neputincioase la ceea ce s-a întâmplat. Pour la bonne bouche (cum zice chinezul!), patru nume importante (zic eu) din SF-ul românesc au fost informate telefonic despre existenţa postului de mai sus, trei dintre aceştia fiind invitaţii la emisiune care mi-au confirmat (fiecare în parte) prezenţa certă în ziua de sâmbătă. În privinţa celui de-al patrulea, aştept să se manifeste într-un fel care să dovedească faptul că rămâne acelaşi comentator de fineţe, un personaj vertical al science fiction-ului românesc, indiferent dacă în  prezent este afiliat la una dintre grupările contestatare ale desemnării reprezentanţilor României la EUROCON.

Pe de altă parte, ţin să mai fac o precizare: întrebările puse de mine în articolul de prezentare a ediţiei de sâmbătă a emisiunii Exploratorii lumii de mâine nu sunt îndreptate nici împotriva SRSFF, nici împotriva „Millenium Books”, nici împotriva Editurii „Bastion” din Timişoara… Dar nu sunt NICI DE PARTEA aceloraşi entităţi! Ca reprezentant al României la 4 (patru) ediţii ale EUROCONULUI (1992, 1993, 1994, 2001), cunosc o mare parte dintre dedesubturile acestei „afaceri” numite CONGRESUL EUROPEAN DE SCIENCE FICTION şi care în prezent este foarte departe de ceea ce şi-au dorit iniţiatorii săi, în 1972 (printre aceştia numărându-se şi maestrul ION HOBANA!). Aşa încât orice încercare  a unora de a întoarce împotriva altora subiectul acestei emisiuni, pentru obţinerea de foloase personale, este o prostie şi o dovadă de lipsă de bun-simţ. Eu, unul, nu-mi voi asuma niciodată un asemenea demers. Cine vrea s-o facă, o va face pe cont propriu!

Aştept cu interes reacţiile din ziua a doua…

COMENTARII DUPĂ A DOUA ZI, 07.07.2011: Marii stârnitori de scandaluri tac în continuare. Acum nu mai au nici o părere. Să dea Dumnezeu s-o ţină tot aşa şi în continuare!

Aştept cu interes rezultatele zilei a treia…

COMENTARII DUPĂ A TREIA ZI, 08.07.2011: În sfârşit, un punct de vedere onest. Mulţumiri autorului său!

A mai rămas o zi până la emisiune… Să vedem dacă o să mai aibă cineva de spus ceva asupra acestui subiect – important, dar neglijat, după cum se vede…

COMENTARII DUPĂ A PATRA ZI, 09.07.2011: Ei da, au început discuţiile. Păcat că, în buna tradiţie românească, lucrul ăsta s-a întâmplat la spartul târgului. Sper să nu se petreacă acelaşi lucru şi în cadrul emisiunii. La ora când scriu aceste rânduri mai sunt şapte ore până începe! Audiţie plăcută, iar mie uraţi-mi inspiraţie, diplomaţie şi noroc, căci voi avea nevoie cu carul din fiecare! Ne întâlnim pentru comentarii diseara, dar şi mai sigur mâine… See you!

COMENTARIU FINAL, 13.07.2011: După atâtea zile, trebuie să mărturisesc un lucru şi anume că experimentul propus de mine a eşuat!!! Persoanele care pretind că reprezintă SF-ul românesc – sub toate formele sale – fie ţin morţiş la ideile lor cum că sunt singurii îndreptăţiţi să facă acest lucru, fie tac precum peştii de crescătorie, că doar… aşa au fost crescuţi, nu? Cine e orb, surd şi mut trăieşte o mie de ani!

N-am de gând să mă lupt cu nici unul dintre ei, ca atare declar public un lucru: din acest moment problemele GENERALE ale SF-ului românesc mă lasă rece!!! Îl înţeleg şi pe Mike Haulică în momentul când spunea că va scrie despre SF-ul românesc, dar nu despre fandom. Are perfectă dreptate: FANDOMUL ROMÂNESC NU EXISTĂ! Există tot soiul de indivizi care stârnesc scandaluri pe diverse site-uri sau bloguri (cândva am făcut şi eu greşeala să mă angajez în asemenea dispute, bine că mi-a trecut la timp!), inşi care astăzi sunt de partea cuiva pentru ca mâine lucrurile să stea exact pe dos fără nici un fel de explicaţie, oameni care în loc să sprijine editurile şi autorii, cumpărând cărţile, aşteaptă să le primească de pomană, eventual şi în mai multe exemplare dacă se poate ( a nu se confunda asta cu semnalele editoriale trimise de editori comentatorilor fenomenului, deşi dacă vi se pare că e normal, daţi cu parul şi aici, că nu costă nimic!), sau persoane care trăiesc în umbra unor activităţi şi instituţii numite cenacluri, târguri de carte sau edituri unde pot să-şi manifeste – cred ele – gradul maxim de atracţie pentru fraierii din sistem. La câte bloguri am văzut, în care toate cărţile primite de la editori au aceeaşi valoare, indiferent dacă se referă la reţete de musaca, la vampiri fălcoşi – dar bine făcuţi şi cu suflet duios faţă de junele liceene – ori la cărţi de hard SF din care recenzenţii nu pricep o iotă, dar e de bonton (nu-i aşa?) să-i laşi pe ceilalţi să creadă că tu ai alte preocupări decât ale prostimii, nu mă mai mir de nimic!

Am oferit spaţiu pentru o discuţie onestă, deschisă, tuturor celor care s-au plâns că nu au un loc unde să-şi expună ideile, pentru că „oponenţii” le taie mereu macaroana. Ei şi? Le ce a folosit? Ceea ce mă duce la ideea că de fapt nimeni nu vrea să se schimbe nimic în SF-ul românesc, la fel ca în politică. Starea de apă tulbure, de mlaştină, convine tuturor, iar aparentele „scandaluri” şi sărituri la beregată nu sunt altceva decât metode – destul de primitive, dar eficiente, e-adevărat – de a spori vânzările! Nu vă întrebaţi cât o să ţină, că vă răspund eu: MULT!!! O dată sistemul „ma…ot” (completaţi dvs. restul literelor) implementat, vom continua să plătim o căruţă de bani pentru cărţi prost traduse, prost editate şi neinteresante. Cineva spunea că s-a săturat de ciclurile interminabile de fantasy ori de hard-SF pe care le oferă editurile româneşti. Ca să fiu sincer, şi eu am aceeaşi părere. Ei şi? Interesează pe cineva opinia noastră? Pariez că nu!

Ca urmare, despre ediţia de sâmbătă 09.07.2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine, am un singur comentariu de făcut: cei prezenţi în studio au venit pregătiţi, şi-au argumentat ideile – aşa cum era de aşteptat – iar „opoziţia” (care nu putea intra în direct într-o emisiune de 28 de minute cu 3 invitaţi +1 redactor  în studio, dar a avut 4 zile la dispoziţie să-şi expună ideile pe blog) a tăcut mâlc. Aşa cum face orice „opoziţie” din România care se respectă!

Cum nu mai am nimic de adăugat, vă propun să ne distrăm împreună cu câteva dintre fotografiile realizate cu acest prilej, instantanee aparţinând unuia dintre invitaţi (Eugen Lenghel) şi secretarei de emisie, Andreea Gherfi – studentă la Jurnalism la Universitatea din Bucureşti. Cu ocazia acestei emisiuni, Andreea (poate mai cunoscută sub numele de bloger SEFEU) şi-a realizat o parte din practica de vară pe 2011, la Radio România.  Să fie într-un ceas bun!

Ca să nu existe nici un fel de dubii, comentariile la toate pozele ce urmează îmi aparţin!

Cristi, ai grijă ce vorbeşti, că aici nu e sat fără câini! (Ştefan Ghidoveanu şi Cristian M. Teodorescu, preşedintele SRSFF)

Doi seresefefei în studio şi încă vreo 20 codificaţi pe tricouri! Încă puţin şi ajungeam la unanimităţile de pe vremuri...

O imagine cu adevărat science fiction: Moshul S.F. dând indicaţii staff-ului SRSFF!!!

Un ultim instantaneu, înainte de închiderea "celulei" ELM!

Andreea "Sefeu" Gherfi, un secretar de emisie fără complexe

Moshul S.F. : Mariane, ori scrii dedicaţia aia, ori dacă nu, niciodată n-o să te mai laud în vreo prefaţă!

Încercări zadarnice de evadare, după cum s-a putut auzi, din "celula" ELM!

Mai cuminţi ca niciodată, cei trei "boşi" ai SRSFF-ului!

Dom' secretar Lenghel la ora de lectură (din patrimoniul SRSFF, evident, căci dacă daţi zoom, o să vedeţi cui aparţin opiniile de pe foaie!)

Acu', băieţi, că aţi priceput cum vine treaba la ELM, ia puneţi voi mâna şi citiţi declaraţiile astea!

Moshul S.F. : Cum ziceam, capetele de acuzare sunt...

În căutarea unui argument contondent, pentru discuţia de final...

Acestea au fost şarjele mele prieteneşti pentru prietenii care acum constituie noul staff de conducere al SRSFF. Prieteni pe care-i cunosc de mai bine de 30 de ani şi pe care-i voi preţui în continuare, atâta vreme cât demersurile lor vor fi echilibrate şi în favoarea SF-ului românesc.  Să vedem ce va urma!

Reclame