Ediţia din 11.06.2011 a emisiunii EXPLORATORII LUMII DE MÂINE este dedicată scriitorului GEORGE ANANIA, recent laureat al Premiilor Galileo – manifestare în cadrul căreia
cititorii redactorii revistei omonime i-au acordat, prin votul lor, Premiul pentru întreaga activitate.
De asemenea, având în vedere că peste aproximativ o lună, mai precis pe 14 iulie 2011, domnul George Anania împlineşte frumoasa vârstă de 70 de ani ne-am gândit că o ediţie aniversară ar fi binevenită, chiar dacă un pic mai devreme (dar ştiţi cum e, în iulie încep concediille…).
Prin urmare, să vă ofer câteva amănunte despre invitatul ediţiei de mâine, care – datorită unor probleme de sănătate – va fi prezent alături prin noi prin telefon, ceea ce nu înseamnă că problemele discutate nu vor fi la fel de interesante.
„GEORGE ANANIA s-a născut la 14 iulie 1941 în Măgurele, judeţul Ilfov. În 1964 a absolvit Facultatea de limba şi literatura română la Universitatea din Bucureşti. A lucrat în mai multe instituţii culturale, printre funcţiile deţinute fiind aceea de director-adjunct la Studioul Animafilm. A debutat în 1962 cu romanul Constelaţia din ape, scris împreună cu Romulus Bărbulescu (publicat în CPSF 174-180). Volume publicate: Test de fiabilitate (1981); Acţiunea „Lebăda” (1984, 1991); O experienţă neobişnuită (1987, 1989). Şi, împreună cu Romulus Bărbulescu: Doando (1965, 1993); Statuia şarpelui (1967); Ferma oamenilor de piatră (1970, 1990); Paralela-Enigmă (1973, 1991); Şarpele blând al infinitului (1977); Planeta fantomelor albastre (1993).
În 1990, la Fayance (Franţa), primeşte, împreună cu Romulus Bărbulescu, Premiul EUROCON la categoria „cel mai bun autor”.
Editează, alături de acelaşi Romulus Bărbulescu, antologiile bilingve (română/engleză) Nemira ’94 şi Nemira ’95.
Este membru al Uniunii Scriitorilor.”
(Prezentare apărută în volumul Premiile Galileo 2011, editor: Horia Nicola Ursu)
Mai multe amănunte şi fotografii mâine, după ediţia ELM în care vor mai fi prezenţi, tot prin telefon, cu impresii despre epoca şi opera invitatului nostru, scriitorii Liviu Radu şi Michael Haulică.
Nu uitaţi telefoanele emisiunii, 021-311.12.40 şi 021-319.05.05, unde puteţi câştiga (dacă sunaţi primul sau al doilea) cărţi de science fiction, în cadrul premiului de fidelitate oferit de această dată de Editura Millennium Books.
Vă invit aşadar să ne ascultaţi pe Radio România Cultural, după cum urmează:
# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;
# la radio, în Bucureşti pe 101,3 FM, iar în ţară, după cum urmează:
*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.
Ne reîntâlnim mâine seară, cu noi amănunte. Până atunci, să ne-auzim cu bine!
LATER EDIT, 12.06.2011: A trecut şi emisiunea de sâmbătă, la fel de rapid ca de obicei, lăsând în urmă o mulţime de lucruri nespuse, ceea ce-mi dovedeşte încă o dată că pentru o astfel de construcţie radiofonică nici măcar formatul actual (cu foarte puţine sau fără materiale înregistrate) nu este cel potrivit. De altfel, prin tradiţie, încă de la crearea sa, Exploratorii lumii de mâine a fost gândită ca o emisiune complexă, cuprinzând diverse genuri radiofonice inteligent combinate, pretabilă atât la transmisia în direct cât şi sub formă înregistrată, dar cu durata de minimum o oră. Micşorarea progresivă a timpului de emisie, ca şi reducerea resurselor financiare acordate realizării ELM, au dus la formatul actual – în care emisiunea se realizează practic din nimic, cu ajutorul prietenilor şi al fanilor săi înfocaţi. Nu e de mirare deci faptul că uneori criza de timp îşi pune amprenta asupra calităţii produsului radiofonic finit, lăsând senzaţia amară de lucru neîmplinit, ca să nu spun neterminat.
Aceeaşi impresie am avut-o şi sâmbătă, când am încercat o reîntoarcere timidă la vechiul format complex, combinând interviul, transmisiile prin telefon şi materialul înregistrat, fără să reuşesc prea mult din pricina presiunii create de lipsa de timp. Norocul meu a fost însă faptul că domnul George Anania este o persoană absolut extraordinară, care lucrând atâţia ani în domeniul artistic ştie cum merg lucrurile în film, radio şi televiziune. Sau mai bine zis, cum NU merg. Aşa că domnia sa, cu un calm şi o graţie desăvârşite, cum îi stă bine unui adevărat gentleman, s-a adaptat condiţiilor deloc strălucite şi ne-a oferit o jumătate de oră extraordinară, în care ne-a vorbit despre SF-ul românesc din anii tehnicismului şaizecist dar şi ai liberalizării artistice din perioada 1964-1971, despre prietenia şi colaborarea sa un alt mare scriitor de gen, Romulus Bărbulescu, împreună cu care a alcătuit unul dintre cele mai cunoscute cupluri de creatori de la noi, dar şi din Europa Răsăriteană, sau despre teama domniei sale de a continua de unul singur ceea ce s-ar anunţa – o dată încheiată prin scrierea celui de-al treilea roman – drept cea mai reuşită (şi cred că şi mai importantă din punct de vedere istoric şi poate şi valoric) trilogie de SF românesc.
A fost o confesiune sinceră şi directă, care mi-a reamintit un mare adevăr, pe care-l ştiam dar pe care cam începusem să-l uit, în avalanşa de urât care învăluie science fiction-ul românesc în ultimul timp: şi anume că oamenii cu adevărat valoroşi, marile personalităţi ( şi asta cred că a valabil aproape în orice domeniu), nu se impun prin urlete şi violenţe verbale sau scrise, ci prin cuvântul măsurat, rostit domol şi cu dragoste şi respect pentru interlocutor.
Domnul Anania are un talent aparte de a povesti întâmplări din viaţă care pot fi exemple şi pentru alţii. A făcut-o şi de astă dată, cu un şarm inegalabil, atunci când ne-a povestit cum, la cumpăna anilor ’50-’60, cenzura comunistă aproba termenii inventaţi din lucrările de science fiction doar dacă aceştia se conformau realităţilor ştiinţei!!! Apoi, când ne-a împărtăşit modul în care concepeau domnia sa şi domnul Bărbulescu cărţile publicate în comun, discuţiile interminabile dar fructuoase, la care de multe ori soţiile erau martore active, după cum avea să se demonstreze mulţi ani mai târziu, după dispariţia celui mai în vârstă membru al tandemului, când doamna Anania mărturisea că – la fel ca şi soţul său – avea de multe ori senzaţia, când cineva suna la uşă, că trebuie să fie bătrânul şi vulcanicul domn Romulus Bărbulescu, prea devreme plecat dintre noi, la începutul anului 2010.

Cărţi scrise de George Anania (prime ediţii, anii de apariţie, în ordine de la stânga la dreapta: 1981, 1984, 1989)
Cei doi au debutat în anul 1962, în numerele 174-179 ale celebrei „Colecţii de povestiri ştiinţifico-fantastice”, cu romanul Constelaţia din ape, niciodată reeditat în volum. Cum spunea şi domnul Anania, era o lucrare tributară tehnicismului perioadei respective, dar chiar şi-aşa se întrevedeau deja germenii a ceea ce criticul Kevin J. O’Brien, în ziarul HERALD TRIBUNE, avea să considere a fi trecerea de la literatura de tip Ivan Efremov (caracteristică epocii), la aceea mult mai complexă şi mai angajată politic şi social, îmbrăţişată de ruşii Arkadi şi Boris Strugaţki sau de polonezul Stanisław Lem. Pentru aceia care n-au apucat să vadă niciodată copertele celor şase legendare fascicole ale romanului de debut semnat Romulus Bărbulescu – George Anania, iată-le mai jos (sursa – cpsf.info):
Deşi fiecare dintre cei doi membri ai tandemului s-a manifestat şi separat (o parte dintre lucrările domnului Anania vi le-am arătat mai sus), ei rămân în istoria SF-ului românesc drept autorii a ceea ce ar fi putut fi Marea Trilogie a genului de la noi, dacă timpul (şi vremurile!) nu ar fi hotărât altfel. Aşa că deşi cunoaştem titlul proiectat pentru cel de-al treilea volum acesta n-a mai fost scris niciodată, iar moartea lui Romulus Bărbulescu a făcut lucrurile şi mai complicate.
În cadrul emisiunii, domnul George Anania a mărturisit însă că sinopsisul cărţii există, că este complet şi că s-au scris chiar şi unele pasaje (cel puţin asta am înţeles eu, ca să nu fiu acuzat mai târziu că iarăşi difuzez ştiri neconforme cu realitatea 🙂 ), prin urmare cartea ar putea fi scrisă aşa cum şi-au imaginat-o cei doi autori, chiar dacă – între timp – unul dintre ei a părăsit această lume. Marea problemă ar fi aceea a presiunii psihice resimţită de autorul rămas în viaţă, care nu crede că ar putea finaliza lucrurile aşa cum trebuie.
Şi-aici a intervenit, firesc, marea minune: Mike Haulică, director editorial al Editurii Millennium Books, a anunţat în direct, în emisiune, intenţia grupării sătmărene de a reedita o serie de autor „Romulus Bărbulescu-George Anania”, compusă din 5 titluri, între care s-ar număra şi finalul trilogiei începute cu Ferma oamenilor de piatră şi continuată cu Paralela-enigmă. Titlul celui de-al treilea volum ar urma să fie, aşa cum se stabilise iniţial, Lupta cu îngerul. Până acum, proiectul arăta cam aşa:
Faza frumoasă a fost faptul că domnul Anania a aflat abia în direct de această iniţiativă, după propria -i mărturisire, şi ca o compensaţie a reuşit să-l convingă pe Mike să fie redactor de carte la titlurile ce vor fi reeditate, dar mai ales la Lupta cu îngerul. Totul e bine când se termină cu bine, iar dacă adăugăm la cele de mai sus şi intervenţia inspirată şi la obiect a lui Liviu Radu, care ne-a explicat pe tonul lui sfătos şi plin de bun-simţ de ce a fost, este şi va fi domnul Anania o valoare incontestabilă a science fiction-ului românesc, ar trebui să mă declar mulţumit de această ediţie a „Exploratorilor lumii de mâine”.
Ceea ce şi fac, în final, urându-i invitatului meu de sâmbătă „la mulţi ani!”, sănătate şi multă putere de muncă, având în vedere ziua de naştere a domniei sale, eveniment ce se va petrece pe data de 14 iulie 2011. Să ne trăiţi domnule GEORGE ANANIA!!!
Ce bine ar fi daca s-ar inregistra emisiunea! Poate maine am noroc sa ma prinda in masina.
Emisiunea se va înregistra! Keep on touch!
N-am nici o îndoială că va fi, din nou, o emisiune deosebită – şi felicitări domnului Anania, căruia îi doresc multă sănătate şi îi mulţumesc pentru ce a făcut în literatura română!
Felicitări domnului Anania!
…dar, Moşule ( după ce citeşti comentariul meu, te rog să-l stergi) , premiul pentru întrega activitate nu a fost acordat ca urmare a votului cititorilor. Abonaţii revistei Galileo si-au spus părerea în ceea ce priveşte cel mai bun volum si cea mai bună povestire, din câte am constatat eu ca abonat.
Dragă Feri,
Înseamnă că am fost eu prost informat de către cei care au organizat acordarea acestor premii (sau pur şi simplu am înţeles greşit!).Oricum, mulţumesc pentru observaţie, vom afla probabil mai multe amănunte în cadrul emisiunii, din partea directorului editorial al Editurii „Millennium Books”, Michael Haulică.
Da, Feri are dreptate, iar acest lucru a fost mentionat si la decernare. Premiul pentru domnul Anania a fost decis in urma voturilor redactiei MB.
Am făcut cuvenita rectificare, mulţumesc pentru informaţie.
Pingback: George Anania la Exploratorii Lumii de Mîine
Nu pot decat sa ma bucur. 🙂 (din mai multe motive)
A fost o emisiune frumoasa. Asteptam cartea 🙂
cărţile, nu doar cartea! de fapt, domnul anania n-a aflat în direct de intenţia noastră, discuţia cu domnia sa şi cu emil bărbulescu am iniţiat-o imediat după bookfest. surpriza a fost atunci cînd mike a anunţat că va fi vorba de o reeditare exhaustivă, în mai multe volume omnibus. primul sperăm să fie pe tarabă la gaudeamus.
m-am luat cu lauda şi nu ţi-am mulţumit, moşule, pentru o emisiune cu adevărat de colecţie.
Excelenta veste, care dovedeste inca o data preocuparea Millennium pt restabilirea locului meritat de catre SF-ul de calitate, iar daca emisiunea ar putea fi readusa la o ora, atunci lucrurile ar fi mult mai simple! Multumim Moshului SF, lui Horia si Mike, si bineinteles maestrului Anania!
In sfirsit lucruri bune si facute bine pentru sf-ul romanesc. WOW! viitorul suna al naibi de bine!
Cu respect si multa gratitudine ii urez domnului George Anania un sincer si din inima LA MULTI ANI!
Eugen Lenghel a postat emisiunea pe YouTube, la adresa: http://youtu.be/8vhelBIN1sg. Văd că și HNU a fost foarte „harnic” și a urcat emisiunea cu pricina pe Galileo Online… LInk: http://revista-galileo.ro/george-anania-la-exploratorii-lumii-de-miine-in-iunie-2011. Audiţie plăcută!
Pingback: George Anania, azi, la Exploratorii Lumii de Mîine | Galileo Online