Ediția din 14 mai 2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine va fi dedicată unui fenomen literar care cunoaște o răspândire fără precent în ultimii ani. Este vorba despre URBAN FANTASY & PARANORMAL ROMANCE, o fuziune între fantasy, paranormal, romance, aventură și literatură cu vampiri, în care se ilustrează în principal scriitoare și care are priză preponderent la publicul tânăr, deși există și excepții (cunosc eu pe unul cu freză aricească și mustață à la Hitler, pentru care orice carte de genul ăsta este – citez – „belea de belea”!!! 🙂 ).

Lăsând gluma deoparte și neputând ignora realitatea succesului amintitului subgen literar, am invitat pentru ediția de față două pasionate de „urban fantasy” al căror nume este definitoriu pentru ascensiunea acestuia la noi în țară. Este vorba despre doamna ROXANA PETRESCU, PR Manager al Grupului editorial Corint (cel care prin imprintul său, Editura LEDA, se situează pe primul loc în privința promovării și vânzărilor acestui tip de literatură în România),

Roxana Petrescu, PR Manager - Grupul editorial CORINT

dar și despre tânăra scriitoare RALUCA BĂCEANU, aflată în plină ascensiune în ultima perioadă, după cum o dovedesc prezența sa în antologia Balaurul și miorița (Ed. Eagle Publishing House, 2011 – ediție îngrijită de Mihail Grămescu), precum și conferința despre Urban Fantasy și Paranormal Romance – Scurt istoric,  pe care a susținut-o la Târgul de carte SF & F „Final Frontier” și pe care o veți putea asculta în cadrul ediției ELM din 14.05.2011, în lectura actorului EUGEN CRISTEA, de la Teatrul Național din București. Iată și o poză a Ralucăi de la acel eveniment:

Tânăra scriitoare Raluca Băceanu

Iar dacă veți intra și mâine pe acest post, veți putea citi integral amintitul material, ilustrat corespunzător cu fotografii ale scriitorilor și coperte ale cărților promovate de Editura Leda, liderul de necontestat al urban fantasy-ului și al paranormal romance-ului în România. Veți mai afla și alte lucruri din culisele emisiunii, așa că distracția va fi garantată.

Nu uitați telefoanele emisiunii, 021-311.12.40 și 021-319.05.05, unde puteți câștiga (dacă sunați primul sau al doilea) cărți pe tema discutată, în cadrul premiului de fidelitate oferit de această dată de Editura LEDA.

Vă invit așadar să ne ascultați pe Radio România Cultural, după cum urmează:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în București pe 101,3 FM, iar în țară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Ne reîntâlnim mâine seară, cu noi amănunte. Până atunci, să ne-auzim cu bine!

***

LATER UPDATE (14.05.2011): V-am promis că revin și iată că o fac acum, aproape de finalul zilei, dar probabil că până voi termina va fi deja duminică – asta e, eu scriu mult mai bine noaptea decât ziua. Plus că am avut nevoie de puțin timp ca să las se se„așeze” impresiile zilei de astăzi, pentru a le putea relata cât mai obiectiv. Prin urmare…

Când am ajuns la Radio, am avut surpriza să le descopăr pe invitatele noastre șezând cuminți în zona de așteptare destinată oaspeților și tăifăsuind liniștit, vorba ceea: „ca între noi fetele!”. Numai că nu erau două, ci trei! A treia fiind simpatica mămică a Ralucăi Băceanu, blonda doamnă Ana Mariana Ionescu – îngerul păzitor sub a cărui aripă ocrotitoare fiica sa își construiește cu răbdare și migală viitorul de scriitor de succes. Am primit, de altfel, o carte (apărută deja în mai multe ediții!) scrisă de Ada-Ioana-Raluca Băceanu (pe bune, e numele oficial, nici o glumă!) și intitulată Călătorie prin mintea unei adolescente (versiunea mea este apărută la Editura Euro Standard – București, 2009). Este vorba de o combinație de eseuri și confesiuni proprii vârstei adolescentine, dar scrise cu o maturitate care – din punctul meu de vedere – dacă va fi menținută și pe viitor, va duce în mod sigur la  apariția unei mare scriitoare. Din acest punct de vedere, păstrați cu grijă fotografia de mai jos; nu peste  multă vreme va avea valoare de document literar, ascultați ce vă spune Moshul!  Și știți că mă pricep puțin la debutanți sau la tinere speranțe, am demonstrat-o atât aici pe blog, cât și de-a lungul întregii mele cariere în domeniul literaturii… Destul însă cu laudele (de bine și de sine), iaca pozele:

O poză de colecție a cărei valoare se va vedea abia peste câțiva ani!

Două simpatice iubitoare de povești cu vampiri, în studioul ELM

Atmosferă „de lucru” înainte de începerea emisiunii

Și-a început și emisiunea… Doamna Roxana – obișnuită cu vorbitul în public (și, în general, în ocazii festive, căci doar nu degeaba e PR Manager la ditamai Grupul editorial Corint!) – n-a avut nici o problemă. Raluca, în schimb, a părut la început foarte emoționată, apoi însă totul a intrat în normal, probabil și datorită modului degajat în care am abordat subiectul, la care s-a adăugat faptul că și-a auzit citit eseul despre „urban fantasy” și „paranormal romance” de către unul dintre cei mai buni actori de radio pe care i-am avut vreodată: Eugen Cristea, de la Teatrul Național din București – omul care stăpânește la perfecție limba engleză și care este extrem de avizat în domeniul SF-ului și fantasy-ului, căci doar nu degeaba a tradus Cronicile din Amber ale lui Roger Zelazny în românește și este colaborator al emisiunii Exploratorii lumii de mâine de aproape 20 de ani!

V-am promis versiunea scrisă a acelui eseu. Iat-o, sub afișul ce urmează:

« URBAN FANTASY & PARANORMAL ROMANCE

 – Scurt istoric –

Despre urban fantasy trebuie ştiut că este un subgen al fantasy-ului, caracterizat de locul unde se petrece acţiunea, de aceea în cazul de față se numește „urban“. Paranormal romance, după cum se poate uşor ghici, reprezintă un subgen al romance-ului, doar că – în timp şi datorită noului trend, al vampirilor şi al altor creaturi ca eroi ai poveştilor de dragoste – s-a creat o legătură directă între cele două elemente, paranormal şi romance, rezultand acest gen nou, foarte apreciat şi căutat cel mai adesea de tineri şi de adolescenţi. De multe ori, paranormal romance-ul este integrat în lucrările urban fantasy. 

1995-Rice, Anne - Cronicile vampirilor 1. Interviu cu un vampir (Ed. RAO)

Trendul paranormal romance a început, practic, o dată cu vampirii lui Anne Rice, undeva la sfârşitul anilor ‘70, când, prin seria Cronicile vampirilor, ce s-a bucurat de un succes răsunător, autoarea a conturat imaginea romantică a acestei creaturi mitologice, deja existentă în ficţiunea gotică, dar într-un grad mult mai schematic (exemplu: elementele romantice din Carmilla lui Sheridan Le Fanu – evidente, dar aflate totuşi în planul secund al nuvelei).  

Imediat ce cărţile scriitoarei Anne Rice au început să capete notorietate, au apărut noi romane de gen, care respectă mai mult sau mai puţin miturile legate de vampiri, vârcolaci ş.a.m.d. – vampirii găsindu-se cu preponderenţă în centrul atenţiei. Descoperim, de exemplu, seria The Saint Germain Cycle de Chelsea Quinn Yarbro, începută în 1978, apoi seria Tanyei Huff – Blood Books, serialul tv bazat pe aceasta primind numele de ,,Blood Ties“. Deja aici apare un element nou: lumea vampirilor, a vârcolacilor, a vrăjitoarelor şi a altor creaturi se împleteşte cu cea reală, observând totodată cum creaturile întunericului devin eroi, nu fiinţe de temut, așa cum ar fi fost de aşteptat să fie. Acestea sunt puse într-o lumină din ce în ce mai bună.

Una din autoarele considerate a fi definit urban fantasy-ul este Laurell K. Hamilton, cu seria Anita Blake: Vampire Hunter. Primele trei cărţi au apărut şi la noi. Aici mitul vampirilor este încă respectat, spre deosebire de alte cărţi ce vor apărea ulterior şi care se îndepărtează din ce în ce mai mult de sursă.

Boom-ul s-a produs puţin după anul 2000, când zeci de romane având drept personaje principale vampiri, vârcolaci, zâne sau chiar demoni au început să facă furori. Apare seria  lui Darren Shan, Cirque Du Freak, cu noi elemente şi idei. În 2010 s-a ecranizat prima parte a seriei, ,,The Vampire Assistant“, într-un stil tipic modern hollywoodian, plin de efecte speciale, nepunându-se accent deloc pe personaje şi nici chiar pe acţiune. La noi, cartea a apărut la Editura Corint în 2009 şi se numeşte Circul ororilor, primul volum având numele de Ucenicul vampirului.

Jim Butcher a ieşit şi el pe piaţă cu The Dresden Files, unde protagonistul, Harry, este un detectiv ce încearcă să ascundă lumea fantastică de oamenii de rând. Şi această serie de cărţi s-a bucurat de un succes atât de mare încât un serial cu acelaşi nume s-a şi turnat foarte repede și l-am putut vedea inclusiv noi, în România.

Vampirii Sudului - Leda 2010 (și mai urmează!)

Încet-încet, ne apropiem de acele serii de cărţi ce au rupt gura târgului. Cu toţii am auzit de Vampirii Sudului de Charlaine Harris, zece volume apărute şi la Editura Leda. ,,True Blood“ este serialul ce se difuzează în prezent, inspirat de operele autoarei menţionate. Tot la Leda, care pentru mine reprezintă la ora actuală principala sursă de urban fantasy/paranormal romance de bună calitate, fiind o editură în mare parte dedicată versiunilor în limba română aparținând acestor genuri, au apărut şi seriile Academia vampirilor (autor: Richelle Mead) şi Jurnalele vampirilor (autor: L.J. Smith), pe care le-aş clasifica în secţiunea de „Teen Books”, întrucât eroii sunt adolescenţi – exact acel gen de romane care se citesc acum şi care sunt la mare căutare. La Editura Litera, seria Casa nopţii aduce şi ea ceva nou în domeniu, abordarea interesantă ţinând de faptul că aici nu devii vampir pur și simplu, ci prin anumite transformări (de exemplu, însemnul în formă de semilună).

Însă cea mai cunoscută serie şi, totodată, cea mai controversată – apărută relativ recent – este fără îndoială Twilight (în versiunea românească: Amurg), de Stephanie Meyer. O serie cu un succes mondial extraordinar, după care au urmat rând pe rând filmele cu acelaşi nume ca şi volumele respective: ,,Twilight“, ,,New Moon“, ,,Eclipse“. iar în curând ,,Breaking Dawn“ I şi II. Este exact genul de roman care se potriveşte tiparului de paranormal romance, respectând la sânge definiţia subgenului, fiindcă se pune accent foarte mult pe iubirea dintre cei doi protagoniști, Bella şi Edward, toate celelalte elemente pierzându-se în fundal.

Nu ştiu dacă aţi observat, dar este o mare discrepanţă între vampirul lui Anne Rice şi cel al lui Stephanie Meyer, de exemplu. De la un monstru încă înfricoşător, un ucigaş cu sânge rece, chiar dacă ,,romantizat“, acesta devine un idol, un erou.

            Ideea de vampir a devenit atât de cunoscută şi de aplicată, încât a acaparat practic totul. De la cărţi, s-a ajuns la filme, apoi la seriale, iar mai nou, la un adevărat cult al vampirilor – cu cât este mai incredibil, mai periculos, cu atât este mai căutat şi devine mai sexy. De aici – paranormal romance…

Richelle Mead - Academia vampirilor (Editura LEDA 2010-2011)

  Una dintre ultimele apariţii în România, proaspăt ieşită de sub tipar şi reprezentativă pentru subgenurile literare de care vorbim, este seria semnată de Cassandra Clare, Instrumente mortale, tot de la Editura Leda, și care a fost foarte apreciată de Stephanie Meyer însăşi, fiind foarte bogată în creaturi de toate felurile, inclusiv celebrii vampiri. De asemenea, seria face trecerea spre Infernal Devices, un spectaculos steampunk fantasy care se petrece în perioada victoriană şi care, să sperăm, va apărea curând şi la noi.

            Nu pot încheia fără să vorbesc despre autorii noştri; cred cu tărie că în literatura română, cel puţin doi autori de seamă pot fi consideraţi a fi abordat cu deosebit succes urban fantasy-ul. Vorbesc aici de Liviu Radu, cu excelenta lui serie Waldemar, şi de Oana Stoica Mujea, care a avut un succes incontestabil cu ciclul Războiul reginelor. Sper ca în curând să vadă lumina tiparulul şi seria mea, Harul, unde e vorba de mai mult decât de o poveste de dragoste cu fantome, îngeri şi demoni şi care sper să placă publicului şi criticilor – dar asta rămâne de văzut… »

RALUCA BĂCEANU

O prezentare la obiect și foarte bine documentată, care merită toate laudele, chiar dacă unii cârcotași vor spune că pare „comandată” de Grupul editorial Corint, pentru a le face reclamă.  Adevărul e că este greu să nu vorbești despre Editura Leda, atunci când te referi la „paranormal romance” ori „urban fantasy” în România, după cum am să vă dovedesc în săptămânile următoare. Așa cum spuneam și în emisiune, până nu vezi nu crezi. Așa cum am descoperit în ultima perioadă jocurile de tip board games, așa am făcut cunoștință și cu literatura de tip urban fantasy. Și zău dacă-mi pare rău! Prea mult hard SF și prea mult fantasy ajunseseră să mă obosească. Plus că – pe vremea când jucam în draci jocuri pe computer – am reușit performanța să stau în fața monitorului (de unul singur, atenție!), aproape 40 de ore. Când m-am sculat, eram ca roboții lui Asimov: țapăn, țapăn. țapăn!!!! Degeaba aveam creier „pozitronic” 🙂 …  Știți cum se spune: „ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să primești!” De aceea, jocurile care presupun o doză mult mai mare de socializare mi se par de preferat. Evident însă, că totul depinde de individ… Sfatul meu? Alegeți întotdeauna ceea ce credeți că vi se potrivește. Și nu lăsați pe nimeni să vă învețe asta!!!

Până la emisiunea viitoare, care va avea loc în plină desfășurare a Târgului Bookfest 2011, vă doresc numai bine!

Radio DJ-Fănița e pe fază, ca întotdeauna! Stați pe Radio România Cultural!

P.S.: Am uitat să vă spun că premiile de fidelitate oferite astăzi de Editura Leda (adică un exemplar din primul volum al seriei Academia vampirilor) au fost obținute de GABRIEL PAREPEANU, sat Bărăitaru, comuna Drăgănești, județul Prahova și de MIRCEA MOLDOVAN, comuna Cornești, județul Mureș. Felicitări și lectură plăcută!