Iată evenimentele zilei de 7 mai 2011:

Echipa blogului moshulsf s-a împărţit în aşa fel încât să putem fi peste tot, ceea ce înseamnă că mâine veţi avea relatări şi fotografii de la ambele evenimente.

În ceea ce priveşte maratonul de jocuri, acesta continuă toată noaptea şi o bună parte a zilei de mâine, aşa că puteţi participa cu succes dacă doriţi. Pentru mai multe amănunte asupra locaţiei, intraţi pe http://ceainariatabiet.blogspot.com/p/contact.html.

Ne reîntâlnim mâine!


LATER EDIT P.S.1 (08.05.2011): Vă mărturisesc cinstit că sunt chior de somn, așa că nu vă luați de mine dacă mai dau cu tastatura prin porumbi, după atâtea ore nedormite. Pe scurt, la colocviul despre Ion Hobana, cică (unde numai trei comunicări s-au referit la creația Maestrului, restul bătând câmpii cu grație pe lângă subiect!), a fost prezentă Băbutza SF, eu fiind consemnat la domiciliu pentru a putea rezista la întâlnirea nocturnă cu „ultrașii” de la maratonul de board-games. Despre asta am să vă povestesc mai pe seară, sau chiar la noapte, fiindcă trebuie să transcriu (sau chiar să cenzurez) niște benzi, nu de alta, dar ne-am simțit mult prea bine ca să ne mai punem problema limbajului, mai ales că dacă vrei să câștigi un joc trebuie să fii „tough”. (Între noi fie vorba, eu și cu prietenul Cătălin Badea-Gheracostea  am fost făcuți pulbere de Băbutza SF, care n-a avut nici un fel de milă față de orgoliul nostru de masculi feroce și ne-a bătut măr la Coloniștii din Catan). Voi reveni asupra acestui subiect, după ce-mi voi face somnul de frumusețe…

Prin urmare să începem cu partea „scorțoasă” a afacerii, aceea care și-a luat ca marcă depusă numele Maestrului Ion Hobana. Ca să fim corecți, trebuie să precizez că totul s-a făcut cu știrea moștenitorului legal al „brandului” Hobana, ceea ce este OK. De altminteri, cum principalul organizator și sponsor pare să fi fost Asociația Scriitorilor din București, nici nu mă așteptam să fie altfel. SRSFF-ul, ca de obicei, a pus la dispoziție locația oferită de Primăria sectorului 2, ceea ce a încântat pe toată lumea, așa încât în decorul elegant al Centrului cultural Jean-Louis Calderon evenimentele chiar au avut un aspect deosebit.

După discursurile introductive rostite de Mihaela Popescu (din partea gazdelor), Horia Gârbea (din partea ASB) și Dănuț Ungureanu (din partea SRSFF), s-a trecut la miezul problemei, adică la comunicări. Lista este cea de mai jos, cu pozele respective:

1.- Horia Gârbea – TIMPURILE FICȚIUNII ATRIBUITE MAINSTREAM-ULUI DIN ULTIMII ANI

Horia Gârbea

2.-Ruxandra Cesereanu – MESAJ DE LA MESMEEA CUTTITA – NE VORBEȘTE UN PERSONAJ

(Doamna Cesereanu neputând fi prezentă, contribuția domniei sale a fost citită tot de președintele ASB, Horia Gârbea)

3.-Lucian Boia – TIMPUL ISTORIEI

Lucian Boia

4.- Liviu Radu – UCRONII ȘI REALITĂȚI ALTERNATIVE

Liviu Radu

5.-Radu Voinescu – LITERATURA SF ȘI SĂGEATA TIMPULUI

Radu Voinescu

 6.-Gelu Negrea – TIMP ȘI MODE, UVEDENROVE…

Gelu Negrea

  7.- Cătălin Badea-Gheracostea – ION HOBANA – SCHIȚĂ MONOGRAFICĂ. ÎNTREBĂRI

Cătălin Badea-Gheracostea

 8.-Eugen Stancu – ION HOBANA: ISTORII ȘI FRAGMENTE DE ISTORIE LITERARĂ

Eugen Stancu

 9.-Dănuț Ungureanu – IUBITA CĂLĂTORULUI TEMPORAL

Dănuț Ungureanu

Din nefericire, aici s-au terminat și acumulatorii celebrului noastru aparat foto marca Benq, așa că următoarele comunicări vi le putem anunța doar după titlu:

10.-Cristian Tamaș- TIMPUL PARANOIEI TIMP NUMAI AL FICȚIUNII?

11.-Ovidiu Petcu –  TIMPUL: FICȚIUNILE FIZICII ÎN FIZICA FICȚIUNII.

Păcat, pentru că am înțeles că au fost și cele mai „pretențioase” și mai greu de de „digerat”, așa încât sper să le văd publicate cât mai curând pe site-ul SRSFF, pentru o mai bună „luare la cunoștință”.

Cireașa de pe tort a constituit-o însă decernarea premiilor Hobana. De ce „premiile Hobana” (așa scrie pe afiș!) și nu „premiile ION HOBANA” (câtă vreme există și un Hobana în viață, e vorba de Sorin Hobana, fiul scriitorului, binecunoscut crainic sportiv!), n-am înțeles, dar poate că nici nu trebuie s-o facem –  să nu fim cârcotași, că iar spune lumea că avem ceva cu SRSFF! Cu părerea de rău că nu m-am lămurit dacă aceste premii au fost decernate de ASB sau de SRSFF (gurile rele spun că sumele necesare decernării premiilor au fost totuși obținute grație eforturilor lui Horia Gârbea!), trecem direct la lista premianților. Iată-i:

  • Cartea anului 2010 în genul SF (premiu în valoare de 1200 de lei) – „SF Doi”, de Cristian Mihail Teodorescu (editura „Bastion” – Timișoara)
  • Cartea anului 2010 în genul Fantasy (premiu în valoare de 1200 de lei) – „Lumea lui Waldemar”, de Liviu Radu (editura „Tritonic” – București)
  • Premiul pentru întreaga activitate literară (în valoare de 1800 de lei) – Mircea Opriță
  • Premiul „Speranța anului” unui autor debutant sau la început de carieră, având vârsta sub 35 de ani (în valoare de 600 de lei) – Bogdan Cătălin Mereuță, pentru romanul „Luptătorii virtuali” (editura „Lumen” – ?)

Iată și pozele premianților:

Cristian M. Teodorescu - „Premiul pentru cartea anului 2010 în genul SF”

Liviu Radu - „Premiul pentru cartea anului 2010 în genul Fantasy”

Mircea Opriță - „Premiul pentru întreaga activitate literară”

Bogdan Cătălin Mereuță - „Premiul SPERANȚA ANULUI pentru un autor debutant sau aflat la început de carieră ”

Alte observații:

* reapariția pe firmamentul SF-ului românesc a domnului Alexandru Mironov, care în ultima vreme ne cam părăsise, bănuim noi pentru scopuri mult mai înalte;

* lansarea a încă „n” cărți de la editura Eagle Publishing House, pe care însă nu vom avea ocazia să le cumpărăm din librării, ci numai de pe net;

*Centrul cultural „Jean-Louis Calderon” devine din ce în ce mai mult o locație de referință pentru SF-ul românesc, ceea ce nu-i deloc rău (prin comparație cu ponositul Observator astronomic de pe bulevardul Ana Ipătescu – sau cum s-o mai numi acum!)

* S-a găsit și un nou „loc de bere”, restaurantul Nicorești – deși nu vi-l recomandăm decât dacă aveți buzunarele bine garnisite!

Cam atât la acest moment. Despre maratonul organizat de Taraba de jocuri, într-una dintre zilele următoare, căci avem de transcris pe hârtie o grămadă de înregistrări audio și de prelucrat o mulțime de poze! Salutare tuturor!!!

LATER EDIT P.S. 2 (09.05.2011): Prietenul Liviu Radu m-a sunat azi-dimineață ca să-mi atragă atenția că am făcut unele comentarii inexacte despre sesiunea de comunicări pe care v-am prezentat-o mai sus. Mai precis, despre faptul că deși se numește „Colocviul ION HOBANA”, lucrările citite n-aveau legătură cu persoana marelui dispărut ci cu tema anunțată tot pe afiș, „Timpul și timpurile ficțiunii”. Prin urmare aprecierea mea că s-au bătut câmpii cu grație este una incorectă, mai ales că n-am fost la fața locului.

Așa o fi… Dar au fost Băbutza SF și Cătălin Badea-Gheracostea, cu care m-am consultat îndelung, înainte de a pune „pe hârtie” cele de mai sus. Și ei știu ce-au ascultat, iar judecățile lor de valoare pot fi folosite cu toată încrederea. Ceea ce am și făcut. Cât despre faptul că la un colocviu cu numele de Ion Hobana, nu s-a discutat despre Ion Hobana (decât dacă unii referenți au înțeles „greșit”, la fel ca și mine, și au scris exact despre acesta, în cadrul temei date), asta este cu adevărat o problemă.  Denumirea unei manifestări trebuie să reflecte conținutul acesteia. Nu poți vorbi despre Cluj la „Zilele Bucureștiului” sau despre stoparea avorturilor la un simpozion dedicat încălzirii globale. Dar chiar dacă problematica discutată la întâlnirea de la Centrul Calderon a fost una dintr-un domeniu având legătură cu activitatea din timpul vieții a Maestrului, tot cred că sesiunea ar fi trebuit dedicată operei acestuia având legătură cu „Timpul și timpurile ficțiunii”. Așa ar fi fost normal, după opinia mea. Iar faptul că și alții au înțeles lucrurile în același mod, arată că din punct de vedere al teoriei comunicării s-ar putea ca noi să fi avut dreptate. Chiar dacă, desigur, organizatorii pot face orice doresc. Cum au și făcut, de altfel…

Ei și-acum, că am lămurit (cel puțin din partea mea) și această problemă, vă doresc noapte bună!

Publicitate