Unul dintre lucrurile de bază pe care le-am învățat când mi-am început cariera de jurnalist, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost acela ca  indiferent de știrile pe care le primesc, indiferent cât de serioase deci credibile par ele, să le verific din mai multe surse, înainte de a le difuza pe post. Preferabil ar fi cel puțin trei puncte de vedere diferite asupra respectivului subiect. Folosirea a numai două surse trebuie luată cu rezerve foarte mari  și deseori poate duce la rezultate incerte, după cum voi încerca să vă arăt astăzi.

Subiectul în discuție este un set de fotografii realizate cu ajutorul razelor X, în care este vorba despre 12 domnișoare care par să pozeze de bunăvoie și nesilite de nimeni (atenție la acest amănunt, veți vedea mai târziu că este unul important!) pentru alcătuirea unui portofoliu cu o finalitate necunoscută. Veți vedea imediat și pozele, deocamdată să luăm pe rând cele două surse pe care le-am consultat, referitoare la acest subiect…

Începem cu site-ul http://www.stellasmagazine.comAici, dacă dăm un simplu clic, aflăm că este vorba despre un calendar ceva mai neobișnuit, autorul (sau autoarea) articolului întrebându-se dacă e vorba de imaginile uneia și aceleiași femei sau dacă au fost mai multe și mai ales cum trebuie să se simtă un fotomodel în condițiile când lumea – în loc să-i vadă formele așa cum i le-a lăsat Dumnezeu – îi distinge numai scheletul, destul de puțin spectaculos, conturul mai mult sau mai puțin clar al sânilor și al coapselor, precum și – inevitabil! – încălțările cu barete sau fără, obligatoriu cu tocuri cui. Nu se precizează pentru cine a fost realizat calendarul, nici anul editării lui, iar reproducerile foto sunt la rezoluție prea mică pentru a obține aceste amănunte. Dar iată și pozele, grupate pe trimestre:

Calendar X-ray trim.1

Calendar X-ray trim.2

Calendar X-ray trim.3

Calendar X-ray trim.4

Până aici nimic neobișnuit, decât poate maniera de realizare din punct de vedere artistic – originală, chiar interesantă…

Apoi însă, mă împinge Necuratul să cercetez și a doua „sursă”,  http://blog.koldcast.tv/2010/, cu mențiunea că „The KoldCast Blog has become THE SIXTH WALL, a KOLDCAST MEDIA PROPERTY.” Mă rog, e treaba lor, zic eu și mă apuc să citesc postul intitulat 12 Sexiest Backscatter X-ray Images Taken At American Airports, apărut sub semnătura lui Marti Resteghini, în 8 decembrie 2010. Cine este insul cu pricina? Aflăm din prezentarea de la sfârșitul articolului:

« Marti Resteghini is VP of Network Programming and Acquisitions here at KoldCast TV. Formerly, as vice president of development and production at Warner Bros.-based production company, HDFilms, Resteghini oversaw the development, production and distribution of feature films, television and new media content across multiple platforms. In this post, Resteghini produced many high-profile Web series including “Chadam,” “Creepshow: Raw,” based on the 1980s cult classic feature film, and Crackle’s “The Jace Hall Show.” »

Care vasăzică, îmi spun eu, e bazat tipul, să vezi aici meserie, probabil c-o să ne spună tot ce se poate ști despre fotografiile care par să facă parte dintr-un calendar pentru adulți (cel mai probabil). Mă așteptam să văd un material tipic american – bine informat, concis dar la obiect, din care să aflu toate informațiile necesare pentru a-mi forma o părere cât mai obiectivă despre subiect. Când colo, să vezi și să nu crezi – „marele ziarist” afirmă nici mai mult, nici mai puțin, decât următoarele (am vrut să pun integral textul în engleză, dar apoi m-am răzgândit din motive de copyright, oricum dacă intrați pe site îl puteți citi în original):

„A merge într-o călătorie era pe vremuri un lucru dificil. Dar după ororile de la 11 septembrie 2001, însoțite de creșterea corespunzătoare a securității pe aeroporturi, toată chestiunea a devenit de-a dreptul chinuitoare (…). Există o mulțime de lucruri ce ar putea merge prost, și care chiar merg prost. (…) De parcă pierderea bagajelor, hrana insuficientă și locurile înghesuite nu erau de ajuns, punctele de control au creat rumoare după folosirea recentă a noilor aparate de fotografiere a trupurilor călătorilor. În prezent, majoritatea aeroporturilor din marile orașe vă cer fie să vă supuneți unei percheziții corporale, fie să treceți prin așa-numitele Backscatter (Body Imaging) Machines. Acest dispozitiv creează o imagine a dvs. sub un unghi de 360 de grade, pentru detectarea materialelor – atât dure, cât și moi – pe care le purtați,  oferind de fapt o imagine „dezbrăcată” a corpului, realizată cu ajutorul razelor X. Deși Administrația Securității Transporturilor Aeriene (TSA) jură că nu va păstra imaginile și nici nu va face vreo legătură între acestea și numele călătorilor, există ceva bizar în ideea de a ști că un străin poate vedea  o imagine a ta gol-goluț, chiar dacă ea este făcută cu raze X. Există o mulțime de fotografii groaznice obținute cu ajutorul acestor mașini. Altele însă, sunt de-a dreptul sexy (dacă vă place genul ăsta de lucruri!). Priviți deci pozele ce urmează, realizate în cele mai aglomerate aeroporturi din America.”

Adio, așadar, calendar cu fotomodele! Adio femei frumoase, cu forme voluptuoase, care se văd chiar și prin volutele întunecate și neclare ale unor radiografii cu raze X!  Ilustrul realizator TV (sau de film, sau de ce-o fi el), ne anunță plin de emfază și locurile de unde provin cele 12 fotografii. Iată-le:

1. Atlanta Hartsfield Jackson International Airport (ATL);

2. Chicago O’Hare International Airport (ORD);

3. Los Angeles International Airport (LAX);

4. Dallas Forth Worth International Airport  (DFW);

5. Las Vegas McCarran International Airport  (LAS);

6. New York J. F. Kennedy International Airport (JFK);

7. San Francisco International Airport (SFO);

8. Miami International Airport (MIA);

9. Seattle Tacoma International Airport (SEA);

10. Boston Logan International Airport  (BOS);

11. Newark Liberty International Airport (EWR);

12. New York La Guardia Airport (LGA).

Ce vă spuneam eu: bazat tipul! Cu o asemenea avalanșă de amănunte, ai fi foarte ușor tentat să-i dai dreptate, ba chiar să-l apreciezi pentru documentare și acuratețea informației. Până când vezi imaginile următoare, care ne prezintă adevărata manieră în care se fac majoritatea controalelor pe aeroporturile americane:


Moment în care îți dai seama ce prostii ne servește domnul fost vicepreședinte la filiala Warner Bros. „cum-s-o numi-ea”. Păi bine măi nene, fotografii ca asta

1. Atlanta Hartsfield Jackson International Airport (ATL)

sau ca asta

7. San Francisco International Airport (SFO)

sau ca asta

8. Miami International Airport (MIA)

ori ca asta

12. New York La Guardia Airport (LGA)

îți par a fi făcute în cursul și cu intenția unui control privitor la siguranța aeroporturilor respective? Că sunt sexy, văd că ești și matale de acord, dar de când face TSA-ul asemenea poze, când sarcina sa este să găsească arme, dispozitive explozive, droguri și bani falși sau introduși fraudulos în SUA? Ori poate le apucă pe pasagere amocul, așa dintr-odată, de încep să se dezbrace cât mai sumar și să se așeze în poziții lascive, gata să pozeze lacom aparatelor cu raze X? Și asta pe toate aeroporturile principale din Statele Unite? Curat epidemie, frate, senzualitatea asta apărută ca din neant! Ori poate că ziaristul habar n-are despre ce vorbește? Că și-a făcut treaba cu picioarele și în loc să se documenteze și să ofere cititorilor varianta corectă, a lăsat-o moartă pe ideea că „las’ că merge și așa”, că „oricum ăștia habar n-au ce citesc, așa că mai dă-i încolo, eu am alte chestii de rezolvat, să zică mersi că i-am onorat și cu alea câteva fraze tâmpite!”? Măcar de s-ar fi uitat pe laterala dreaptă a fiecărei fotografii și atunci și-ar fi dat seama că e vorba de un calendar, chiar dacă nu scrie și cine l-a făcut… Putea să fie și al TSA-ului, deși era puțin probabil, dar nu, domnul Resteghini are convingeri de oțel, el știe una și bună și o ține tot așa! Să-i dedicăm ultima poză din acest material și să trecem mai departe…

Cum spuneam, e nevoie de mai multe surse pentru a verifica o informație. Ce te faci însă când ajungi într-o situație precum cea de mai sus? Se vede că doar două încercări de documentare nu sunt suficiente. Bine că există internetul: am căutat și o a treia opinie și chiar am găsit-o, la adresa http://planetoddity.com, sub titlul Unique Pin-up Calendar With X-Rayed Photos of Models (post publicat la 16 iulie 2010, cu aproape 6 luni înaintea „comentariilor” lui Resteghini din 8 decembrie 2010!!!). Iată ce scrie acolo, pe scurt: „Dacă sunteți obișnuit să vă uitați la calendare cu nuduri, atunci acesta de față va fi pentru dumneavoastră o mare surpriză. El cuprinde, într-adevăr, trupuri de femei, dar pentru unii s-ar putea să însemne o mare dezamăgire, când vor vedea că toate fotografiile sunt realizate cu ajutorul razelor X. Acest calendar a fost editat de compania EIZO, care se ocupă cu fabricarea de echipamente destinate parțial și examinărilor medicale. Cu siguranță este o modalitate cu adevărat ieșită din comun de a face reclamă unei corporații, și se pare că au găsit și modelele cu structura scheletului și oasele perfecte pentru scopul propus.”

Și cu asta, subiectul s-a închis. Procedând by the book, am obținut cam 90% din informații. Ceea ce este relativ mulțumitor, având în vedere că am lucrat „în absența obiectului”.

Iar dacă subiectul articolului de față vi s-a părut oarecum lipsit de importanță, atunci am să vă spun și de ce am ales exemplul de față: acumularea de mici dezinformări, cu sau fără voie, duce la Marea Minciună. Adică aceea în care trăim în România de astăzi, tocmai pentru că – la timpul cuvenit – nu am dat atenție detaliilor…

S-aveți o primăvară frumoasă!

Publicitate