Ediția din 9 aprilie 2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine va fi dedicată unui lucru extrem de îmbucurător remarcat în prima parte a acestui an, și anume: ASCENSIUNEA SCIENCE FICTION-ULUI ROMÂNESC. Dacă ar fi să ne gândim doar că la Târgul de carte Final Frontier de la sfârșitul lui martie s-au lansat concomitent patru titluri de autori români, că două apăruseră deja în luna februarie și că se mai anunță alte două pentru luna aprilie (or mai fi și altele, dar încă nu au fost precizate de către editori!), însemnă în total 8 titluri în 4 luni, adică o medie de 2 pe lună – ceea ce este mai mult decât onorabil, în condițiile crizei economice care și-a făcut simțită prezența din greu și pe piața editorială din România.

Care sunt aceste titluri despre care vom vorbi și cine sunt editorii lor?

Să începem cu cea mai prolifică editură din domeniul promovării SF-ului autohton, care pare să-și fi făcut un adevărat program din această inițiativă, pe care-o urmărește cu obstinație de câțiva ani încoace și la care nu dă semne că ar avea de gând să renunțe, ceea ce mi se pare absolut remarcabil. Am numit aici, probabil v-ați dat seama, Editura MILLENNIUM BOOKS (fostă MILLENNIUM PRESS), care în perioada ianuarie-martie a lansat următoarele volume:

Apariții editoriale la Editura MILLENNIUM BOOKS (trim. I-2011)

plus marea „vedetă”, antologia care are mari șansă să-și înscrie numele definitiv în istoria science fiction-ului românesc:

Cea de-a doua editură românească (în ciuda numelui ei anglo-saxon 🙂 ), dedicată promovării autorilor de la noi, este EAGLE PUBLISHING HOUSE. În colaborare cu Societatea Română de Science Fiction & Fantasy, ea ne propune o colecție menită să restituie publicului larg principalele lucrări de valoare apărute de-a lungul timpului sub semnătura autorilor români, într-o inițiativă destinată în principal diasporei românești, dar nu numai! Eagle PH a reușit o performanță notabilă și interesantă, care cred că ar trebui susținută pe deplin, aceea a vinderii cărților în sistemul print on demand. Toate republicările sunt în versiune revizuită, eventual extinsă, cu un cuvânt înainte din partea autorului și cu o prezentare grafică deosebită. Deocamdată se pot achiziționa de pe Amazon.com, dar se pare că de luna viitoare vor putea fi cumpărate prin intermediul uneia dintre marele rețele de distribuție de la noi (sper numai să dea dumnezeu să nu fie  Diverta, căci atunci ne-am lămurit!!!).

Iată și aparițiile Eagle PH pe primele trei luni ale anului:

Apariții science fiction EAGLE PUBLISHING HOUSE (trim. I, 2011)

Acestea sunt cele 6 titluri apărute până acum. Celelalte două, care vor apărea în viitorul imediat apropiat, foarte interesante de altfel, vi le voi arăta mâine, în obișnuitul update de după emisiune. Deocamdată să vă prezint invitații: în studio se va afla scriitorul Michael Haulică, director editorial al „Millennium Books” și redactor-șef al revistei „Galileo Online”. Prin telefon vor interveni Oliviu Crâznic, semnatar al unuia dintre textele apărute în antologia Steampunk. A doua revoluție precum și Ștefana Cristina Czeller, prezentă și ea în același volum, dar și semnatara debutului anului (până în prezent) – romanul Cerneală și sânge.

Surpriza emisiunii s-ar putea s-o constituie însă intrarea în direct în emisiune a editorului antologiei anului în România, Adrian Crăciun. Dacă se va scula destul de devreme (diferența de fus orar între noi și domnia sa este de vreo șapte ore!!!), dacă legăturile telefonice internaționale vor funcționa așa cum trebuie și dacă vom fi destul de inspirați încât să-i punem întrebările potrivite, ediția din 9 aprilie 2011 a „Exploratorilor lumii de mâine” s-ar putea să fie una de real succes.

Vă invit s-o ascultați pe Radio România Cultural, după cum urmează:

# pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx;

# la radio, în București pe 101,3 FM, iar în țară, după cum urmează:

*Alexandria – 89,7 FM *Arad – 106,8 FM *Bacău – 101,8 FM *Baia Mare – 100,1 FM *Bârlad – 102,8 FM *Bihor – 105,8 FM *Bistriţa – 101,3 FM *Botoşani – 100,8 FM *Braşov – 105 FM *Valea Prahovei – 104,1 FM *Buzău – 103,7 FM *Câmpulung Moldovenesc – 98,7 FM *Cluj-Napoca – 101 FM *Craiova – 101,1 FM *Deva – 105 FM *Focşani – 101 FM *Galaţi – 101,6 FM *Giurgiu – 102,6 FM *Harghita – 106,8 FM *Iaşi – 103,1 FM *Mangalia – 92,7 FM *Maramureş – 100,8 FM *Miercurea Ciuc – 98,4 FM *Oradea – 96,1 FM *Petroşani – 90,6 *Piatra Neamţ– 100,3 FM *Ploieşti – 104,1 FM *Rm.Vâlcea – 102,5 FM *Satu Mare – 96,1 FM *Sibiu – 103,7 FM *Suceava – 101,6 FM *Tg.Mureş – 104,9 FM *Tg.Jiu – 89,5 FM *Timişoara – 100,7 FM *Tulcea – 102 FM *Turnu Severin – 105,8 FM *Vaslui – 102,4 FM *Vatra Dornei – 107,7 FM *Zalău – 105 FM.

Ne reîntâlnim mâine seară, cu noi amănunte. Până atunci, să ne-auzim cu bine!

P.S. : E SIGUR, ÎL VOM AVEA PE ADRIAN CRĂCIUN PREZENT ÎN EMISIUNE!!! Singura mea rugăminte către Cel de Sus este să funcționeze cum trebuie telefoanele internaționale!

*****

LATER EDIT, 09.04-10.04.2011: Și-a trecut și ediția de astăzi a emisiunii… Vă mărturisesc faptul că n-am dormit chiar foarte liniștit astă-noapte, știind că va trebui să am în direct un interviu intercontinental, într-o transmisie telefonică depinzând de foarte mulți factori aleatorii. Unul dintre factori era faptul că eu n-am mai făcut niciodată așa ceva, în cei 21 de ani de când sunt redactor de radio, căci – cum bine se știe – SF-ul românesc n-a prea arătat mare lucru prin străinătățuri, iar atunci când (în două sau trei rânduri) am fost și eu „în afară”, n-am prea avut cui să transmit impresiile sau ideile mele de la fața locului, căci Radioul național nu avea și un al doilea redactor specializat pe science fiction. Nu că acum situația ar fi mult diferită…  Doar că în prezent există o mai mare libertate de mișcare (dacă nu teritorială, măcar în privința ideilor),  posibilitate de a inova, de a găsi noi soluții (dacă se poate fără bani, cu atât mai bine!), ca și o „toleranță” la nivel de integrare în domeniul cultural, imposibilă în trecut. Să trecem însă peste asta…

Ca să dovedim că „am fost acolo”, iaca și-o dovadă (fotografică):

ELM din 09.04.2011 - Instantaneu de dinaintea începerii emisiunii

Am discutat, cum s-ar spune, „cu cărțile pe masă” (la propriu și la figurat!), despre tot ceea ce îmi propusesem în legătură cu ascensiunea aproape incredibilă a autorilor români în raport cu avalanșa de traduceri care-a inundat țărișoara noastră de iubitori de imaginație și de fantezie, după 1990. De unde – nu cu multă vreme în urmă – nimeni nu voia să audă de scriitorii autohtoni de SF, acum toată lumea vrea să aibă măcar un titlu de acest gen în portofoliu, nu știu dacă din convingere sau doar pentru că așa e „la modă”.  Exceptându-i, desigur, pe mai-marii sistemului editorial (Nemira și RAO), pentru care în România nu există decât consumatori de SF, nu și creatori – concepție pe care o au de ani buni și care nu pare să le împiedice deloc afacerile, cel puțin în aparență! Să vedem până când…

Pentru că tot am vorbit despre cărțile ce urmează să apară, v-am promis ieri că o să vă arăt următoarele titluri de la Eagle Publishing House pe care le veți putea comanda în curând, cel mai probabil pe Elephant.ro. Iată-le:

Viitoare apariții la Editura EAGLE PUBLISHING HOUSE (aprilie-mai 2011)

Din păcate, deși aveam promisiunea editorului Mugur Cornilă că-mi va trimite în această seară sumarul antologiei Balaurul și miorița, plus alte date despre cele două volume, acest lucru nu s-a întâmplat, am primit încă o dată ilustrația celor două coperte și-atât . Așa că dezvăluirea unor amănunte de culise o veți afla – probabil foarte curând – chiar de la domnia-sa…

Dar să revenim la punctul „forte” al ediției din 09.04.2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine (sau cel puțin acela care m-a impresionat pe mine în primul rând) și anume invitații. Tinerii – Ștefana Czeller și Oliviu Crâznic – au arătat că nu degeaba sunt printre cei mai buni scriitori ai generației lor, s-au încadrat perfect în timp și au vorbit la obiect despre subiecte ce includeau ansamblul creației de tip ficțiune speculativă din România, „bătrânul” Mike Haulică (pot să-i spun așa, fiindcă e cu două luni mai mare decât mine! 🙂 ) a fost – ca de obicei – un partener de conversație extrem de agreabil (nu și acum pe blog, când se cramponează să insiste asupra unor chestiuni pentru care a avut tot timpul astăzi – mă rog, ieri, că am depășind miezul nopții de când tot scriu! -, să vorbească pe parcursul emisiunii, dar – mă rog – e alegerea lui!), însă „cel mai tare și mai tare”, ca să folosesc o expresie neacademică, dar foarte potrivită în context, a fost invitatul special, ADRIAN CRĂCIUN, a cărui poză o puteți vedea mai jos (prin amabilitatea aceluiași „nemulțumit” Mike Haulică, căruia îi mulțumesc!):

Adrian Crăciun, editorul antologiei STEAMPUNK. A DOUA REVOLUȚIE

Imaginați-vă că pe la ora 6 și ceva dimineață, în ziua de sâmbătă, vă scoală din pat cineva, aflat la  câteva mii de kilometri distanță (mai precis 7756,49 Km conform Google 🙂 ), ca să vă ceară să dați un interviu pentru o emisiune cu doar două ediții pe lună – și acelea de numai o jumătate de oră! O fi ea singura din România și cea mai veche din Europa, dar dincolo de ocean posibilitățile sunt atât de MAAAARI!!! Și totuși, dând din nou dovadă de o probitate profesională desăvârșită, editorul celei mai de succes antologii de SF românesc din ultimii ani a răspuns cu calm, extrem de echilibrat și plin de modestie la întrebările unui redactor radio pe care nu l-a cunoscut niciodată altfel decât prin intermediul e-mail-ului și al comentariilor de pe bloguri – www.cititorsf.ro (blogul al cărui proprietar este – și acum vă dați seama că vorbim despre un nume foarte, foarte cunoscut, ASPOIU) și, bineînțeles, blogul subsemnatului, moshulsf.wordpress.com. Am rămas surprins de concizia limbajului, limpezimea judecăților și lipsa de infatuare ale unui om care – departe de a fi perfect , dovadă inflamările de care dă uneori dovadă în comentariile plasate cu diverse ocazii, pe diferite site-uri sau bloguri (și parcă mai cunosc eu pe unul la fel, care tocmai scrie aceste rânduri 🙂 ) – l-ar putea face un ziarist bine situat în rândul comunității românești din Canada, unde trăiește în prezent. I-am și spus, de altfel, că are toate calitățile pentru a fi redactor de radio (și încă unul bun!) pentru compatrioții noștri de acolo…

Nu știu ce va face sau care va fi traiectoria viitoare a acestui om. Pentru binele SF-ului românesc eu sper să mai facă și alte antologii la fel de reușite… Mult succes, prietene de peste mări!

MOSHUL S.F.