De la bun început trebuie să precizez clar un lucru: din cauza unor probleme de sănătate, firești la vârsta mea (nu degeaba mi se spune „Moshul SF”!), nu am putut fi prezent decât la prima zi a manifestărilor din cadrul Târgului, adică sâmbătă, chiar dacă eram în trecut în program și duminică. Pentru această absență (relativă, după cum veți vedea), îmi cer în mod public scuze și promit că voi încerca – printr-o serie de postări pe blog – să compensez absența discursului poate mult prea simplu, pe care l-aș fi ținut „live” la panelul moderat de Oliviu Crâznic. A fost însă prezentă, cu slide-show-ul promis, „Băbuța SF”, lucru ce le-a permis spectatorilor prezenți să vadă cu ochii lor un număr important de apariții editoriale din istoria ficțiunii speculative din România, legate de urban fantasy, paranormal romance, fantasy și horror. Aproximativ 250 de coperte de carte aparținând genurilor și sub-genurilor menționate, au „defilat” pe ecranul retroproiectorului, unele fiind probabil inedite pentru cei mai mulți dintre privitorii aflați la conferința detaliată de Oliviu Crâznic, aici.
Prin urmare, ascultând relatările celor prezenți și văzând fotografiile realizate la fața locului în ziua a doua, îmi pot permite să trag un șir de concluzii generale asupra celor petrecute la această manifestare. Am să citez aici o serie de opinii deja exprimate pe blogurile și site-urile altora (dar numai la modul general) și cu toate că voi folosi în special propriile noastre poze, voi mai „împrumuta” și de la vecini – evident cu menționarea sursei, ca să nu fiu acuzat că încalc legea! – pe acelea care mă vor ajuta să-mi ilustrez ideile.
Să începem așadar cu
1. LOCAȚIA
Aceasta a fost sediul MUZEULUI ȚĂRANULUI ROMÂN din șoseaua Kiseleff, nr. 3, sector 1, București, la numai câteva sute de metri distanță de Piața Victoriei (cu toate ieșirile de metrou aferente) și de sediul Guvernului României. Ca’va’zică, în buricul buricului târgului! Iată și imaginea clădirii, inconfundabilă (păi, cum altfel, că doar înainte de 1990, mai precis până în decembrie 1989, aici funcționa Muzeul de istorie a Partidului Comunist Român și a mișcării muncitorești din România, o destinație obligatorie pentru toți pionierii, uteciștii și chiar unii membri de partid din provincie, care veneau în excursie în București pentru a-și primi însemnele de apartenență la respectivele organizații, în cadrul unor adunări festive!):
Pentru cine nu știe, aceasta este chiar intrarea principală, aflată într-adevăr la adresa menționată pe afișul manifestării, și unde ne-am prezentat noi – adică echipa care tocmai terminase de realizat ediția din 26 martie 2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine de la Radio România Cultural – foarte țanțoși și pătrunși de importanța „misiei” pe care-o aveam de a contribui la buna desfășurare a evenimentului și de a face o propagandă cât mai „deșănțată” SF-ului în general, și SF-ului românesc în special! Când am ajuns în fața intrării principale, ne-am dezumflat însă pe loc. Anunțat cu atâta pompă, în special pe internet, „evenimentul” nu reușise nici măcar să aibă niște afișe sau bannere mai ca lumea, care să sară în ochiul trecătorului întâmplător sau al amatorului avizat și să-i „agațe”, trăgându-i spre interiorul clădirii. Nu că asta ar fi contat în vreun fel: o dată ajunși în holul impunător, o doamnă cu un aer mult prea sever pentru o zi de sâmbătă și chiar și pentru tipul de muzeu în care lucra, ne-a întrebat câte bilete de intrare vrem și chiar începuse calculul sumei datorate, până când – cu o voce timorată pe care n-am mai avut-o de pe vremea copilăriei – i-am spus că noi mergem la evenimentul „cutare” și că pe afișul acestuia scria că „intrarea este liberă”. Brusc, expresia respectivei doamne s-a schimbat și, pe un ton mult mai rece decât atunci când ajunsesem față în față, ne-a anunțat că pentru asta trebuie să ieșim din muzeu, să dăm ocol clădirii și să intrăm prin spate! „Prin spate, la Sala de Oaspeți?” am bâiguit eu, absolut confuz. „Da, domnule, vedeți acolo, în curtea interioară.”
Zis și făcut, mai ales că n-aveam de ales! Prima impresie se dusese naibii, urma să vedem ce se întâmplă mai departe. Am luat-o la stânga de la ieșire, și iar la stânga, și iar la stânga, și iată-ne ajunși, unde credeți? În curtea interioară, unde odinioară se înălța o foarte frumoasă biserică maramureșeană, din nu’ș’ce secol medieval (mărturisesc cinstit că acum n-am avut ochi pentru ea, de fapt n-am văzut-o deloc, nici nu știu dacă mai există sau nu, spre rușinea mea!) și unde am rămas cu gura căscată. Parcă nimerisem la un han de pe vremea lui Manuc: tarabe cu turtă dulce, miere de albine, tot soiul de alte produse „naturiste” (or fi fost, cine știe?), obiecte de artă „populară” (în accepțiunea de acum a termenului, evident) și un soi de terasă cu aspect de țară dar cu prețuri de Ritz (colegul și prietenul Cătălin Badea-Gheracostea știe mai bine, pentru că – răcit fiind și vrând să se „doftoricească” la modul tradițional mai întâi – a plătit pentru două pahare (cam 400 de ml) de vin fiert 20 de lei, ca popa, nici măcar n-a mai avut timp să protesteze când și-a dat seama despre ce „spoliere” e vorba!) Colac peste pupăză, mesele din lemn masiv erau așezate în dreptul ușilor de intrare, așa că pătrunderea în clădire s-a dovedit o adevărată aventură, mai ales că aveam pe umăr și una bucată laptop de vreo 3 kilograme, menit să realizeze un spectacol de tip slide-show cu tema „Steampunk”. Când am reușit totuși să ajungem, vorba maestrului Colin, „dincolo de zidul de neon”, ce credeți că ne-a întâmpinat? O scară largă ca la palatele imperiale, pe care am urcat preț de 2 (două!) etaje! Până am ajuns la ceea ce – conform programului – era „Sala de Oaspeți”. Mare, cu tavanul înalt și aproape goală…
2. ORGANIZATORII
Organizatorul Târgului pentru pasionații de SF & Fantasy a fost site-ul www.bookblog.ro. Nu știu dacă au mai fost și alții, chiar dacă anumite site-uri au afirmat sus și tare că ar fi și ele. Nu s-a văzut! Un comentariu excelent în această privință, găsiți pe blogul lui Dreaming Jewel, aici. Cei de la www. bookblog.ro au reușit însă ceea ce n-au reușit în anii anteriori oraganizatori de târguri mult mai simandicoase, și anume să pună la dispoziția participanților un spațiu destul de generos pentru conferințe și dezbateri, instalație de sonorizare care să nu facă microfonie, ba chiar să și funcționeze până la terminarea evenimentului, o instalație video care ne-a permis să realizăm o serie de slide-show-uri, cum spuneam, la o calitate acceptabilă și (mai ales!) scaune pentru ascultătorii conferințelor!!! Cea mai tare idee, pentru că a „fixat” auditoriul ca pe un fluture în insectar (în sensul bun al cuvântului), dacă acesta a avut ce vedea și auzi, și mai ales dacă i-a plăcut… Se poate spune că în trei cazuri din șase (ori șapte, părerile sunt împărțite), s-a și întâmplat.

Publicul la lansarea „Steampunk”, 26.03.2011, orele 15 trecute fix (fix pentru ei, trecute pentru noi!) (© foto - Băbuța SF)
Ca să nu fiu acuzat că mă feresc de exemple, aș spune că SRSFF-ul – pe care l-am lăudat și l-am ajutat de la înființare mai mult decât unii membri ai săi care nu fac altceva decât să-i erodeze din interior prestigiul și activitatea curentă, îndepărtând încet, încet, mulți oameni valoroși veniți din afară (v-o pot demonstra cu dovezi, ca să nu mai aud discuții pe la colțuri!) – a avut de departe cea mai slabă prestație de la înființare. Pentru aceia care nu vor pune imediat mâna pe par ca să-mi dea în cap sau care mă vor șterge imediat din blogroll-uri ori din listele propriilor telefoane mobile, am să expun și argumentele în favoarea celor afirmate mai sus, în secțiunea imediat următoare:
3. ERORI ȘI INCONSECVENȚE
Iată unde cred eu că a greșit SRSFF-ul: a) Alegerea temelor. Târgul acesta era, este și va fi un târg DE NIȘĂ. Prin urmare, publicul „nișei” SF&F&H este unul tânăr, „educat” de aparițiile editoriale din ultimii – hai să zicem, cu mărinimie – 20 de ani, deci destul de puțin interesat de Umberto Eco, dar destul de informat ca să știe că despre Ion Hobana ar trebui să vorbească cineva care se pricepe, adică un critic literar de talia unui Mircea Opriță sau a unui Cătălin Badea-Gheracostea (ca să dau numai două exemple de oameni care l-au cunoscut și au conlucrat strâns cu Maestrul, de-a lungul mai multor ani, în cadrul Premiilor „Vladimir Colin”, înaintea trecerii acestuia în marele Dincolo); b) Orele conferințelor. Absolut nepotrivite într-un weekend în care se schimbă ora oficială, fără a mai vorbi că lumea în București, mai ales tinerii (dar și bătrânii ca mine sau ca oricare alții – care NU au mașină, spre ghinionul și „rușinea” lor -, ca să dau un exemplu) întâmpină mari probleme cu transportul în comun, ca să-și mai pună și problema de a ajunge la orele 11 sau 12 la o conferință care (și aici revenim oarecum la punctul 2), c) fie are Conferențiarul nepotrivit, fie Tonul nepotrivit, depinde de situație. Așa s-a întâmplat și la Premiile SRSFF 2010, așa s-a întâmplat și la o serie de ședințe ale cenaclului de la Centrul cultural Jean-Louis Calderon, așa se va întâmpla și în viitor, dacă nu se va schimba ceva…
Dar să lăsăm SRSFF-ul, căci și-așa s-a creat impresia că în țara asta doar ei muncesc, iar noi – ceilalți din SF-ul românesc – nu facem decât să trândăvim și să-i împroșcăm cu …, alegeți voi cu ce, deși eu aș zice noroi, ca să nu repet greșeala lui Horia Nicola Ursu, din a cărui tabără se tot afirmă că fac parte de mai mulți ani de zile. Păi să vedem… fac sau nu fac parte? După cum au putut auzi, sâmbătă, cei prezenți la conferința despre „Steampunk”, efectivul editurii Millennium Books s-a mărit în acest an cu o serie de colaboratori (ocazionali sau permanenți), dar nu cred că a auzit cineva pronunțat și numele meu. Sau al soției mele. Noi suntem „pompierii de serviciu”, cei capabili să lucreze traduceri interminabile, atunci când interesele editurii o cer, dar… cam atât! Nu mă pot plânge, relațiile mele financiare cu HNU sunt excelente, dar câteodată parcă te saturi. Ai mai vrea și altceva în afară de bani, deși în acest moment al vieții mele, având în vedere istoricul medical din ultimii doi ani, banii sunt fundamentali. Asta este însă o altă problemă… Mergem mai departe.
Principalii vinovați pentru semieșecul din acest an al lui Final Frontier, pe care care eu l-am denumit – eufemistic! – „Saved by the bell”, sunt (n-0 să vă vină să credeți, poate!), EDITURILE – participante sau neparticipante. Cu excepția lui Millennium Books, a cărei strategie de marketing – adaptată la realitatea unui program editorial urmărit cu îndârjire de mai mulți ani – iată că a început să dea roade, toți ceilalți participanți parcă erau picați din altă lume. Pe scurt: numai vechituri (cu reducerile corespunzătoare, evident!), nici o lansare, nici o manifestare adiacentă de tip happening, sesiune de autografe, conferințe pe o temă sau un autor „de casă” al editurii cu pricina, nimic! Doar „vânzători” de carte (nu librari, atenție!), care-au șezut pe fundulețul lor, pe scaunele lor, în spatele mesișoarelor lor, fără să contribuie cu nimic la prosperitatea firmelor de la care-și iau salariul și care – pe cale de consecință – le pun mâncarea pe masă în fiecare zi! Unele dintre pozele cu care voi ilustra acest material când îl voi termina de scris (vă anunț că puteți vedea pe viu cum se scrie acest articol, căci îl public în timp ce-l scriu, fragment cu fragment), vor fi extrem de edificatoare pentru afirmațiile de mai sus.
Dar cum să te miri, când, în cele două zile cât a durat târgul, nici un PR Executive, nici un director literar sau un director general al editurilor participante nu a călcat betonul (exagerez, mozaicul – sau o fi fost travertinul?) sfânt al muzeului revendicat de cele mai cunoscute orânduiri care au guvernat omenirea în ultima aproximativ jumătate de secol, dând un argument de valoare în plus faptului că aici s-a instalat (în sfârșit) SF-ul! Ciudat, la ce bun să mai vii, dacă tot nu te interesează? Doar pentru niște amărâți de mii de lei noi?
Alt fapt menit să submineze manifestarea: orarul. Eu înțeleg că muzeul are are un program de vizitare sâmbăta și duminica de la 10 la 18, dar cum nu cred că manifestarea s-a organizat pe ochi frumoși, ci dimpotrivă, s-au cerut destui bani editurilor și site-urilor participante (mai ales că au fost foarte puține), se putea muta închiderea pe la orele 20, ca la orice târg sau expoziție de acest fel care se respectă. Nu s-a întâmplat așa, cu rezultatul de rigoare.

Oana Stoica-Mujea, Liviu Radu, Oliviu Crâznic și Raluca Băceanu - cei patru cavaleri ai Apocalipsului din ficțiunea speculativă românească (© foto -Băbuța SF)
Să nu credeți însă că nu au fost și lucruri bune la Final Frontier… Dimpotrivă! Să le enumerăm:
4. REUȘITE ALE TÂRGULUI, CARE AR TREBUI PĂSTRATE ȘI DEZVOLTATE
Întâi și-ntâi firmele dinamice, care înțeleg să respecte orice invitație pe care-o primesc în scopul propriei dezvoltări, dar și al celui care le invită. În această categorie, au intrat la Final Frontier întâi și întâi MILLENNIUM BOOKS, apoi TARABA DE JOCURI, LIBRĂRIA NAUTILUS și Standul destinat benzilor desenate, păstorit de prietenul Dodo Niță, omul care a adus banda desenată la un grad de respectabilitate nemaiîntâlnit în jumătatea de est a Europei – și asta aproape singur!
Acestea au avut tot ceea ce deplângeam înainte ca fiind lipsă: lansări, ședințe de autografe, mese rotunde, titluri noi aduse special pentru evenimentul respectiv, demonstrații practice (în cazul jucătorilor de board-games și al creatorilor de benzi desenate), discount-uri rezonabile (20-25%), care au împăcat și varza și capra (recte editorul și cumpărătorul), fără a da nimănui impresia că este păcălit sau că oricum ceva este în neregulă, prin vânzarea unui produs editorial sub prețul de producție, ba uneori chiar sub costul materialelor folosite. Cât de disperat trebuie să fii ca să faci una ca asta? Ori poate că aici se ascund alte lucruri? Nu știu și nici nu mă interesează, cu atât mai mult cu cât am avut de-a face cu câteva personaje sinistre din sistemul editorial românesc, între care pe primul loc se situează un anume – nici nu știu cum să-i spun, dar treacă de la mine – BOGDAN OCTAVIAN HRIB, regele „țepelor” de la noi, care nu-și plătește angajații cu lunile, colaboratorii din prima fază cu anii, iar traducătorii – niciodată. Dacă este nevoie, voi reveni cu exemple, eu (și cu Cristina) fiind în fruntea listei, dar cred că dacă ne-am aduna cu toții cei trași pe sfoară de scriitorașul pe care eu l-am descoperit în urmă cu mulți ani în urmă, în emisiunea Exploratorii lumii de mâine, la rubrica „Steaua Polară”, pe când încerca și el cu deștul cel mic de la picior apele învolburate ale literaturii, am putea pune de un sindicat. Trec și peste asta, pentru că deși merită o atenție specială din partea anumitor organe ale statului, nu vreau să-mi pierd vremea cu oameni neînsemnați. Oricum, aici eram la secțiunea „reușite”, n-aș vrea să credeți contrariul, dar uite că numai prin comparație poți deosebi merele putrede de cele sănătoase.

Dilema Ursului contabil: „Or fi doar 10 butoane, da' cum se combină între ele?” (© foto - Băbuța SF)

Ne luăm un PC ultraperformant sau o dubiță de jocuri? Aoleu, dar oare cât or costa zarurile?? (© foto - Assassin)
Alte reușite: happening-urile, acele evenimente simpatice, legate doar vag sau – să zicem- tangențial de profilul Târgului, dar care au adus destui vizitatori și au mai animat puțin organismul cam bolnăvior al manifestării. Ei nu vând, ei fac spectacol care – distrându-i și făcându-i pe ceilalți să fie binedispuși – contribuie la creșterea vânzărilor propriu-zise. Să-i numim aici pe cei care propus luptele de roboței sau pe fanii Star Wars. Chiar dacă la început au fost priviți ca niște curiozități, din ce-am văzut eu au fost repede acceptați ca fiind exact ceea ce sunt: oameni pasionați, care au un scop în viață. Ceea ce multora dintre noi (nu îndrăznesc să avansez un procent) pare să ne lipsească. (Folosesc aici pluralul majestic, doar pentru consolarea unora!).
Cea mai mare reușită însă: organizarea primei ediții!!! Ar fi o prostie imensă ca organizatorii să renunțe la o asemenea manifestare doar pentru că anul acesta n-a ieșit chiar cum voiau (sau își imaginau) ei. De aici se va învăța mult, se vor trage concluzii, se vor corecta unele lucruri, se vor învăța alte alte lucruri, se vor gândi unele noi… Acest material – ușor ciudat pentru caracterul potolit al blogului moshulsf.wordpress.com – are tocmai o asemenea menire. Iar dacă unii se vor supăra sau alții se vor bucura, este numai problema lor. N-am de gând să polemizez cu nimeni. SF-ul este mult mai important, măcar atât să fi învățat și eu de Maestrul Ion Hobana…
Agitație frumoasă, vă doresc! Acum mă apuc să pun și pozele, iar mai târziu voi reveni cu o nouă galerie foto, mult mai extinsă. Stați pe aproape!
Și cum articolul ăsta nu e unul vesel, iată și finalul (trist, dar din aceeași poveste):
Gata, am terminat ! Este ora 12:52 și totul ar trebui să fie bine… Dar nu e!
pozele, domnu’ pompier, pozele! 🙂
faine poze, fain articol. multzumiri pompierului sef si babutzei sale pompierese.
Nu-ţi răspund că stric credibilitatea articolului :-). În plus, tot ce-am spus, este cât se poate de adevărat. Fără glumă!
Pingback: Final Frontier (16): impresii (I)
nu neg, este.
Şi mai lasă-te de fumat, c-ai să mori înainte de a termina de publicat DUNE : -) 🙂 !!!
si te mai miri ca te tratez ca pe-un pompier? 🙂
Super articol!
Mulţumim! 😀
1. Ultimele fotografii – exact SF de muzeu, stil ”Nu atingeti exponatele!”.
2. Usor cu seresefefeul pe scari, ca nu mai iese antologia aia babana!
Pingback: Cum a fost la targ | Final Frontier
@buzdu: la punctul 2… din cite stiu, antologia aia apare la eagle, iar srsff-ul chiar n-are, in afara de sigla de pe coperte (semn excesiv de curtoazie din partea mugurului editor), absolut nici un merit in facerea cartilor alora. da’ ma rog, nu-s membru, asa ca poate nu stiu bine 🙂
MoshulSF a pus ‘bisturiul’ pe multe bube dureroase. Acum sa vedem daca implicatii se simt sa aplice si ceva ‘dezinfectari’ serioase, sau le lasa sa supureze in continuare…
Multumim pentru feedback si participare!
Intr-adevar, am invatat multe din aceasta prima editie si se poate si mai bine decat a iesit anul acesta, dar pentru noi prima editie a Final Frontier a fost peste asteptari. Toata lumea a plecat de la premisa ca nu va veni lume si, cand colo, au fost vizitatori, toti expozantii si-au acoperit costurile, o mare parte chiar au facut vanzari mult mai bune decat se asteptau. Feedbackul vizitatorilor a fost pozitiv.
Iar legat de edituri, noi ne bucuram ca au acceptat invitatia noastra de a participa la targ, chiar si asa neincrezatoare. Fara ele nu s-ar fi putut organiza Final Frontier si speram ca rezultatele primei editii sa le impulsioneze la urmatorul targ.
Ceea ce numiti dvs „semiesec” pentru noi a fost un real succes. Am demonstrat ca se poate face un targ de carte nisat, ca e un concept viabil, am aratat ca promovarea targetata functioneaza, iar acum e loc de mai bine. Din ce in ce mai bine 🙂
din punctul meu de vedere a fost frumos, succes mai departe!
Multumim, Oliviu. Pentru cuvintele frumoase, pentru participare si mai ales pentru organizarea unei dezbateri de succes!
Bine bine, am inteles promovarea targetata dar care va fi urmatoarea? Just cuoriosity! 🙂
Urmatoarea editie? Urmatoarea nisa? Nu-mi dau seama la ce anume te referi.
Si ,si.
multumiri moshului si Cristinei Ghidoveanu pt sprijin si pt slideshowul spectaculos, si felicitari pt articol! dar mai ales, sanatate!
Pingback: Millennium la Final Frontier: cum fu (2) « Ugly Bad Bear's
Intr-adevar Fane, ai surprins cu obiectivitate desfarurarea evenimentelor (spre deosebire de comentariul mult prea pro domo al lui Hori(n)ca ;)))
Mulţumesc şi eu, o dată în nume propriu şi o dată în numele colegilor de la SRSFF ( sunt convins că nu se va supăra nimeni pentru asta) pentru toate observaţiile. Suntem conştienţi că mai avem de învăţat şi ca mereu este loc de şi mai bine. Sper că peste câteva luni sau măcar peste câţiva ani va considera autorul acestui articol că observaţiile pe care ni le-a făcut n-au fost în zadar. Păcat că observaţiile comentatorilor nu au drept scop ceva constructiv ci sunt simple aberaţii inutile. Ca atare nu răspund la ele.
@ Ursu te citez: „din cite stiu, antologia aia apare la eagle, iar srsff-ul chiar n-are, in afara de sigla de pe coperte (semn excesiv de curtoazie din partea mugurului editor), absolut nici un merit in facerea cartilor alora. da’ ma rog, nu-s membru, asa ca poate nu stiu bine”
ca om bine-intenţionat cum vreau să cred că eşti n-ar strica să-l întrebi pe Mugur despre antologiile SRSFF pentru a vorbi pe baza celor ştiute, nu a celor crezute. Dacă e exagerată observaţia mea, te rog să mă ierţi!
domnu’ pompier Fane, nefiind afiliat nimanui, isi poate permite sa fie obiectiv. da’ poti sa-mi spui si mie unde am fost „prea pro domo”?
Nu am zis că ai fost prea cumva , dragul meu. Eu ce spuneam, repet pentru eventualitatea că n-am fost destul de clar în exprimare, este că sunt două variante: ori ai vorbit cu Mugur despre problema asta, caz în care nu trebuie să spui ” din câte ştiu” ci : „mi-a zis Mugur aşa”, ori n-ai vorbit cu nimeni cine deţine date exacte despre subiect, caz în care se cuvine să zici „cred”. Asta cu ” din câte ştiu ” are o valoare incertă şi poate induce în eroare eventualii cititori care nu stiu citi si printre rânduri. E un fel de ” eu ştiu, dar nu pot spune” , ceea ce este fals, dacă ştii ceva spune, dacă nu atunci nu afirma, ci doar presupune.
Mie corect aşa mi se pare, dar, firesc, cine sunt eu să-mi închipui că părerea mea contează, chiar şi într-un subiect despre care ştiu ceva mai mult.
Încă ceva Ursule: eu dacă văd ceva în neregulă la SRSFF spun, tot aşa cum spun şi când văd ceva în neregulă în exteriorul SRSFF-ului, poate că asta deranjează peste tot, dar chiar nu-mi pasă. În fond şi la urma urmei pot fi exclus atât din SRSFF cât şi din tot sefeul românesc fără ca ceva să se schimbe în SRSFF, în science-fictionul românesc sau în lumea mea, motiv pentru care îmi permit să zic când cineva exagerează. Nu mă interesează nici cât negru sub unghie că cine-i pro şi cine-i contra, ma interesează doar argumentele. Domnul Ghidoveanu are dreptate în ce spune şi la fel aş afirma şi dacă ar declara ca vrea ca SRSFF-ul să dispară. Iar tu acum exagerezi, aşa mi se pare şi la fel ţi-aş spune şi dacă ai depune o adeziune pentru a deveni membru SRSFF.
Normal, îmi poţi dovedi foarte uşor contrariul prezentând acele lucruri „ştiute de tine” care te-au făcut să tragi concluzia că SRSFF-ul a participat doar cu aplicarea siglei la antologie.
Înainte de a încheia ( na, că m-am aprins) trebuie să-ţi spun, ori să-ţi amintesc mai degrabă, că Mugur Cornilă este membru SRSFF. Iar tot ce face SRSFF-ul este meritul membrilor, inclusiv a lui Mugur Cornilă. Afirmaţia ta echivalează cu o afirmaţie de genul ” MilleniumPress participă doar cu sigla, în rest e totul meritul lui Horia Nicola Ursu”.
@feri: comentariul meu i se adresa lui ionutz.
spui: „tot ce face SRSFF-ul este meritul membrilor, inclusiv a lui Mugur Cornilă”. da, e normal. dar… reciproca e oare adevarata? pentru tot ce face mugur cornila ar trebui sa aplaud srsff-ul? n-as prea crede…
:))
Schimbi subiectul, Ursule, în loc să răspunzi. Mai întreb: la ce te referi când spui „din câte ştiu”?
Nu aplauda SRSFF-ul pt ce face Mugur, dar lasă-l pe Mugur să declare ce face sub egida SRSFF-ului şi ce nu, cred că este major şi-şi poate asuma răspunderea propriilor fapte. Sau crezi cumva că l-am sechestrat şi face obligat forţat ce face? Sau de fapt ţi-e egal… dar vrei să tragi o linie de demarcaţie între el şi SRSFF chiar dacă el nu vrea să facă asta?
@Aspoiu – Mai, Aspoiule, care observatii ale comentatorilor sunt „simple aberatii inutile”?
Nu stiu nenea, nu eu am zis aia! 😐
O fi o noua forma de introspectie metafizica… Dar sint curios cum se face diferentierea intre aberatii inutile si aberatii utile.
@feri: Ai pus punctul pe I. Mi-e chiar egal ce se intimpla cu SRSFF-ul. Eu nu stau de vorba cu o entitate difuza, stau de vorba cu oameni. Iar in SRSFF sint destui oameni de treaba, o majoritate covirsitoare, din fericire.
Cind spun „din cite stiu”, ma refer la convingerea mea ferma ca si colectia lui Mugur e o ocazie pentru ca SRSFF-ul sa isi aroge niste merite pe care nu le detine „per se”, ca in atitea alte cazuri; „parteneriatul” clamat in cazul organizarii acestui tirg fiind unul dintre acestea. „Noi am facut, noi am dres”. Nu. Unul dintre membrii vostri a facut si-a dres. SRSFF-ul (mai exact, partea sa vocala) se poate lauda, eventual, cu ce-a facut membrul respectiv, nu cu ceea ce a facut entitatea SRSFF. Partidul e-n toate, daca iti suna cumva cunoscut sintagma…
Si daca tot e pe somatii, hai sa te somez si eu: la care dintre comentarii te-ai referit ca fiind o aberatie inutila?
Acum (tirziu) ma prind ca tu ai impresia ca m-as referi la „Pangaia”. Nu la aia ma refer. Ma refer, asa cum s-a referit si Buzdu, la antologia lui Stefan Ghidoveanu, cea proiectata, dar inca neconcretizata. Just so you know. „Pangaia”, sint convins, este intrutotul opera SRSFF-ului.
Merci pentru lămuriri. În ceea ce priveşte antologia care va fi cândva eu nu mă antepronunţ. Iar dacă vreau să aflu viitorul apelez la o ghicitoare profesionistă. Pe cât posibil evit să acuz pe cineva pentru ce ar putea să facă şi nici nu emit presupuneri, mai ales nu în probleme care nu mă privesc. Poate vei avea dreptate, poate nu… dar deocamdată de aici se vede ca un proces de intenţie.
Mă refeream la celelalte două comentarii referitoare la SRSFF. Ale unora care nu mai pot de grija SRSFF-ului…
Pingback: Final Frontier: Prin aburi şi noapte « Oliviu Craznic's gothic novel
Pingback: Cititor SF » A doua lansare
proces de intentie? cred ca n-ai inteles ce voiam sa spun. da’ nu-i nimic, m-am saturat sa ma tot explic.
care totul e adevarat (din ce-ai scris), mosule?
„efectivul editurii Millennium Books s-a mărit în acest an cu o serie de colaboratori (ocazionali sau permanenți), dar nu cred că a auzit cineva pronunțat și numele meu. Sau al soției mele.”
Da ce? Matale doar anul asta ai inceput colaborarea cu editura?
@Aspoiu – Mai, Aspoiule, tu esti om citit, cand te-i trezi, sa ma lamuresti si pe mine cu simplele alea aberatii inutile ca nu mai pot sa pun geana pe geana! Pana la comentariul ala al omului, hai sa-l numim “aberant util” – da’ asta doar asa, ca sa facem o diferentiere – toate comentariile erau “simple aberatii inutile”. Apoi cica doar doua, cele care poarta grija seresefefeului. Daca ma uit bine, cum comentariul meu poarta grija moshului (e o atentionare poznasa), inseamna ca doar al tau poate sa fie acele (sic!) acele observatii ale comentatorilor care-s “simple aberatii inutile”. Mai, Aspoiule, da’ oare nu gresesc? Toate inseamna doar doua (ca omu’ si-ar fi cerut scuze celorlalti comentatori care s-au dovedit “constructivi”!)? Sau comentariul tau inseamna toate (asa de tare-l enervezi, ca Aspoi ma refer…)?
@uglybad bear – Right! In afara de cateva persoane, care parca si-ar dori sa instituie o anacronica cenzura, cativa activisti PCR care cred ca tot ce e diferit e ilegitim si ca orice critica venita din exterior e neavenita, majoritatea membrilor SRSFF este ok ! Poate de asta ne si pasa!
am citeva minute libere asa ca o sa iti raspund, draga feri, la intrebarea ta referitoare la „de unde stiu” ca srsff n-are a face cu cartile din seria cu „seniorii” editate de eagle. am oarece vechime in bransa ca sa stiu care-s miinile prin care trece o carte pina sa ajunga la tipar. daca te uiti pe pagina 4 a titlurilor din seria respectiva, ai sa-i vezi insiruiti pe cei care au lucrat la carte. care-s cam aceiasi: editorul mugur, redactorul mariana sipos, designerul colectiei cristian homeuca si dtp-istul gabi valsan. cu exceptia lui mugur, care e intr-adevar membru srsff, societatea cu pricina n-a miscat un deget pentru aparitia cartilor. asadar, chiar nici un motiv, in afara unei curtoazii excesive a lui mugur fata de societate, pentru ca aceasta carte sa poata fi considerata drept o izbinda a srsff-ului. ergo, se demonstreaza ceea ce spuneam si referitor la tirg: altii muncesc, iar srsff isi aroga meritele.
STIMAŢI DOMNI,
CRED CĂ AJUNGE!!!… DACĂ NU PUTEŢI SĂ VĂ LIMITAŢI LA SUBIECTUL PE CARE-L PROPUNE ARTICOLUL, ADICĂ TÂRGUL DE CARTE „FINAL FRONTIER” ÎN INTEGRALITATEA LUI (SUBLINIEZ ACEST LUCRU) ŞI VREŢI DOAR SĂ VĂ RĂZBOIŢI ÎNTRE DVS. SAU CU SRSFF, VĂ ROG S-O FACEŢI PE BLOGURILE DOMNIILOR VOASTRE. VĂ ANUNŢ CĂ-MI IAU LIBERTATEA DE A ŞTERGE TOATE COMENTARIILE PE CARE LE VOI CONSIDERA OFF-TOPIC. MAI AŞTEPT DIN PARTEA LUI MUGUR CORNILĂ O PRECIZARE DISEARĂ, CÂND VA AJUNGE ÎN PREAJMA UNUI CALCULATOR, DUPĂ CUM M-A ANUNŢAT TELEFONIC AZI DIMINEAŢĂ, ÎN REST ALEGEREA VĂ APARŢINE: VĂ ÎNTOARCEŢI LA SUBIECT SAU RENUNŢAŢI!
VĂ MULŢUMESC PENTRU COMENTARIILE DE PÂNĂ ACUM.
MOSHUL SF
yessir.
alooo, domnu’ mugur? asteptam precizarile.
Pingback: Ecouri Final Frontier 2011 « Assassin CG
Îţi mulţumim mult pentru câte impresii ai scris, ne ajută foarte mult! Sper să ne vedem la următoarele ediţii 🙂
Pingback: Final Frontier (16): impresii (I) | Galileo Online