Următoarele două zile vor fi pentru mine poate cele mai ocupate dintre cele scurse de la începutul anului 2011. În afară de obligațiile profesionale, mai am de participat la două mese rotunde (sau paneluri, ca să fim la modă!) desfășurate în cadrul Târgului pasionaților de SF și fantasy FINAL FRONTIER, care se va desfășura în perioada 26-27 martie 2011, la Muzeul Țăranului Român, din București. Programul complet îl puteți găsi aici.

Să le luăm însă pe rând…

Ediția din 26 martie 2011 a emisiunii Exploratorii lumii de mâine este dedicată jocurilor video. Invitat este – ca de obicei – MIHAIL STEGARU, fost redactor-șef al revistei Level, unde semna cu numele de „Mike”, expertul care ne va povesti despre ultimele noutăți în materie de jocuri pe calculator, cu aplecare specială spre Shogun 2: Total War, ultimul venit în seria deja celebră din care mai fac parte Shogun: Total War (2000, 2001), Medieval: Total War (2002, 2003), Rome: Total War (2004, 2005, 2006, 2010), Spartan: Total Warrior (2005), Medieval II: Total War (2006, 2007), Empire: Total War (2009) și Napoleon: Total War (2010). (Anii multipli indică și addon-urile corespunzătoare.)

Despre toate acestea puteți afla mai multe amănunte dând o căutare pe net. Mă voi mulțumi să vă spun că e vorba de un ciclu de  jocuri de strategie în timp real, extrem de complex, creat în marea sa majoritate pentru PC, dar care are și versiuni pentru Xbox, Playstation 2 sau Game Cube (este cazul lui Spartan: Total Warrior).

Shogun 2: Total War este rezultatul celor peste zece ani de experiență în crearea jocurilor Total War și va completa perfect longeviva serie cu o nouă inteligență artificială (AI), moduri revoluționare de joc multiplayer, opțiuni complet noi pe harta de campanie și bătăalii epice 3D în timp real.

Acțiunea din Shogun 2: Total War are loc la jumătatea secolului al 16-lea, în Japonia medievală. Țara nu se mai află sub o singură conducere și este fragmentată într-o mulțime de clanuri în permanentă stare de război. Jucătorul intră în rolul unui Daimyo – lider de clan – și va ținti spre un singur mare scop: reunificarea Japoniei sub un singur stindard – al său. Jucătorul va deveni noul Shogun – conducătorul absolut al Japoniei – dacă va reuși să iasă învingător în bătălii, atât cele militare, cât și cele economice și diplomatice.

Caracteristici principale:

– Redefinirea seriei Total War: Shogun 2 perfecționează formula de joc cu AI (Artificial Intelligence) de nouă generație, mai performant, o și mai mare atenție la detaliu și funcții online îmbunătățite. Rezultatul este o combinație ideală de gameplay tactic – în timp real, și strategic – pe ture, care le permite atât veteranilor Total War, cât și noilor jucători, să se bucure de posibilitățile vaste pe care le oferă jocul.

– Un nou nivel de dezvoltare a personajelor: Alege unul dintre cele nouă clanuri diferite și luptă online și offline pentru supremația absolută în Japonia medievală. Câștigă experiență pentru generalul tău, dar și pentru agenții săi.

– O ofertă completă single și multiplayer: Parcurge campania principală în single player sau invită un prieten să joace alături de tine online, fie cooperativ, fie competitiv, în modul Multiplayer Campaign. Intră în bătălii multiplayer pentru 8 jucători cu propriul tău avatar (upgradeable) și urcă în clasamentul online mondial (Leaderboard). De asemenea, pentru prima dată în seria Total War, jocul oferă noi moduri de joc în echipă (pentru clanuri).

– Sistem AI de nouă generație: Produs în concordanță cu principiile enunțate de Sun Tzu în Arta Razboiului, Inteligența Artificială din Shogun 2: Total War analizează constant situația și reacționează la fiecare mișcare a jucătorului cu precizie îmbunătațită și într-o mare varietate de moduri.

Mihail Stegaru, „responsabilul” cu jocurile video la ELM

– Gameplay îmbunătățit în bătăliile terestre și navale: În Shogun 2: Total War, bătăliile terestre sunt mai realiste ca oricând, cu asedii structurate pe etape și condiții de teren care se modifică în funcție de starea vremii și de momentul zilei. Astfel, fiecare înfruntare devine o provocare tactică. Incendiază cladiri pentru a provoca evacuarea trupelor inamice din interior și utilizează abilitățile speciale ale unitătilor tale pentru a obține avantaje decisive în bătălii.

– Bătăliile navale oferă acum mai multă varietate, prin introducerea luptelor în zone de coastă. Insulele pot oferi protecție pentru navele din flotele tale, iar barierele de nisip și corali sunt capcane în care poți atrage corăbiile inamice.

– Gameplay accesibil pentru crearea unui imperiu până în cele mai mici detalii: Interfața optimizată permite managementul facil al teritoriilor aflate sub comanda ta. Construiește și guvernează orașe, recrutează și instruiește trupe, angajează-te în diplomație și controlează-ți agenții – fiecare acțiune pe care o poți întreprinde este însoțită de explicații detaliate, tutoriale care îți vor dezvălui pe parcurs adevarata profunzime a jocului pe harta de campanie din Shogun 2 – esența experienței Total War.

Cerințe de sistem Shogun 2: Total War

PC – cerinţe minime de sistem: Procesor: Intel Dual Core la 2 GHz / Intel Single Core la 2,6 GHz, sau echivalent AMD (cu SSE2). RAM: 1GB RAM (XP), 2GB RAM (Vista / Windows7). Placă video: cu 256 MB, compatibilă cu DirectX 9.0c (shader model 3). Rezoluția ecranului: minimum 1024×768. HD: 20GB spațiu liber pe hard disk.

PC – configurație recomandată: Processor: Intel® Core™ i5 2nd Generation (sau superior), sau echivalent AMD. RAM: 2GB RAM (XP), 4GB RAM (Vista / Windows7). Placă video: Seriile AMD Radeon HD 5000 și 6000 sau placă video echivalentă, compatibilă cu DirectX 11. Rezoluția ecranului: minimum 1280×1024. HD: 20GB free hard disk space.”

***

Al doilea subiect al zilei va fi dedicat celei mai așteptate console de jocuri din toate timpurile: Nintendo 3DS, care care s-a lansat în România chiar în această lună .

„Nintendo 3DS oferă o incredibilă experiență 3D în jocuri – oriunde, oricând, fără a avea nevoie de ochelari speciali.

Nintendo 3DS Cosmos Black

Ecranul inferior și-a păstrat binecunoscutele funcții tactile, însă ecranul superior a devenit o fereastră către o lume virtuală fantastică, ce a căpătat acum o profunzime fără egal. În funcție de preferințe, poți oricând să te bucuri din plin de efectele 3D sau să revii la „clasicul” 2D.

Într-o lume 3D, este firesc ca Nintendo 3DS să ofere acum un Circle Pad pentru control 360 °. În plus, noii senzori de mişcare înregistrează orice înclinare a consolei Nintendo 3DS. Aceasta este adevărata interactivitate!

Cele două camere foto de pe exteriorul consolei 3DS permit crearea de imagini fotografice 3D, iar cu noile funcții SpotPass și StreetPass nu vei fi niciodată deconectat de la Internet și niciodată separat de alți utilizatori Nintendo 3DS, chiar și atunci când consola este în Sleep Mode.

Fii în permanență conectat: funcțiile wireless ale Nintendo 3DS îți permit să ai acces rapid și facil la Internet prin orice WiFi Hotspot, fie în oraș, fie acasă.

Desigur, pe Nintendo 3DS, chiar și jocurile tale favorite mai vechi (pentru DS sau DSi) sunt binevenite. Cu toate acestea, le vei juca în continuare doar în două dimensiuni. Însă nu te întrista: există o mulțime de noi jocuri 3D pentru noua consolă portabilă de la Nintendo, iar numărul lor va crește în viitor.

Caracteristici:

Nintendo 3DS Aqua Blue

– Acum poți face fotografii 3D senzaționale!

– Descoperă magia ascunsă în realitatea cotidiană, prin Augmented Reality, care combină elemente virtuale cu decorul real. Vei fi uimit – garantat!

– Jocuri fără sfârșit: încă de la lansarea consolei Nintendo 3DS sunt disponibile jocuri speciale 3D, iar numărul lor va crește an de an.”

Am citat din materialele  de prezentare puse la dispoziție de firma RHS, responsabilă cu vânzarea celor două produse în România, dar – credeți-mă – realitatea este cu mult dincolo de aceste fraze seci. Încercați și n-o să vă pară rău!

***

Oricât de mult aș ține eu la emisiunea Exploratorii lumii de mâine, trebuie să recunosc un fapt și anume că vedeta acestui weekend rămâne Târgul pasionaților de SF & Fantasy FINAL FRONTIER, al cărui afiș îl puteți vedea mai jos:

Vă mărturisesc foarte sincer că mare lucru, în afara programului publicat de Galileo Online, nu știu nici eu despre manifestarea cu pricina. Am aflat că organizatorul principal este Bookblog.ro, că vor fi reduceri substanțiale la prețul cărților aduse de editurile participante, că vor exista niște conferințe/mese rotunde/paneluri/demonstrații pe viu/lansări la diverse capitole (cărți, jocuri de tip „boardgames””, roboței, bandă desenată), și că vom avea ocazia să ne întâlnim cu majoritatea numelor „grele” din SF-ul românesc, ceea ce – în principiu – ar trebui să fie îndeajuns de atractiv pentru o vizită prelungită, de-a lungul celor două zile.

În ceea ce mă privește, voi fi prezent la două dintre paneluri:

# Sâmbătă, de la orele 15:00 (și în continuare) la lansarea antologiei STEAMPUNK. A doua revoluţie, la care, în afară de subsemnatul, vor mai participa Horia Nicola Ursu, Oliviu Crâznic, Ștefana Czeller, Michael Haulică, Florin Pîtea şi Marian Truţă. Pentru iubitorii de carte rară, iată cum arată unul dintre cele 50 de exemplare ale ediției limitate:

STEAMPUNK. A DOUA REVOLUȚIE - Ediție limitată

Și pentru că tot vorbeam de tiza mea, Ștefana Czeller (una dintre cele mai talentate prozatoare apărute în ultimul deceniu în science fiction-ul românesc!), vom fi martori, începând cu orele 15:30, la momentele dedicate lansării primului său roman, Cerneală și sânge, apărut la editura Millenium Books. Cum va arăta cartea? Cam așa:

Ștefana Cristina Czeller - CERNEALĂ ȘI SÂNGE (Ed. Millennium Books, 2011)

Vă voi povesti mai mult în zilele următoare, căci mai există și cărți, și oameni interesanți de prezentat, dar mai întâi vreau să văd cum se desfășoară evenimentul.

# Duminică, începând cu orele 15.15, voi participa la întâlnirea pusă la cale de iubitorii vampirilor, ai romanului gotic și ai literaturii „urban fantasy” sau ai subgenului „paranormal romance”, sub genericul Jurnalele amurgului: Cei care înfruntă noaptea. Vor fi prezenți: Oliviu Crâznic (moderator), Oana Stoica-Mujea (cea mai prolifică autoare de fantasy românesc), Liviu Radu (scriitorul român pentru care „urban fantasy”-ul nu mai are nici un fel de secrete, dacă ne ghidăm după ciclul Waldemar), Raluca Băceanu (o altă marea speranță a literaturii imaginarului în România) și, bineînțeles (se putea să lipsească miecurea din post?!), subsemnatul. Vom avea și un slide show cu principalele cărți ale genului apărute în România; pe scurt, distracția e garantată.

2010-Crâznic, Oliviu - ...și la sfârșit a mai rămas coșmarul (Ed. Vremea)

Cam acesta este weekend-ul meu… Ce-ar fi să veniți și voi, sâmbătă și duminică, între 10:00 și 18:00, la MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN, din șoseaua Kiseleff, să fiți părtași la marea sărbătoare a SF-ului și fantasy-ului românesc. Eu, unul, vă aștept cu drag! Sunt atât de multe lucruri despre care putem discuta…