Steambetty (Animated) - © Avia Sunanda (www.deviantart.com)

Începând de astăzi, vă propun un serial nou, dedicat universului steampunk.

„Dar ce este, în fond, acest de atât-de-la-modă-acum curent în interiorul science fiction-ului? Nu vă temeți, n-am să vă țin un curs de istorie literară, întâi și-ntâi pentru că nu mă pricep, apoi pentru că nu asta e menirea introducerii de față. Dar unele repere, pentru a putea situa mai bine în context încercarea noastră de-acum, se cuvin a fi menționate…

După cum spun John Clute și Peter Nicholls în articolul corespunzător din The Encyclopedia of Science Fiction (ediția mea este din 1999, prin urmare nu chiar foarte pusă la zi), prin analogie cu termenul „cyberpunk” s-a creat pe la sfârșitul anilor ’80 termenul „steampunk”, menit să denumească „acel science fiction ale cărui evenimente se petrec pe un fundal de tip secolul al XIX-lea”, dar în care – adăugăm noi – pot interveni descoperiri și tehnologii situate mult după această epocă sau amplasate din punct de vedere istoric în altă epocă decât aceea în care s-au produs. În principal, termenul desemnează o combinație de science fiction, istorie alternativă și ficțiune speculativă care s-a manifestat până la a impune o definiție și un subgen, prin lucrările unor scriitori foarte activi în perioada amintită, dintre care cei mai cunoscuți sunt K. W. Jeter (Morlock Night, 1979 și Infernal Devices: A Mad Victorian Fantasy, 1987), Tim Powers (The Anubis Gates, 1983 și – nu chiar steampunk pur, dar trăgându-și seva din același univers – On Stranger Tides, 1987 sau The Stress Of Her Regard, 1989) precum și James P. Blaylock (Homunculus, 1986 și Lord Kelvin’s Machine, 1992) – primului numit aparținându-i de altfel și paternitatea termenului „steampunk”, menționat pentru prima dată într-o scrisoare trimisă revistei science fiction Locus, în aprilie 1987. Experții spun însă că bazele acestui subgen fuseseră puse cu cel puțin 10-20 de ani înainte, prin lucrări de-a dreptul monumentale cum ar fi cele semnate de Mervyn Peake (Titus Alone, 1959), Keith Laumer (Worlds Of The Imperium, 1962), Keith Roberts (Pavane, 1968), Michael Moorcock (trilogia A Nomad Of The Time Stream, cuprinzând romanele Warlord Of The Air, 1971; The Land Leviathan, 1973 și The Steel Tsar, 1981),  Harry Harrison (A Transatlantic Tunnel, Hurrah!, 1973) și Christopher Priest (The Space Machine, 1976).

Bomber - © NoahW (www.deviantart.com)

La categoria proto-steampunk, sunt încadrați de obicei Mary W. Shelley (Frankenstein or The Modern Prometheus, 1818), Jules Verne (Voyage au centre de la Terre, 1864; De la Terre à la Lune, 1865 și  Vingt mille lieues sous les mers, 1869), Bram Stoker (Dracula, 1897) și H. G. Wells (The Time Machine, 1895; The Island Of Doctor Moreau, 1896; The War Of The Worlds, 1898 și The First Men In The Moon, 1901).

În anii ’90, în domeniul de care ne ocupăm s-au ilustrat autori precum William Gibson & Bruce Sterling (The Difference Engine, 1990), Stephen Baxter (Anti-Ice, 1993 și The Time Ships, 1995), Philip Pullman (Northern Lights, 1995 și The Subtle Knife, 1997) sau Paul di Fillipo (The Steampunk Trilogy, 1995).

Astăzi vedetele sunt (în ordine relativ cronologică) Bryan Talbot, China MiévilleS. M. Stirling, Kenneth Oppel, Nick Gevers, Stephen Hunt, George Mann, Jonathan Green, Naomi Novik, Toby Frost, Cherie Priest, Scott Westerfeld, Gail Carriger, Chris Wooding, Dexter Palmer sau Lavie Tidhar. Nu vă mai spun titluri de cărți, este suficient să dați o căutare pe net și vă lămuriți…

În plus, subgenul steampunk s-a manifestat în cinematografie (filme precum 20.000 Leagues Under The Sea, 1954; Captain Nemo And The Underwater City, 1969; The Land That Time Forgot, 1975; At The Earth’s Core, 1976; Laputa – Castle In The Sky, animație-1986; Wild Wild West, 1999; Atlantis, The Lost Empire, animație-2001; The League Of Extraordinary Gentlemen, 2003; Steamboy, animație-2004; Van Helsing, 2004; Howl’s Moving Castle, animație-2004; The Golden Compass, 2007 sau Sherlock Holmes, 2009), televiziune (seriile Wild Wild West, 1965; The Secret Adventures Of Jules Verne, 2000; Sanctuary, 2008-2009 sau Warehouse, 2009), bandă desenată (prea multe să le trecem în revistă aici) sau jocuri (la ultima categorie să amintim doar seriile Warhammer 40.000, Final Fantasy, Myst, Thief, Syberia ori Bioshock, precum și celebrul de-acum Arcanum: Of Steamworks And Magick Obscura, 2001), dar și în muzică și arte plastice. Într-un cuvânt, fenomenul a căpătat un caracter cu adevărat mondial și sunt convins că ați avea ce citi, viziona sau asculta în acest domeniu ani și ani de zile. (…)”

(Fragment din Cuvântul înainte la antologia STEAMPUNK. A DOUA REVOLUȚIE, în curs de apariție la editura Millenium Books)

Theatrum Orbis Terrarum - © Strangway (www.deviantart.com)

Prezentarea de mai sus este una sumară, dictată de dimensiunile reduse ale unei prefețe. În realitate, subgenul steampunk a cunoscut o dezvoltare atât de intensă, încât în acest moment există zeci de site-uri și de bloguri dedicate lui, sute de artiști și scriitori specializați, cluburi și asociații care grupează  iubitorii de creații de acest tip, ba există chiar și indivizi care trăiesc după modele și precepte „steampunk”!!! 

Shears - © Falterdan (www.deviantart.com)

Serialul nostru va încerca să pătrundă în miezul tuturor domeniilor amintite mai sus, dar și în altele – nemenționate încă. De la carte, film și jocuri, până la pictură, grafică și sculptură, de la muzică la bijuterii și obiecte de lux, de la obiecte din viața de zi cu zi modificate în stil steampunk până la obiecte fanteziste, a căror utilitate nu există decât în mintea autorilor lor, chiar dacă ele au fost construite în realitate – de la toate acestea vom încerca să aflăm câte ceva, nou, inedit, interesant, care să ne lămurească – în sfârșit – de unde fascinația la nivel planetar pentru lucruri care nu au existat – și nu vor exista niciodată – în altă parte, decât acolo unde vor dăinui pentru vecie: în mintea umană.

Nu voi încerca să scriu o istorie cronologică a steampunk-ului. Ar fi destul de greu la mijloacele de care dispun în prezent. Dar, pe măsură ce voi găsi noi și noi elemente demonstrative de mare valoare, care să fie și suficient de grăitoare, și suficient de atractive, vi le voi împărtăși cu cea mai mare bucurie. Parcurgând paginile antologiei ce stă s-apară la editura „din colțul hărții” – Millennium Books – care nu de puține ori ne-a surprins în mod plăcut cu ideile diriguitorilor săi, am ajuns la o concluzie personală (pe care viitorul o va demonstra sau nu, vom vedea asta mai târziu), și anume: dacă cyberpunk-ul n-a prins cine știe ce la autorii români, în pofida eforturilor unora sau altora (vezi politica editorială a Jurnalului S.F. sau antologia care s-a vrut reprezentanta primei revoluții în science fiction-ul românesc, Motocentauri pe acoperișul lumii – Ed. Karmat Press, 1995), steampunk-ul pare să li potrivească perfect, de parc-ar fi o mănușă care de mult timp aștepta să întâlnească mâna potrivită! Vă veți da seama de asta după lecturarea povestirilor „celor zece” care s-au încumetat să abordeze un subgen prezent la noi, până acum, doar prin traduceri (nu prea multe, de altfel!) și prin câteva texte răzlețe, care nici măcar nu „știau” că fac parte din steampunk!

Steampunk Bookmark I - © karla_chan (www.deviantart.com)

Abordarea de tip „mozaic” îmi va permite să vă pun la dispoziție mai întâi materialul de care dispun deja, ca să vă ofer un motiv de reflecție (și poate chiar de documentare pe cont propriu!), răstimp în care voi putea aduna alte date necesare pentru întregirea tabloului. Deși conținutul serialului se încadrează la mai multe categorii din cele aflate pe blogroll (cărți, filme, jocuri, seriale, galeriile de artă „Moshul SF”), am hotărât să nu-l etichetez în nici un fel, datorită complexității subiectului. Sau într-un singur fel: Universul steampunk, o categorie nouă, pe care-o voi crea după scrierea acestui post.

Cam acestea au fost lucrurile pe care am vrut să vi le spun acum… În capitolele viitoare, veți avea prilejul să aflați mai multe. Fiți pe fază!

Steampunk Zodiac - © amasugiru (www.deviantart.com)

P.S.: Nu uitați să dați click pe imaginea lui Steambetty, de la începutul articolului. S-ar putea să aveți o surpriză plăcută!