Știu că n-am mai scris de mult și că asta poate însemna pentru unii un semn de neseriozitate. Alții însă cred că vor înțelege situația ceva mai nuanțat: am muncit de Crăciun, a fost ziua mea onomastică pe 27, după care a urmat în linie dreaptă sfârșitul de an, moment în care subsemnatul participă din plin la pregătirile pentru masa de Revelion – după cum vă pot confirma, sunt sigur, prietenii cu care am petrecut aceste momente în ultimii ani. (Pentru salata de boeuf, de pildă, sunt necesare cel puțin două zile ca să iasă cum trebuie, gospodinele știu despre ce vorbesc eu acum! Statul pe la cozi e cam la fel ca pe vremea lui Ceaușescu, doar că în zilele noastre ai ce cumpăra – evident, cu o singură condiție: să ai bani! 🙂 Și tot așa, de nici nu știi cum trece timpul…)

Să ne întoarcem însă la ceea ce cred că vă interesează… Ediția din 25 decembrie a emisiunii „Exploratorii lumii de mâine” a avut, așa cum vă promisesem, un caracter festiv. De ce? Poate pentru că am primit – pentru această a doua ediție a premiilor de fidelitate ELM – sprijin din partea celor mai importanți factori de influență și decizie din SF-ul românesc: edituri, librării, ONG-uri specializate (mă refer aici la SRSFF, care ne-a oferit cu multă amabilitate, pentru toți premianții, câte un exemplar din antologia „Pangaia”).

Iată, așadar,

LISTA CÂȘTIGĂTORILOR PREMIILOR DE FIDELITATE ALE EMISIUNII „EXPLORATORII LUMII DE MÂINE” — EDIȚIA 2010

1.- Cărți din partea editurii ALEXANDRIA:

* GEORGETA SORCA – București

2.- Cărți din partea editurii LEDA:

* GABRIEL PAREPEANU – sat Bărăitaru, comuna Drăgănești, jud. Prahova

3.- Cărți din partea editurii MILLENIUM BOOKS:

* CONSTANTIN BADEA – Moreni, jud. Dâmbovița

* MIRCEA NANU-MUNTEAN – Suceava, jud. Suceava

4.- Cărți din partea editurii NEMIRA:

* MĂRIOARA RUSU-ZAFIU – sat Goioasa, comuna Agăș, jud. Bacău

5.- Cărți din partea librăriei NAUTILUS:

* ADRIAN SĂVESCU – București

MENȚIUNI (câte 2 titluri din portofoliul editurii Millenium Books):

1. VIOREL VONICA – Giurgiu, jud. Giurgiu

2. CRISTIAN POPA – București

3. IOAN CRISTEAN – Timișoara, jud. Timiș

4. SANDU PETRE – Fetești, jud. Ialomița

5. EMILIA CĂZĂNARU – București

6. FLORIN RĂU – Tecuci, jud. Galați

7. ZOLTAN BOȘCOVICI – Timișoara, jud. Timiș

8. TEODOR CONU (CONU TEODOR? :-)) – comuna Tărtășești, jud. Dâmbovița

9. OVIDIA BĂLOI – București

10. SIMION MĂRGINEAN – Simeria, jud. Hunedoara

Îi felicit pe toți câștigătorii premiilor de fidelitate, cu trei dintre ei am stat de vorbă în direct în timpul emisiunii și sper că ne vom reîntâlni pe calea undelor și anul viitor. Le mulțumesc de asemenea reprezentanților editurilor Alexandria (Ciprian Dobra), Leda (Dan Penescu), Millenium Books (Horia Nicola Ursu) și Nemira (Valentin Nicolau & Teodora Ivan), ca și patronilor librăriei Nautilus (Doina & Lucian Hanu). Nu în ultimul rând, un gând de mulțumire pentru reprezentanții SRSFF, Dănuț Ungureanu și Marian Truță, care ne-au sprijinit cu exemplarele din antologia menționată.

Mi-a făcut o deosebită plăcere să ofer ascultătorilor emisiunii și două texte românești (zic eu extrem de reușite), Mesagerul de Liviu Radu (prima difuzare: 10.01.2001) și Pedeapsa de Cristina Ghidoveanu (prima difuzare: 20.09.2000), în lectura unor nume apreciate ale teatrului românesc, mai precis actorii Cristina Deleanu și Florin Anton. Au fost 30 de minute extrem de plăcute, care au încheiat așa cum trebuia un an 2010 plin de realizări interesante pe planul promovării SF-ului prin intermediul radioului, cel puțin la postul de radio România Cultural.

Atât despre muncă, în ziua de Crăciun…

Fiind eu – ca mulți dintre români – un  ins care ține la tradiții, am zis să-mi scot nevasta la restaurant de ziua ei onomastică (Cristina, Christmas… v-ați prins, nu?).  Zis și… încercat, încă de vineri, 24. Locuim pe lângă Piața Gemeni (fostă Galați) și-am pornit de-a lungul străzii Mihai Eminescu, de la Vasile Lascăr spre Calea Dorobanți. În porțiunea respectivă se află cel puțin 7-8 localuri interesante, unde merită să petreci câteva ore în compania celor dragi. Când colo, surpriză: am fost anunțați foarte ceremonios că în zilele de 25-26 decembrie restaurantele respective SUNT ÎNCHISE!!! Halal comercianți, ne-am zis noi, poate că prin centru o fi altfel… Aș! „La Mama” avea niște lanțuri la poartă de ziceai că e un conac bântuit, din romanele lui Dickens, „Tasty Fish” intrase „la apă”, barurile de orice fel păreau închise de veacuri, până și KFC-ul se resemnase în războiul direct cu porcul și sarmalele românești. Vorba ceea: avantaj noi! Avantaj? Snobism? Sau prostie?

Până la urmă, am mers la localul familial unde poposim de multe ori sâmbăta, după emisiune, și totul a fost perfect – am mâncat bine, n-am plătit prea mult și am fost deschizători de drum pentru mai multe grupuri de clienți care – ca și noi – umblaseră cu limba scoasă pe bulevardul Elisabeta, în căutarea unui loc unde să poată petrece împreună câteva ore plăcute.

Lucrul cel mai minunat mi s-a întâmplat însă după aceea. În drum spre casă, am trecut prin zona buchiniștilor de la Universitate. Pustiu, pustiu, cu două excepții. La primul, nimic interesant. La al doilea, totuși, ce să vezi? Am reușit să „împușc” dintr-un foc 6 (șase) titluri pe care le căutam de ani buni, toate – titluri de colecție. Iată, mai jos, copertele cărților cu pricina:

De la stânga la dreapta, în ordine:

1956-Obrucev, V.A. – Plutonia (Ed. Tineretului)

1958-Efremov, Ivan – Umbra dinosaurului (Ed. Cartea Rusa)

1959-Tolstoi, A.N. – Hiperboloidul inginerului Garin (ESPLA-Cartea Rusa)

De la stânga la dreapta:

1964-Strugațki,  A. & B. – Întoarcerea (Ed. Tineretului)

1968-Tolstoi, A.N. – Aelita & Hiperboloidul inginerului Garin (Ed. Tineretului)

1964-Voiskunski, E. & Lukodianov, I. – Echipajul de pe Mekong (Ed. Tineretului)

Tare de tot, nu-i așa? Mai ales că – fiind vorba de cărți de colecție – le-am luat la un preț mai mult decât convenabil. Doar trebuia să primesc și eu o compensație pentru faptul că am „prestat” în ziua de Crăciun… Deși n-a fost prima dată (și sunt convins că nu va fi nici ultima), cred că există un farmec aparte atunci când – ca ziarist – lucrezi în zile festive. Poate o să spuneți că nu sunt întreg la minte, dar atmosfera în asemenea situații este una cu totul deosebită și merită întreg efortul din partea ta, ca realizator de emisiuni. E greu de explicat în termeni logici, dar mă bazez pe intuiția voastră și sunt convins că ați înțeles ce-am vrut să spun.

După aceea, ne-am întors acasă, unde am găsit următorul tablou general:

Și ce altceva ne-a mai rămas de făcut, decât să trecem la treabă, după cum se vede:

Unde sunt eu, vă întrebați? Evidemment, în spatele fotografului, dând indicații!!! Că doar asta fac șefii, nu-i așa? 🙂

Și pentru că am reușit să ajungem cu toții sănătoși, fericiți, bogați și din ce în ce mai inteligenți până la sfârșitul lui 2010 (PUȚINĂ IMAGINAȚIE NU STRICĂ, DOAR SUNTEM SEFIȘTI, NU-I AȘA?), pentru perioada ce urmează vă urez împreună cu DJ-ița Radiofănica

 

L A  M U L Ț I  A N I  !!!


Reclame