V-ați întrebat, probabil, de ce-am tăcut în ultima săptămână. Ei bine, explicația este una simplă: am muncit din greu (la telefon, dar și pe teren!), la pregătirea emisiunii „Exploratorii lumii de mâine” , ediția de Crăciun. Mai precis, am încercat să obținem toate cărțile necesare pentru a putea oferi în bune condiții, celor mai fideli ascultători ai noștri, premiile anuale, al căror motto ar putea fi „de la un prieten, către un alt prieten”.  Și – pot să spun cu mândrie – am reușit. Evident că nu singur… Prietenii de la principalele edituri de gen de la noi au înțeles apelul echipei ELM și au demonstrat că una dintre condițiile luptei cu crizele de orice fel în România este generozitatea. Așa se face că am primit pachete consistente cu cărți SF de la editurile Alexandria, Leda, Millenium Books și Nemira (ordinea este una pur alfabetică) ca și de Librăria Nautilus (acestea urmează să vină mâine și vi le voi arăta într-un post separat). Ca să mă credeți pe cuvânt, iată și niște poze:

De la stânga la dreapta, așadar, premii consistente de la Leda, Millenium Books și Nemira – fiecare în punga sa, ușor de recunoscut. Doar la editura Alexandria n-am avut o pungă personalizată, așa că am scos „la înaintare” ultima lor apariție, volumul IV din ciclul Earthsea de Ursula K. Le Guin (cu „modestie” vă anunțăm că traducerea ne aparține!). În dreapta vedeți și cele 10 mențiuni care vor fi trimise începând de mâine altor ascultători merituoși, „materialul” de lectură fiind asigurat de Ursul cel Rău, încă de la Târgul de carte Gaudeamus, lucru pentru care-i mulțumim încă o dată.

Dar să nu credeți că va fi o sarcină ușoară expedierea acestor premii. De cum am terminat de pregătit pachetele, cine credeți voi că a pus laba pe ele – și la propriu, și la figurat? Evident, Piticu!  „De premii voiți, la mine veniți!” a mieunat el, cu ochi strălucitori, desprinși parcă din Hiperboloidul inginerului Garin. Iacă dovada:

Negociarăm noi cât negociarăm („Zât, fir-ai tu de mâță proastă!”/„Îmi dați Kitekat sau nu?”?/„Cristino, adu dragă mătura aia încoace!”/„Ei, nu trebuie să te enervezi, am încercat și eu… Oricum plecam, nu-mi place că miroase a cerneală!”), după care – reintrați în posesia drepturilor de a face poze și de a ne lăuda cât cuprinde – ne-am gândit să arătăm și câte o traducere de-a noastră apărută la fiecare dintre editurile menționate și aflată în fiecare dintre pachetele-supriză. Hype cât cuprinde deci, în următoarele DOUĂ fotografii (dacă-i bal, bal să fie!):

Și ca să nu muriți de curiozitate în legătură cu fundalul, vă spunem noi despre ce-i vorba: e o parte din videoteca noastră, „vinovată” pentu faptul că în ultimii 10 ani am fost la cinematograf doar de trei ori! Asta e, nimeni nu-i perfect…

Vă aștept, prin urmare, sâmbătă, 25 decembrie 2010, în ziua de Crăciun, între orele 13:15-13:45, pe lungimile de undă ale postului de radio România Cultural, la ultima ediție din acest an a emisiunii ”Exploratorii lumii de mâine”. Veți afla atunci cine au fost cei mai fideli ascultători din 2010, vom intra în dialog cu o mulțime de lume (cam câți încap în 30 de minute, evident!) și – sper eu – ne vom distra, pentru că o să avem și unele suprize. Până atunci, la mulți ani!!!

P.S.: Nu putem încheia însă fără frumoasa noastră DJ-iță din anii 50 (mulțumim, Cristian Tamaș, pentru poză!)